Naslovnica

Clintonova javna izpoved o aferi Lewinsky

Chicago, 11. 08. 2000 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Teden dni pred nacionalno konvencijo svoje stranke je demokratski ameriški predsednik Bill Clinton včeraj v doslej najbolj odkriti javni izpovedi povedal, da je dve leti po aferi s pripravnico Bele hiše Monico Lewinsky, ki ga je skoraj stala predsedniškega položaja, našel notranji mir. V govoru pred 4500 pastorji na evangeličanskem verskem vrhu v predmestju Chicaga je Clinton svoje razmerje z Lewinskyjevo označil za veliko napako.

"Veliko bolj pomirjen sem sam s sabo, kot sem bil. Že dve leti skušam povsem na novo zgraditi svoje življenje po strašni napaki, ki sem jo naredil in dovolj sem se že naučil, da vem, da ne bom nikoli mogel reči: Moje duhovno življenje je krasno. Zavedam se namreč, da je duhovna rast trajen proces," je priznal Clinton.

V enournem govoru je Clinton navzočim pastorjem odprl svoje srce in odgovarjal na vsa vprašanja. Med drugim je priznal, da je za obnovo družine, "ki je najpomembnejša stvar na svetu", potreboval velikanski napor. Pojasnil je tudi, da si je zelo prizadeval tudi za obnovo zaupanja svojih sodelavcev in dveh tretjin Američanov, ki sta mu med afero stali ob strani. Clinton je tudi zanikal obtožbe nasprotnikov, da za svoje napake Američanov nikoli ni resnično prosil odpuščanja. Dejal je, da tisti, ki so gledali njegovo priznanje po televiziji in ki so ga spremljali med postopkom odstavitve, ne morejo dvomiti v njegovo iskrenost. Priznal je tudi, da so ga obtožbe dolgo vznemirjale, dokler ni ugotovil, da je bil ta občutek "še en izgovor, da sem se izognil odgovornosti, da bi znova vzpostavil red v svojem življenju, obnovil svoj zakon in svoje očetovske dolžnosti, se vrnil na delo v Belo hišo in služil ameriškemu narodu".

Potem ko je več mesecev zanikal svoje razmerje z Lewinskyjevo, ga je Clinton avgusta 1998 priznal v televizijski izjavi. Sicer je bil drugi ameriški predsednik v zgodovini ZDA, ki je bil v postopku odstavitve.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni