Naslovnica

Četrti dan zasedanja voditeljev EU

Nica, 10. 12. 2000 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V pričakovanju novega predloga francoskega predsedstva o institucionalni reformi, s katero se Evropska unija pripravlja na sprejem novih članic, se danes v Nici že četrti dan nadaljuje zasedanje voditeljev petnajsterice. Kljub še naprej močno različnim stališčem članic do nekaterih ključnih tem medvladne konference francosko predsedstvo ostaja prepričano v uspeh. Verjamem, da bo na koncu sklenjena kvalitetna nova pogodba, ki bo omogočila izvedbo širitve, je po zadnjem krogu pogajanj sinoči izjavil vodja francoske diplomacije Hubert Vedrine.

Najbolj odprto vprašanje še naprej ostaja porazdelitev glasov med članicami v ministrskem svetu. S prvim predlogom, ki ga je predsedstvo na mizo položilo včeraj zjutraj, ni bilo zadovoljnih kar nekaj držav, predvsem manjših, ki so menile, da bi bila s predloženo porazdelitvijo njihova moč preveč zmanjšana. Nekaj več soglasja je bilo izkazanega med večjimi državami. Nemčija se je namreč očitno sprijaznila, da kljub močni prevladi po številu prebivalstva v ministrskem svetu ne bo imela več glasov kot vsaj za 23 milijonov prebivalcev manjše Francija, Velika Britanija in Italija.

Kompromis se že zarisuje o prihodnji podobi Evropske komisije. Kot poroča predsedstvo, se članice načeloma strinjajo, da bo od leta 2005 komisija štela toliko članov, kot je članic unije, kar pomeni, da se bo pet velikih - Nemčija, Velika Britanija, Francija, Italija in Španija - odpovedalo enemu od dveh evropskih komisarjev, ki jih imajo danes, medtem ko bodo majhne države svojega nacionalnega komisarja obdržale.

Po predlogu bi unija odločanje o zmanjšanju števila komisarjev preložila na takrat, ko bo štela 27 članic, torej na čas, ko bo sprejela prav vseh dvanajst kandidatk, ki se trenutno pogajajo o članstvu. Takrat naj bi se članice dogovorile o stalnem številu komisarjev, ki bi moralo biti manjše od 27. Nacionalno zastopstvo bi bilo rešeno z uvedbo rotacijskega sistema na komisarskih položajih.

Po poročanju predsedstva se premika tudi v dogovarjanju o sprejemanju odločitev s kvalificirano večino glasov na čim več področjih. Francija se je namreč pripravljena odpovedati nacionalnemu vetu pri sprejemanju odločitev na področju trgovinske politike. Po drugi strani ostaja še vedno odprto vprašanje ukinitev pravice do nacionalnega veta pri odločanju na področju davkov, socialne politike, imigracij in regionalne pomoči.

Po obravnavi novega kompromisnega predloga o institucionalni reformi načrtuje predsedstvo voditeljem popoldne predložiti osnutek nove pogodbe. Po načrtih bi jo po Nici članice ratificirale najkasneje v dveh letih, tako da bi bila unija z začetkom 2003 pripravljena sprejemati nove članice.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA