Naslovnica

Češki pilot umrl za levkemijo

Praga/Rim/Pariz, 04. 01. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Dosedanje diskusije o uporabi streliva z osiromašenim uranom med akcijami zveze NATO na Balkanu je danes še dodatno razburkala smrt češkega pilota helikopterja Michala Martinaka, ki je pred letom dni - po vrnitvi iz akcije v Bosni in Hercegovini - umrl za levkemijo, je sporočil praški dnevnik Mlada fronta danes.

Iz Francije pa poročajo, da v vojaških bolnišnicah trenutno zaradi levkemije zdravijo štiri vojake, ki so služili na območju nekdanje Jugoslavije. Obrambno ministrstvo je že sprožilo preiskavo o morebitni povezavi med boleznijo in bivanjem vojakov na območju nekdanje Jugoslavije.

Iz Italije pa so sporočili, da trenutno ne obstaja nikakršna povezava med smrtjo šestih italijanskih vojakov in civilistov, ki so delali na območju Balkana ter uporabo streliva, ki je vsebovalo osiromašeni uran. To je v pogovoru, ki ga je danes objavil dnevnik La Stampa, zatrdil sekretar italijanskega obrambnega ministrstva Marco Minniti. Ob tem je spomnil, da v ostalih članicah zveze NATO, katerih pripadniki so prav tako sodelovali v misijah na Balkanu, takšnih primerov smrti niso zabeležili.

Dokument, ki ga je konec leta 1999 pripravila vojaška zdravniška komisija, je potrdil, da strelivo, opremljeno z osiromašenim uranom, ki ga je zveza NATO uporabljala med vojaško operacijo na Kosovu, ne predstavlja nevarnosti za vojake, vsaj ne na območjih, ki jih je komisija preiskala, še piše časnik. "Glede na to si bomo prizadevali, da bi čimprej odkrili vsa dejstva, povezana s smrtjo teh ljudi," je poudaril Minniti, ki je še dodal, da je obrambni minister Sergio Mattarella že imenoval posebno skupino strokovnjakov, ki se ukvarja z omenjenim vprašanjem, svoje izsledke pa naj bi že kmalu predstavila javnosti.

V zvezi z napovedanim zasedanjem zveze NATO, na katerem naj bi prihodnji torek razpravljali o uporabi osiromašenega urana, je Minniti dejal, da bo potrebno "določiti obvezujoča in natančna pravila glede informacij o tipih orožja, ki se uporabljajo v mirovnih operacijah, ob zavesti, da ne gre za totalno vojno". "Menim, da bi moralo zavezništvo razmisliti o našem predlogu o uvedbi moratorija na uporabo streliva, ki vsebuje uran", je še povedal Minniti.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni