Čas za Zemljo

Trajnost ni floskula, Slovenija pa je zelena dežela, kolikor bomo poskrbeli, da bo zelena tudi ostala

Ljubljana, 12. 06. 2017 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Nina Šašek Kocbek
Komentarji
37

Zadnje čase, tudi na račun strahu pred terorističnimi napadi, slovenski turizem cveti. Za promocijo Slovenije je veliko naredila tudi prva dama ZDA, le da preslabo izkoristimo vsako takšno priložnost. Kar spomnite se dogodka s potico. A dejstvo je, da moramo čim več vlagati v tako imenovani trajnostni turizem, če želimo zaščititi okolje in ljudi ter biti konkurenčni drugim državam.

Ko govorimo o varstvu okolja, o naši prihodnosti, ki je brez smelih, odgovornih in premišljenih odločitev ne bo, potem se je potrebno dotakniti še enega področja – trajnostnega turizma. Slovenija je turistična dežela in turizem je panoga, na katero država veliko stavi. Čeprav se zadnje čase zdi, da smo še vedno preveč okorni in premalo izkoriščamo prepoznavnost Slovenije v tujini – kar spomnimo se zadnjega primera, ki je proslavil slovensko potico – pa je jasno, da se zadeve premikajo v pravo, recimo temu zeleno smer, le da moramo vse skupaj nekoliko pospešiti.

Potica, ki je bila glavna tema klepeta med Melanio Trump in papežem Frančiškom, je v nekaj urah postala svetovni hit.
Potica, ki je bila glavna tema klepeta med Melanio Trump in papežem Frančiškom, je v nekaj urah postala svetovni hit. FOTO: Thinkstock

Slovenija je v zadnjem desetletju v turizmu prehodila uspešno pot od prepoznavanja ekologije do naziva prve zelene destinacije, a na tej točki ne smemo zaspati. "Imeti moramo dolgoročne strategije, ki morajo preživeti vlade, loviti korak s tehnološkim razvojem, iskati priložnosti za medsektorska sodelovanja doma in v tujini ter nemudoma reagirati na naključne dogodke," je na petem Zelenem forumu pred časom izpostavila Sonja Sibila Lebe z Univerze v Mariboru.

Trajnostni zeleni turizem poudarja povezovanje z lokalno skupnostjo.
Trajnostni zeleni turizem poudarja povezovanje z lokalno skupnostjo. FOTO: Thinkstock
Država je v zadnjem obdobju v zaščitena območja vložila 5,6 milijona evrov, s sofinanciranjem trajnostnih okoljskih znakov pa spodbuja trajnostni turizem.

Če želimo razvijati turistično ponudbo, s katero bomo konkurenčni drugim državam, se bo potrebno še bolj usmeriti v zeleni oziroma trajnostni turizem, ki je v razviti turistični ponudbi nujna smer nadaljnjega razvoja. Dejstvo je, da bo v prihodnosti konkurenčen le turizem, ki bo temeljil na ekonomski uspešnosti turističnega poslovanja ter bo hkrati prizanesljiv in konstruktiven do naravnega, kulturnega in socialnega okolja.

Trajnostno pomeni najprej domačini, nato turisti

Številni primeri dobrih praks v trajnostnem turizmu izpostavljajo povezovanje z lokalno skupnostjo in spreminjanje mišljenja v smeri zelenega in okolju prijaznega delovanja. "Najprej moramo poskrbeti za zadovoljstvo domačinov, šele nato za turiste," pa je na omenjenem forumu opozoril predsednik Turistične zveze Slovenije Peter Misja.

Vizija ministrstva za gospodarstvo je, da bi bila Slovenija zelena, aktivna in zdrava destinacija za petzvezdnična doživetja.
Vizija ministrstva za gospodarstvo je, da bi bila Slovenija zelena, aktivna in zdrava destinacija za petzvezdnična doživetja. FOTO: Thinkstock

Kakšna je vizija države?

Da gre Slovenija v pravo smer, pa govori tudi prestižno priznanje, ki ga je pridobila naša država septembra lani. V okviru dogodka Global Green Destinations Day je bila Slovenija razglašena tudi za prvo zeleno destinacijo na svetu.

Vizija ministrstva za gospodarstvo je, da bi bila Slovenija zelena, aktivna in zdrava destinacija za petzvezdnična doživetja. "Cilji so visoko zastavljeni, saj si želimo doseči 3,7 milijarde evrov prilivov iz naslova izvoza potovanj, pet milijonov turističnih obiskov in 16 milijonov prenočitev. Predvsem pa je fokus doseganje višje dodane vrednosti," je na omenjenem forumu izpostavila državna sekretarka na gospodarskem ministrstvu Eva Štravs Podlogar.

Slovenija je polna naravnih biserov, ki privabljajo številne turiste.
Slovenija je polna naravnih biserov, ki privabljajo številne turiste. FOTO: Thinkstock

Zeleni turizem, ki blaži podnebne spremembe

V Slovenski turistični organizaciji (STO) so se zavezali, da bo zeleno in trajnostno tisto, kar bo prežemalo vsako njihovo dejavnost. "Naše poslanstvo pri zelenem turizmu je deležnike v turizmu obveščati o pomenu podnebnih sprememb, vplivih na turizem in spremembah na trgu ter jih spodbuditi k ukrepanju pri prilagajanju in blaženju podnebnih sprememb," navajajo na STO.

Ljubljana je bila leta 2016 razglašena za zeleno evropsko prestolnico, eden od ukrepov, ki prispeva k čistejšemu okolju, pa je spodbujanje kolesarjenja.
Ljubljana je bila leta 2016 razglašena za zeleno evropsko prestolnico, eden od ukrepov, ki prispeva k čistejšemu okolju, pa je spodbujanje kolesarjenja. FOTO: Thinkstock

Ključne strateške usmeritve zelenega turizma so:

- usmeritev turizma v zeleno gospodarstvo

- obveščanje in spodbude za turistično gospodarstvo, da razvijajo zelene modele poslovanja

- spodbude za destinacije, da postavijo modele trajnostnega razvoja na podlagi trajnostnih kazalnikov

- ozaveščanje turistov, da se usmerijo k bolj trajnostnemu življenjskemu slogu in za lastno okolje prijaznemu ravnanju

Kaj je to Zelena shema slovenskega turizma?

Da bi pospešili izvajanje zelenega turizma, so na STO razvili Zeleno shemo slovenskega turizma Slovenia Green, ki sloni na evropskih (ETIS) in globalnih (GSTC) merilih ter priporoča uporabo orodja GSTR za merjenje uspešnosti pri uvajanju zelenega delovanja. 

Globalni kriteriji temeljijo na štirih stebrih trajnostnega turizma: učinkovitem načrtovanju trajnostnega razvoja, maksimiziranju družbenih in gospodarskih koristi za lokalne skupnosti, zmanjšanju negativnih vplivov na kulturno dediščino in zmanjšanju negativnih vplivov na naravo dediščino.

Bled ostaja ena največjih turističnih atrakcij v Sloveniji.
Bled ostaja ena največjih turističnih atrakcij v Sloveniji. FOTO: Thinkstock

22 destinacij, 13 ponudnikov in trije parki

Enega od ponudnikov, ki je vključen v zeleno shemo turizma in ima znak Slovenia Green bomo podrobneje predstavili v prihodnjih dneh.
Zelena shema je sistem, ki pod krovno znamko Slovenia Green združuje vsa prizadevanja za trajnostni razvoj, omogoča primerjavo z drugimi zelenimi destinacijami po svetu in hkrati dodaja nacionalni značaj, ki omogoča lažje pozicioniranje zelene Slovenije na globalnem zemljevidu.

V nacionalno shemo je zaenkrat vključenih že 22 destinacij z znakom Slovenia Green Destination (Ljubljana, Kamnik, Idrija, Rogla - Zreče, Radlje ob Dravi, Cerkno, Laško, Žalec, Celje, Velenje, Nova Gorica, Maribor, Brda, Kranjska Gora, Ptuj, Slovenj Gradec, Bela krajina,Kočevsko, Polhov Gradec, Vipavska dolina, Logarska dolina Solčavsko in Podčetrtek13 ponudnikov namestitev z znakom Slovenia Green Accommodation (Hotel Thermana Park Laško, Kamp Koren Kobarid, Terme Snovik, Turistična kmetija Urška, Ortenia - Apartmaji v naravi, Posestvo Trnulja, Hotel Park Ljubljana, Hostel Celica, Sobe z zgodbo Pr' Gavedarjo, Hotel Jožef Idrija, Hotel St. Daniel Štanjel, Hotel Savica, Hotel Astoria Bled) in trije parki z znakom Slovenia Green Park (Triglavski narodni park, Kozjanski park in Park Škocjanske jame). Kot pravijo na STO, so premiki na tem področju veliki, tudi v Sloveniji. 

Čas za Zemljo
Čas za Zemljo FOTO:

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (37)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Lajnaa
12. 06. 2017 14.20
+1
Bolj bo zelena, več bo turistov, bolj bodo kradli.
Lajnaa
12. 06. 2017 14.20
-1
Lajnaa
12. 06. 2017 14.29
+5
Kdo bo pa skrbel za vse to zelenilo? Mladi, ki bežijo v Avstrijo? Mesta smo prepustili jugofilom, turizem smo prodali balkancem, kulinariko albancem.
Lajnaa
12. 06. 2017 14.29
+7
p.s. na travelu me je pritegnil tuj post, poln hvale o slovenski kuhinji, prijaznem personalu, dodali so tudi fotogalerijo, na sliki sta bila mesni in sirni burek
TistoPravo
12. 06. 2017 14.44
+0
TistoPravo
12. 06. 2017 14.45
+0
Koga briga....naj hosta zaraste še teh xy procentou, mi bomo pa še naprej nafto šopal
TistoPravo
12. 06. 2017 14.46
+0
Moj?ica123
12. 06. 2017 14.04
Eni pa res ne vedo,zakaj je pet dag kvasa pomembnih,če ravno toliko zmanjka za dobro testo?!
Bassettt
12. 06. 2017 13.40
-1
...in spet imajo komentatorji nekaj za pojamrat, haha! Samo v Sloveniji!
Bassettt
12. 06. 2017 13.41
-1
Kdor dela najboljše zase in tekmuje z najboljšo verzijo samega sebe, dela dobro za državo in skupno dobro!
Bassettt
12. 06. 2017 13.42
No, vidite, kako daleč smo in zakaj je težko iti hitro in fleksibilno naprej.
TistoPravo
12. 06. 2017 14.59
+1
Sanjaš. To je levičarska logika, zase najboljše...itaq tako lahko tekmuješ samo sam z sabo. In zelo velik izgovor, da ima to kaj dobrega za druge ljudi....uglavnem škodi zelo, ker je to "tekmovanje" močno enostransko fejkano. Res živete eni povsem vzporedno z resnico, verjetn zato kerste dobro poskrbeli za sebe in predvsem na račun države.
Jak Tobim
12. 06. 2017 12.40
+1
strinjam se z vsemi pred mano, ki turizem (z naskokom največji ubijalec življenja na planetu, ki ni ravno pripadnik 10 milijardne vrste, ki se eksplozivno razmnožuje k številki 100 milijard čez manj kot stoletje) in trajnost postavljen v enačaj pospremijo z zmajevanjem z glavo, cinizmom ali ignoranco. to dvoje nikoli ni, in ne bo, soobstajalo. katastrofa. kot lačen volk, ki naj pazi na mlado jagnje.
Principat
12. 06. 2017 11.59
+7
a je na sliki pastirica , ali pa ena tistih ki godrnjajo in želijo za drobiž postrežbo na kraljevski način ,, veliko se mora narediti , da se turizem potem baha na račun drugih žuljev
draghci
12. 06. 2017 11.54
-3
Super, zdaj pa samo še ukinite pogodbo z NATOM in se rešimo še največje grožnje, to pa so chemtrais.
