Čas za Zemljo

Varčujete z energijo? Brez velikega truda lahko veliko prihranite

Ljubljana, 06. 03. 2017 09.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Prihranek denarja in skrb za okolje sta glavni spodbudi za varčevanje z energijo. Možnosti za izboljšave je še veliko. Nekaj predlogov: perilo lahko peremo pri nižjih temperaturah, prezračujemo večkrat na dan za nekaj minut, ugašamo elektronske naprave, ko jih ne uporabljamo, in avto večkrat pustimo doma.

6. marca obeležujemo svetovni dan varčevanja z energijo. Slovenci se čedalje bolj zavedamo pomena učinkovite rabe energije, pri čemer sta po izsledkih raziskave o energetski učinkovitosti Slovenije REUS (iz leta 2015) za posameznike največji spodbudi prihranek denarja in varovanje okolja.

Še vedno ogromno prostora za izboljšave

Merjenje toplotnih izgub stavbe.
Merjenje toplotnih izgub stavbe. FOTO: Thinkstock
V gospodinjstvih so še vedno veliki potenciali za zmanjšanje porabe električne energije, ugotavljajo avtorji raziskave, objavljeni na spletni strani pozitivnaenergija.si. Največji potencial vidijo v izolaciji energetsko neučinkovitih stavb. Takšnih je v Sloveniji večina, čeprav se predvsem pri večstanovanjskih situacija popravlja. Prav tako so velike možnosti za prihranke na področju ogrevanja in priprave tople vode, kjer prevladujejo energetsko neučinkoviti sistemi.

So pa ugotovili tudi kar nekaj pozitivnih sprememb navad: v večini stanovanj je v ogrevalni sezoni temperatura enaka priporočeni. Ta naj bi v bivalnih prostorih znašala med 19 in 22, v spalnici pa med 15 in 18 stopinjami Celzija. Pogostejša je postala tudi raba termostatskih ventilov.

Manj spodbudno je obnašanje pri prezračevanju. "Delež stanovanj, ki ima skoraj ves čas okno odprto, se je povečal. Med temi stanovanji jih večina ne zapira radiatorskih ventilov med prezračevanjem," je pokazala raziskava, ki je leta 2015 zajela 1006 gospodinjstev. Priporočeno je pet- do desetminutno odpiranje oken na stežaj na vsake tri ure. V primerjavi z ves čas odprtimi okni na nagib na tak način prihranimo približno 15 odstotkov energije za ogrevanje in emisij ogljikovega dioksida, lahko preberemo na spletni strani pozitivnaenergija.si – portala za spodbujanje prihrankov, učinkovitega in okolju prijaznega ravnanja z energijo.

Varčujete z energijo?
Varčujete z energijo? FOTO: Thinkstock

Veliko lahko storimo z namestitvijo energetsko učinkovitih žarnic oziroma sijalk ter z ugašanjem luči, ko jih ne potrebujemo. Energijo prav tako lahko prihranimo, če perila ne peremo pri maksimalnih temperaturah. To sicer še vedno počne več kot četrtina gospodinjstev. Skoraj polovica jih električne kuhalne plošče ne ugaša predčasno, več kot petina pa jih ima v hladilniku nastavljeno nižjo temperaturo od priporočene. Največ gospodinjstev uporablja računalnik in televizor od tri ure do deset ur na dan, pri tem pa ju ne izklopi, ko ju ne uporablja, še povzemajo izsledke raziskave.

Gospodinjstva za dnevne prevoze daleč najpogosteje uporabljajo avtomobil, ki je najmanj učinkovito prevozno sredstvo.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Našvasan_zob
06. 03. 2017 15.40
+3
Mimo bajte mi teče potok kamor bi lahko namestil mini generator za proizvodnjo elektrike.. Seveda v tem tisočletju ne bom dobil od oblasti dovoljenja...
XardasXM
06. 03. 2017 10.49
+6
Računalnik se prej pokvari, če ga nonstop ugašamo, kot če je skoz prižgan, tak da s tem ni dobr šparat! Ker predn bi s tem prišparal za nov računalnik, se nam zaradi ugašanja že 3x pokvari...
suzuki1000
06. 03. 2017 17.44
ah to je že zdavnaj mimo men špila že 10 let pa sem prej isto imel skos pržganga lari fari lahko ti kak disk odpika to je pa to

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.