Naslovnica

Bude iz Bamiyana tarča tankov in raket

Kabul/New Delhi/New York, 02. 03. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Talibani so danes s tanki, raketami ter celo z avtomatskim orožjem začeli uničevati znamenita velika kipa bude v Bamiyanu v Afganistanu, so danes sporočili uradni viri, te navedbe pa je potrdila tudi afganistanska opozicija. Omenjeni viri sicer niso imeli podatkov o tem, v kolikšni meri so že uničili ta kulturni spomenik v osrednjem delu države. Kot je povedal nek uradnik v Kabulu, naj bi talibani kipe začeli uničevati na lastno pobudo. Dodal je še, da na prizorišče niso poslali nobene specializirane ekipe, ki bi bila zadolžena za rušenje spomenikov.

Uničevanje vseh spomenikov, ki so nastali pred islamom - gre za ostanke bogate budistične umetnosti, stare več kot 1500 let -, je talibanski režim začel včeraj, potem ko je to v ponedeljek ukazal voditelj talibanov mula Mohamed Omar. Po mnenju slednjega naj bi bili omenjeni spomeniki "protiislamski", njihovo uničenje pa pomeni "ukaz za islam". Nalogo je zaupal ministrstvoma za promocijo kreposti in boj proti zlemu - gre za religiozno policijo - ter za informiranje in kulturo.

Indija je danes talibane zaprosila, naj ustavijo uničevanje kipov bude in ji predajo spomenike v varstvo. "Če talibani ne želijo ohraniti svoje dediščine, bi mi z veseljem poskrbeli za njihov prevoz v Indijo, kjer bi jih spravili na varno in jih ohranili za človeštvo", je v indijskem parlamentu dejal zunanji minister Jaswant Singh.

Predstavnik Združenih narodov v Afganistanu Francesc Vendrell, ki se je v četrtek sestal s talibanskim zunanjim ministrom Wakilo Ahmedom Muttawakilom, je talibane pozval, naj ne uničijo kipov in jih opozoril, da bo to dejanje sprožilo ogorčenje mednarodne skupnosti. Povedal je še, da je generalni sekretar ZN Kofi Annan zelo zaskrbljen, prav tako pa tudi članice Svetovne organizacije. Generalni direktor organizacije UNESCO Koičiro Macuura pa je sinoči v Kabul poslal svojega posebnega odposlanca, ki bo talibanskim oblastem izročil njegovo sporočilo, v katerem jih poziva naj znova premislijo o svoji odločitvi.