Čas za Zemljo

FOTO: New Delhi primerjajo s plinsko celico, zaradi smoga zaprli šole

New Delhi, 07. 11. 2017 15.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Indijsko prestolnico prekriva debela plast smoga. V nekaterih predelih onesnaženost kar 30-krat presega mejo, ki jo je Svetovna zdravstvena organizacija postavila kot še sprejemljivo. Zaradi onesnaženosti so zaprli osnovne šole, številni prebivalci pa se pritožujejo, da imajo težave z dihanjem.

Debela plast smoga prekriva indijsko prestolnico.
Debela plast smoga prekriva indijsko prestolnico. FOTO: AP

Onesnaženost zraka v indijskem New Delhiju je danes dosegla alarmantno raven, oblasti pa primerjajo mesto s plinsko celico. Zaradi onesnaženosti so zaprli osnovne šole, prebivalcem pa svetovali, naj ostanejo v zaprtih prostorih.

"Delhi je postal plinska celica. To se zgodi vsako leto v tem času," je dejal župan New Delhija Arvind Kejriwal.

Zaradi smoga otroci stari do deset let tudi v sredo ne bodo smeli v šolo, starejši pa ne bodo smeli izvajati aktivnosti na prostem. Starejšim, bolnikom in nosečnicam so tudi svetovali, da ne hodijo na prosto zjutraj ali zvečer.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Vsebnost nevarnih trdnih delcev PM2,5 v ozračju indijskem glavnem mestu se je danes gibala med 400 in 900 mikrogrami na kubični meter. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) pravi, da je najvišja še varna vrednost 25 mikrogramov v 24 urah. Delci so nevarni, ker lahko zaidejo v pljuča in krvni obtok. V nekaterih predelih raven onesnaženja za kar 30-krat presega mejo, ki jo je WHO določila za še sprejemljivo. 

Urad za preprečevanje onesnaženosti okolja je predlagal, da bi v mestu povišali parkirnino, in sicer za štirikrat, ter povišali kazni za gradbišča, ki onesnažujejo s prahom, je poročala indijska televizija NDTV.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

New Delhi vsako leto v zimskem času pesti ista težava. K močno onesnaženemu zraku poleg prometa, gradbišč in industrije pripomorejo tudi kmetje, ki v sosednjih zveznih državah Pandžab in Harjana čistijo polja in sežigajo strnišča, pa tudi slaba prevetrenost, sežiganje odpadkov in na tone pirotehnike, ki jo v času hindujskega praznika luči spustijo v zrak. 

Aktivisti opozarjajo, da je država naredila izjemno malo, da bi ustavila prekomerno onesnaževanje zraka. 

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jak Tobim
08. 11. 2017 09.57
+0
včeraj prvi sosed zakuril svoj kamin, potem drugi svojo centralno an drva, potem pa tretji kaminsko peč na drva (vsi sosedje imajo za kataklizmično ledeno dobo drva na dvorišču) in smo, brez dvoma, v majhni slovenski vasici do konca marca v slabšem zraku, kot opisani megalopolis v Indiji. In vsak od njih ima pri hiši več avtov, kot je šoferjev,..avtov ki po pol ure stojijo na mestu s prižganimi motorji, da lastnik posluša, kako njegove zverine bobnijo iz akrapovićev. in? briga to ljudi.
jg57
08. 11. 2017 11.10
+0
PinkaPo
07. 11. 2017 19.51
+1
V Indiji so lani vsak dan na novo registrirali 53.700 vozil...
Ramzess
07. 11. 2017 19.29
Samo šole, no vsaj vrtci so odprti, pa k verouku je treba iti, pa v službo, pa to.
flojdi
07. 11. 2017 17.06
+1
.a z avtočki se pa še kar vozijo (fabrk je pa koliko tam
frako
07. 11. 2017 17.14
+3
fabrk je tam ogromno k je pocen delovna sila, ceu svet tm postaula fabrke.
KungFuPanda
07. 11. 2017 18.52
+4
Ni samo delovna sila... je tudi cena opreme nižja, ker ni potrebno zadostovati evropskim okoljskim standardom, odpadke vemo kako sanirajo, tam se dogajajo nesreče (izpusti), priti katerim lahko požar v Kemisu dobi naziv "okolju prijazna nesreča". Cena delovne sile je nizka, naredijo pa tudi malo. Ampak jih imajo veliko in so še vedno cenejši.