Naslovnica

Brezigarjeva in Šuklje kandidata na Viču

, 17. 06. 2024 00.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ta mesec je precej odmevalo pismo predsednika Kučana premieju Bajuku, v katerem omenja tudi politično podzemlje. Oba imata izkušnje tudi kot ministra. Ali imamo, po vajinem mnenju, pri nas politično podzemlje? Gospa Brezigarjeva?

O kakšnem političnem podzemlju ne vem nič, tako da bi na to vprašanje težko odgovorila. Poznam zgolj kriminalno podzemlje. Vendar pa mislim da je v naši politiku velikokrat premalo upoštevan skupni interes te države in njenih državljanov.

Gospod Šuklje?

Pojem politično podzemlje poznamo predvsem iz politične publicistike. Ko pa govorimo o resnih zadevah govorimo predvsem o organiziranem kriminalu, kriminalnih združbah in vprašanju strategije, kako se bomo proti temu borili. Slovenija je v zadnjih desetih letih, hote ali nehote, postala stičišče, na nek način križna pot, kjer se stekajo vzhodni in zahodni kriminalni tokovi. Proti temu se moramo boriti in doslej, vsaj kar sem bil jaz na notranjem ministrstvu smo bili pri tem uspešni.

Na posvetu vodij tožilcev in policijskih uprav so bili mnenja da bi bilo treba policijskim postopkom dati dokazno vrednost na sodišču. Gospa Brezigar, se s tem strinjate?

S tem se absolutno strinjam. Tudi zato sem se sama udeležila prvega dela tega posveta in pozdravila kolege policiste in tožilce. Lahko pa z zadovoljstvom povem, da smo na ministrstvu za pravosodje že formirali skupino, ki bo poskrbela za spremembe zakona o kazenskem postopku, ki bo dejansko uzakonil možnost, da bodo izjave dane kriminalistom, ob vseh procesnih zagotovilih, tudi dejansko upoštevane tekom kazenskega postopka.

Gospod Šuklje, boste ta zakonski predlog podprli?

Da, seveda. Mislim da je smotrn in nujen. Tudi sami smo v lanskem letu, ko smo pripravljali strategijo borbe proti organiziranemu kriminalu prišli do iste ugotovitve. Danes se srečujemo z drugačnimi oblikami kriminala, kjer je uveljavljanje policijskih dokazov znotraj postopka, v sodelovanju s tožilcem, nujno.

Ena od vročih tem so tudi plače sodnikov. Po mnenju nekaterih so precej visoke