Čas za Zemljo

Največja ribiška podjetja z novo zavezo za zaščito oceanov

New York, 10. 06. 2017 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Kar polovica ulovljenih rib izvira iz nelegalnega lova, ko ladje vplujejo v druga nacionalna morja, uporabljajo nelegalno opremo, ulovijo več kot je njihova dovoljena kvota ali lovijo ogrožene vrste rib, katerih lov je tako ali tako prepovedan. 

Prekomeren ribolov je velik problem v ohranjanju zdravih oceanov.
Prekomeren ribolov je velik problem v ohranjanju zdravih oceanov. FOTO: iStock

Devet največjih svetovnih ribiških podjetij se je zavezalo k zaščiti svetovnih oceanov. Obljubili so izkoreninjenje nelegalnih praks, med njimi tudi prekomernega ribarjenja in pa izrabljanja delavcev. 

Zaveza prihaja ob svetovni konferenci o oceanih, ki je potekala v New Yorku, na kateri so iskali rešitve za ohranjanje zdravih morij. 

Iniciativo podpirajo podjetja iz Azije, Evrope in ZDA, da bi obvladovali netrajnostne prakse. Čeprav je ribiška industrija močno razvejana in odvisna od lokalnih majhnih ribičev, od 11 do 16 odstotkov vsega svetovnega ulova obvladuje 13 podjetij.

Henrik Osterblöm je s stockholmskega centra za trajnostni razvoj dejal, da je trajnostni morski ekosistem ključen za nahranitev naraščajoče populacije, a oceani so v nevarnosti. 

Podjetja so se zavezala, da njihove ribe ne bodo posledica divjega lova. Kar polovica ulovljenih rib izvira iz nelegalnega lova, ko ladje vplujejo v druga nacionalna morja, uporabljajo nelegalno opremo, ulovijo več kot je njihova dovoljena kvota ali lovijo ogrožene vrste rib, katerih lov je tako ali tako prepovedan. 

Velika težava je tudi suženjski odnos do zaposlenih, tako da bodo skušali zagotoviti sledljivost. Problematične so ribje farme, saj tam uporabljajo zdravila in dezinfekcijska sredstva, kar močno onesnažuje morje. 

Čas za Zemljo
Čas za Zemljo FOTO:

Na sončni strani strehe
Na sončni strani strehe FOTO: POP TV
  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RdečiKarton
10. 06. 2017 09.44
+6
Kakšne bučke! Vse v imenu kapitala in dobička.
Rolesx
10. 06. 2017 09.00
+9
Za dnar vse.Kakšne kvote :) to je samo na papirju človek je pohlepna žival
hotchilipoper
10. 06. 2017 08.29
+8
Samo čvekanje,dela se pa isto še naprej
felix59 drugič
10. 06. 2017 08.14
+2
Ihanskega brancina ne bo nikoli zmanjkalo.
brabusednet
10. 06. 2017 08.13
+8
Po mojem so to samo črke na papirju,pohlep po zaslužku je premočan.