Pop in

Connery je najboljši Bond

London, 31. 10. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ob nedavni 40-letnici filma dr. No, prvega filma najuspešnejše filmske serije vseh časov o akcijskih in posteljnih pustolovščinah tajnega agenta njenega (britanskega) visočanstva Bonda… James Bonda, in pred bližnjo (18. november) premiero dvajsetega “uradnega” Bonda Umri kdaj drugič, je Britanijo zajela manjša bondomanija.

Otočani so za najboljšega Bonda razglasili Seana Conneryja
Otočani so za najboljšega Bonda razglasili Seana Conneryja FOTO: Reuters

V Znanstvenem muzeju v Londonu je že nekaj časa odprta doslej največja razstava vsega Bondovega, del bondomanije pa je tudi doslej največja raziskava o “najboljših” iz Bondovih filmov.

Ni presenetljivo, da so Otočani v anketi za najboljšega Bonda razglasili velikega Škota Seana Conneryja, danes 72-letnega še vedno seksi (tako ženske različnih starosti) filmskega superzvezdnika, ki je nastopil v sedmih Bondih (šestih “uradnih” in neuradnem Nikoli ne reci nikoli več) in so ga vsi nasledniki poskušali posnemati. Connery je dobil 43 odstotkov glasov. Na drugem mestu je Irec Pierce Brosnan s 35 odstotki (doslej trikrat Bond), od tretjega do petega (zadnjega) mesta pa jima sledijo Anglež Roger Moore (Bond je bil sedemkrat), Valižan Timothy Dalton (dvakrat je bil 007) in Avstralec (nastopil je v enem samem Bondu) George Lezenby.

Za najboljši Bondov film so Otočani razglasili prvega Dr. No, sledijo pa mu Goldfinger, Live And Let Die, Goldenye, The Man With The Golden Gun in tako naprej.

Najboljše Bondovo dekle vseh časov je Ursula Andress iz filma Dr. No, najboljši negativec Odd Job v podobi igralca Harolda Sakata, ki je poskušal Bonda skrajšati za glavo s smrtnonosnim cilindrom v filmu Goldfinger, najboljša Bondova pesem Nobody Does It Better, ki jo je za film The Spy Who Loved Me zapela Carly Simon, najboljši Bondov avto Aston Martin DB5, ki “nastopa” celo v treh filmih – Goldfinger, Thunderball in GoldenEye, najboljša Bondova priprava “jetpack”, s katerim je poletel v filmu Thunderball in najboljši prizor – lov z dirkalnimi čolni v filmu Live And Let Die.