Naslovnica

Brooklyn se spreminja

, 17. 07. 2024 19.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
© STA
Komentarji
0

Manhattan, Bronx, Brooklyn, Queens in Harlem: pet mestnih predelov New Yorka, skupaj pa celota, za katero pravijo, da ni primerljiva z nobenim drugim mestom na svetu. Zaradi njegove priseljenske zgodovine danes v njem živi pripadnik čisto vsake narodnosti, več kot štirideset odstotkov prebivalcev največjega ameriškega mesta pa ni bilo rojenih v ZDA.

Amerika je dežela priseljencev in kljub vse strožji priseljevalni zakonodaji, naseljevanje še vedno poteka. Ameriški Zvezni statistični urad prislejevanja ne šteje v letih ali mesecih, temveč v sekundah. Ker je newyorški župan Rudolph Giuliani v poskusih, da bi zatrl kriminal, na osrednjem Manhattnu vrtoglavo zvišal najemnine, se večina novodobnih priseljencev že nekaj časa naseljuje v Brooklyn, v katerem se je zaradi tega marsikaj spremenilo.

Tako se je v četrt Williamsburg samo v zadnjih nekaj letih zaradi nizkih najemnin stanovanj in razstavnih prostorov priselilo nekaj deset tisoč slikarjev, ki trenutno tvorijo eno najbolj živahnih newyorških umetniških četrti. Umetniki in župan pa so si zaradi- po županovem mnenju- spornih del, ki jih razstavlja Brooklynski muzej, kmalu prišli navzkriž. Giuliani je namreč muzeju enkrat že odtegnil mestna proračunska sredstva ter ga skušal izseliti iz muzejske zgradbe, zgodba pa se je končala na sodišču z ugotovitvijo, da je Giuliani kršil ameriško ustavo, muzej pa je ostal tam, kjer je, z obnovljenim proračunskim financiranjem. Nedavno je katoliški župan zaradi najnovejše fotografske ponazoritve Kristusove zadnje večerje napovedal ustanovitev posebne mestne komisije za dostojnost, kar po mnenju umetnikov in predsednika mestne četrti Brooklyn Fernanda Ferrera spominja na nacistični Berlin leta 1939.

Vendar se brooklynski umetniki strinjajo, da gre strogemu Giulianiju pripisati tudi zasluge, saj mu je z okrepitvijo policijskih enot uspelo zmanjšati kriminal. Življenje v Brooklynu je danes veliko varneje kot nekoč, pravijo, da celo bolj kot na Manhattanu.

Brooklyn v mnogih pogledih pomeni tudi veliko novih priložnosti za zaslužek. Že zdaj je moč zaslediti kar nekaj dolgih nakupovalnih ulic, od katerih so eno celo poimenovali Broadway in brooklynski umetniki napovedujejo, da bo na njej kmalu mrgolelo gledališč in kino dvoran- tako kot na znamenitem Broadwayu.

Kljub velikemu valu umetnikov pa večino še vedno predstavljajo priseljenci, od katerih jih veliko niti ne zna angleško, saj se gibljejo le znotraj svoje ruske, korejske, ukrajinske, poljske, kitajske, mehiške, južnoameriške, afriške skupnosti... Brez angleških obcestnih napisov bi zlahka pozabili, da se pravzaprav nahajamo v Ameriki.