Naslovnica

Češki parlament pozval Hodaca k odstopu

Praga, 06. 01. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Več kot dva tedna od začetka stavke novinarjev na češki javni televiziji je češki parlament po 15-urni nočni razpravi davi pozval generalnega direktorja televizije Jirija Hodaca, naj odstopi. Odstop Hodaca je podprlo 96 od 178 navzočih poslancev. Nekaj ur pred tem je Hodaca k odstopu javno pozval tudi češki premier Miloš Zeman.

Premier Zeman je pred poslanci kritiziral tako stavkajoče novinarje kot Hodaca, zaradi imenovanja katerega so novinarji začeli stavko. Najostreje doslej pa je napadel tudi predsednika države Vaclava Havla, ker je podprl novinarje.

"Za tistega, ki poziva k nespoštovanju zakonov, ni prostora na češkem političnem prizorišču, četudi gre za predsednika države," je dejal Zeman. S tem se je odzval na nedavno Havlovo izjavo, da je bila izvolitev Hodaca za generalnega direktorja televizije "morda v skladu s črko zakona, vendar v nasprotju z njegovim smislom in duhom". Havel se je na to danes odzval in zahteval opravičilo, vendar ne neposredno od Zemana.

Po mnenju Zemana bi Hodac moral odstopiti zaradi dveh velikih napak: ker je prekinjal oddajanje programa češke televizije in ker je za finančnega direktorja imenoval osebo z dvomljivo preteklostjo. Novinarje pa je obtožil "maoistične histerije".

V bran Hodacu, ki so ga zaradi slabosti v četrtek odpeljali v bolnišnico, so se na zasedanju postavili samo predsednik Demokratične državljanske stranke, predsednik spodnjega doma parlamenta Vaclav Klaus in poslanci njegove stranke. Menili so, da Hodac doslej ni imel možnosti, da bi dokazal svoje kvalitete. Klaus je ob tem še menil, da bi bila najslabša rešitev sedanjih razmer zmaga stavkajočih novinarjev, ob tem pa se je znova zavzel za privatizacijo enega od dveh programov češke javne televizije. Temu je nasprotoval minister za kulturo Pavel Dostal, ki je poudaril, da tudi novi predlog zakona, ki ga je vlada sprejela v sredo, predvideva ohranitev javnega značaja obeh programov televizije. Spodnji dom parlamenta naj bi o tem predlogu zakona razpravljal 12. januarja.

Novinarji medtem nadaljujejo stavko. Začeli so jo 20. decembra, potem ko je svet RTV po odstopu generalnega direktorja na ta položaj imenoval Hodaca. Novinarji ne priznavajo novega vodstva, Hodacu pa očitajo pristranskost, saj je zelo blizu Klausu.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA