Naslovnica

But zahteva revizijo

Ljubljana, 20. 04. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predsednik SLS+SKD France But je na današnji novinarski konferenci ponovno poudaril, da z razrešitvijo Marjana Podobnika z mesta predsednika uprave Telekoma LDS ni spoštovala vseh postopkov, ki jih narekuje koalicijska pogodba. Osebno se sicer zavzema, da bi stranka, kljub zadnjim zapletom v zvezi s kadrovskimi rešitvami, zaradi vsebinskih razlogov še naprej vztrajala v koaliciji.

Kljub posredovanju Francija Buta dan prej, se je ''točka Podobnik'' znašla na dnevnem redu četrtkove vladne seje. Le petnajst minut pred sejo se je sestala kadrovska komisija in predlog podprla. Minister Gantar je kmalu zatem razrešitev potrdil.

Zanimivo je tudi, da je se Podobniku v bran postavil tudi sindikat delavcev Telekoma, ki je bil ob imenovanju eden najglasnejših kritikov. Marjan Podobnik javno o razrešitvi sprva ni želel govoriti, šele proti večeru pa je dal prvo pisno izjavo za javnost, v kateri je dejal, da ga razrešitev ni presenetila, čudi pa ga izjava resornega ministra Gantarja, češ da bi lahko bili poslovni rezultati Telekoma v letu 2000 boljši, čeprav ve, da je bil na čelu njegove uprave Podobnik šele od sredine leta.

Novi predsednik uprave Telekoma Peter Grašek bo službo nastopil v ponedeljek, o novem predsedniku uprave Adrie Airways pa bo njen nadzorni svet glasoval že v petek.194160Ker je Graškova uprava zgolj začasna rešitev, obljublja e- minister Pavle Gantar javni razpis za delovno mesto najkasneje v dveh mesecih, upa pa, da so že izbrali prave ljudi, ki jih bodo z razpisom le še formalno potrdili.

Ob imenovanju je Grašek dejal: ''V Adrii Airways sem na položaju prvega moža že od leta 1993, podjetje smo iz brezupnega položaja pripeljali v fazo normalnega poslovanja, zato sem ocenil, da je zdaj pravi čas za spremembo. Takšne ponudbe ne prihajajo vsak dan, zato sem jo sprejel kot nov izziv.'' Grašek je ob nadaljnem poslovanju Telekoma ob tem dejal: ''Mislim, da so cilji zelo jasno opredeljeni z Zakonom o telekomunikacijah, ki je na evropski ravni in izrazito tržno naravnan.''

Vlada je odločitev o razrešitvi Podobnika sprejela s preglasovanjem, proti razrešitvi so glasovali le trije ministri ljudske stranke. Generalni sekretar LDS Gregor Golobič pa je dejal, da so se ministri LDS obnašali ''izključno odgovorno'' do Telekomovih delničarjev, čudita pa ga vik in krik, ki so ga zaradi napovedane zamenjave Marjana Podobnika zagnali v ljudski stranki. Franci But je ob tem dejal, da sam ne bo predlagal izvršilnemu odboru, da stranka izstopi iz koalicije, bo pa ''eksplicitno'' spoštoval stališče glavnega odbora.

Naslednje poteze ljudske stranke bodo znane prihodnji teden, ko se bo sestal izvršilni odbor SLS+SKD. Kako se bodo odločili člani vodstva, pa bo verjetno odvisno tudi od lobističnih sposobnosti Marjana Podobnika, ki je že zagrozil, da bo v primeru njegove zamenjave stranka izstopila iz vlade.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8