Čas za Zemljo

Zaradi onesnaženega okolja na leto umre 1,7 milijona otrok, mlajših od pet let

Ženeva, 06. 03. 2017 12.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Smrtne nevarnosti prežijo na malčke na vsakem koraku, bodisi gre za pasivno kajenje ali strupene dime, ki nastanejo pri kuhanju na ognjišču, onesnaženost zraka ali oporečno vodo in pomanjkanje stranišč. Otroci zbolijo zaradi driske, malarije in pljučnice, kar je pri majhnih pogosto usodno.

Otrok sredi smetišča v Keniji.
Otrok sredi smetišča v Keniji. FOTO: AP

Onesnaženo okolje, umazanija in nehigiena so za otroke lahko smrtno usodni. Vsako leto po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) zaradi tega umre 1,7 milijona otrok, mlajših od pet let. Vsaka četrta smrtna žrtev v tej starostni skupini tako umre zaradi navedenih vzrokov, večina v državah v razvoju, razkriva raziskava WHO.

Smrtne nevarnosti na malčke prežijo na vsakem koraku, bodisi gre za pasivno kajenje ali strupene dime, ki nastanejo pri kuhanju na ognjišču, onesnaženost zraka ali oporečno vodo in pomanjkanje stranišč. Otroci zbolijo zaradi driske, malarije in pljučnice, kar je pri majhnih otrocih pogosto usodno.

"Njihovi organi, ki se še razvijajo, njihov imunski sistem, njihova majhna telesa in sapniki, zaradi vsega tega so otroci še bolj občutljivi na umazan zrak in vodo," je ob tem opozorila generalna direktorica WHO Margaret Chan.

Pet najpogostejših vzrokov smrti pri majhnih otrocih so po navedbah WHO okužbe dihalnih poti, driska, zapleti pri novorojenčkih zaradi pomanjkljive zdravstvene oskrbe nosečnic, malarija ter nesreče, ko so zastrupitve, utopitve in padci.

Po navedbah WHO bi morali družinam v revnih državah omogočiti kuhanje in gretje, ne da bi pri tem nastajal dim, šolam priskrbeti dobre toaletne prostore, zdravstvenim postajam pa čisto vodo in zanesljivo elektriko. Mesta potrebujejo več zelenih površin in varnih kolesarskih poti, javni promet bi moral proizvajati manj škodljivih izpustov, industrijske panoge pa zmanjšati uporabo kemikalij in bolje ravnati s strupenimi odpadki, še terja WHO.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ThePianoGuy
06. 03. 2017 21.37
"Po navedbah WHO bi morali družinam v revnih državah omogočiti kuhanje in gretje," "Mesta potrebujejo več zelenih površin in varnih kolesarskih poti" "javni promet bi moral proizvajati manj škodljivih izpustov" Kdo točno "bi moral" storiti to?
Našvasan_zob
06. 03. 2017 14.54
+3
A vendar bo na svetu kmalu 8.000.000.000 Ljudi !....
mufic
06. 03. 2017 15.08
+8
vrtnar01
06. 03. 2017 15.41
+2
frako
06. 03. 2017 20.20
+2
Če je pa kontracepcija od hudiča al kak že vse vere praujo.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.