dr.dare
12. 06. 2017 11.12
+11
Če začneš računat dostop do jezer in narave to še ni trajnostni turizem, kakor tudi ni jemanje kmetijske zemlje za postavitev potencialne ekološke bombe ala magna....
deratizacija
12. 06. 2017 11.03
+6
Trenutno je pomembno, da je vse trajnostno (trajnostno urejanje prostora, trajnostni razvoj,...) in krožno (krožno gospodarstvo, krožna raba materialov v gradbeništvu,...). Najbolje načeloma trajnosti in krožnosti sledi slovenska politika. Neprestano počne iste neumnosti.
TistoPravo
12. 06. 2017 09.19
+4
Bojim se, da je že za vse prepozno. Pravijo, da ko se odkrije napako.....da jo je treba čimpreje odpraviti, ker drugače nastane nepopravljiva škoda.
TistoPravo
12. 06. 2017 09.28
+1
Predvsem kovinska umazana industrija v stilu 80 let, ceste polne tranzitnih vozil....individualna kurišča, ki najmanj 8 mesecev v letu pomagajo ubijat nas in naravo....za povrh pa še te bombice iz skladišč in odlagališč nevarnih odpadkov. In ta "vozel" nam vsak dan bolj na tesno visi za vratom...ampk važn da znajo župan komunalne dajatve in prispevke za stavbno zemljišče nabijat. Boli jih, dobesedno.....
TistoPravo
12. 06. 2017 09.46
+1
Vožnja s kolesom seveda spodbuja k bolj čistejšem okolju, ampk poudarek je v spodbujanju...ampk to še ne pomeni odprava napake. Niti nismo še na poti. Realno se je bolj zdravo vsaj 3/4 leta če ne kr celo leto vozit kr lepo v zaprtem avtu in dihati zrak skozi filter, ki je vgrajen v avtu. Zakaj bi čistili zrak z lastnimi pljučami in telesom med kolesarjenjem, se vam mar to zdi nekaj čemur se reče REŠITEV!!!
TistoPravo
12. 06. 2017 09.46
+4
Vožnja s kolesom seveda spodbuja k bolj čistejšem okolju, ampk poudarek je v spodbujanju...ampk to še ne pomeni odprava napake. Niti nismo še na poti. Realno se je bolj zdravo vsaj 3/4 leta če ne kr celo leto vozit kr lepo v zaprtem avtu in dihati zrak skozi filter, ki je vgrajen v avtu. Zakaj bi čistili zrak z lastnimi pljučami in telesom med kolesarjenjem, se vam mar to zdi nekaj čemur se reče REŠITEV!!!
DeBill
12. 06. 2017 08.41
+1
to, da imamo cesto na mangart se lahko zahvalimo lahom, če bi ji sami gradili bi jo imeli v planu za leto 2719, možno še par desetletij kasneje. In kaj je problem ceste čez hribe, a se moramo po razpadlih kolovozih furat, ki nam uničujejo vozila ter s tem potem svinjamo bolj?
DeBill
12. 06. 2017 08.40
+1
ljubljana z župankovičem na čelu je ena greznica, žal. tale model se hvali, kao je vse spedenal, problem e samo to, ker bi za ta denar naredil to vsak, pardon, za polovico tega denarja, ker polovica je bila kolateralna škoda, da župankovičeva družina lahko lepo živi in je ne pozaprejo.
relos
12. 06. 2017 08.30
+21
Čudno. Ljudje še vedno zijajo in opevajo dosežke človeških rok (gradnje, posegi) ... pa dobro vemo, da danes človek z moderno mehanizacijo lahko zgradi vse. Danes je največji dosežek in vrlina, če človek kakšno stvar na tem planetu pusti na miru... to je danes resnična umetnost!
dr.dare
12. 06. 2017 08.30
+3
Smo hoteli postaviti majnši (do 8 oseb) začasni poletni kamp na livadi ob potoku... vse naturel...nobenega posega v naravo... lesen wc, umivanje z ajmperom vode iz potoka... hahahahah ne može.... v sloveniji ne.... živel zelen trajnostni razvoj hahahahahah
dartford
12. 06. 2017 08.40
+11
Karkoli hočeš zgraditi, vedno se najde nekdo proti.. Predstavljajte si, da bi Postojnsko jamo odkrili šele danes - a bi lahko zgradili v njej železnico ? Seveda da ne! Ker bi ta zeleni skakali do stropa. Pa vseeno je zdaj svetovna znamenitost in kura ki nese zlata jajca ! Jezero v Fiesi je tudi delo človeških rok. Danes ga sigurno ne bi pustili skopati. Torej - treba je tudi kaj narest in ne biti vedno proti !
korintos23
12. 06. 2017 08.51
+2
In kako bi to potem zgledalo tam nekje okrog polnoči? Hahahaha
dr.dare
12. 06. 2017 10.56
+1
estelle.r
12. 06. 2017 20.15
+2
Poglejte kaj počnejo z Eko resportom pod Veliko Planino.. vse jasno
rdotem
12. 06. 2017 08.20
+6
Trajnost ni samo stvar države. Je usmerjenost nas vseh, da ohranjamo naravo in okolje. Država nikoli ne bo primerno trajnostna, če vsak drugi prebivalec razmišlja kako bo obogatel na račun narave ali pa si trajnost predstavlja povsem po svoje. Princip NIMBY "se strinjam s trajnostjo pri vseh drugih, le mene pustite pri miru" imamo zelo razvit. Je pa res; če gremo po svetu pa tudi opazimo, da nam tako slabo pri trajnosti niti ne gre.
jakec1575
12. 06. 2017 08.09
+12
Je floskula. TNP je postal parkirisce in vsak lahko pelje vanj s svojimi čolni itd. Kmetje po gostilnah kupujejo prepovedane pesticide in jih na veliko uporabljajo, pomori čebel, lakirnice, nesposobnost državnih institucij privede do nezadostnih varnosti v tovarnah s plasticnimi odpadki itd. Slovenija se na videih in promocijah prodaja kot zelena destinacija in si pribija plakete na stene, kot Ljubljana. Realnost pa je mocno drugacna. Država ne zna urediti sistemskih problemov, kiti pa se z dosezki par zanesenjakov, ki jim ni vseeno. Sistemsko in druzbeno pa je nase zavedanje tam nekje v 80 letih. Črna odlagalisca, kurjenje smeti, kurjenje plastike na dvoriscih in vrtovih, kurjenje starega pohistva v peceh, zimski svezi zrak, ker država ne zna zakonosko doseci novih peci in se peleti kurijo vsepoprek, dizelski svezi zrak v urbanih srediscih...
Samo.Jst
12. 06. 2017 08.07
+12
Lepo, da so vsaj nameni za pravo usmeritev. Slovenija je majhna in zelena državica, zmaga bi bila popolna prepoved GSO (uporaba, prodaja, promet, tranzit,...) in močna težnja za bio in organsko kmetovanje. Zaradi velikosti ne moremo pridelati veliko, lahko pa je zelo kvalitetno in dobra hrana je vse bolj cenjena. Izvoz bi moral biti v omejenih količinah (beri ekskluziva) in z vse večjo prepoznavnostjo bi vodili raje ljudi k nam, kot pa jim pošiljali vse na dom. Vse se da... ampak... smo v Sloveniji in korupcija je del vsakdanjika. Če mi kdo dokaže da se motim, bom izredno vesel.
dr.dare
12. 06. 2017 08.12
-2
hahahaha ja malo pridelat pa drago prodat slovencem na minimalcih ahhahahahaha
dr.dare
12. 06. 2017 08.04
-2
ja te potice tud ne znamo izkoristit lahko bi jo iz kombijev itd prodajali kot burek in čevape npr na parkingih od Kemisa, Magne ko bo itd....
dr.dare
12. 06. 2017 08.02
+6
hahahahaha trajnostni zelen turizem z nasilnim razlaščanjem lastnikov kmetijske zemlje, da bodo na njej zgradili umazano lakirnico hahahahahahaha
METKA102
12. 06. 2017 08.09
+7
Prav prijetno je za začetek tedna prebrati nekaj pozitivnega, četudi ni povsem resnično. Saj veš tisto: ...in živeli so srečno do konca svojih dni.
dr.dare
12. 06. 2017 08.13
-3