Naslovnica

Danes iztek roka

Jeruzalem, 27. 12. 2000 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Danes se izteče rok, do katerega morata palestinski voditelj Jaser Arafat in izraelski premier Ehud Barak odgovoriti na predlog mirovnega načrta, ki ga je pripravil ameriški predsednik Bill Clinton. Ta naj bi, kot se je neuradno izvedelo, predvideval dvojno suverenost nad Tempeljskim gričem v vzhodnem delu Jeruzalema. Izraelski premier je že sklical zasedanje svojega varnostnega kabineta, ki naj bi oblikoval odgovor na Clintonov predlog.

Egiptovski predsednik Hosni Mubarak naj bi jutri v Šarm el Šejku gostil palestinskega voditelja Jaserja Arafata in izraelskega premiera v odstopu Ehuda Baraka, ki naj bi na vrhunskem srečanju govorila o nadaljevanju mirovnega procesa na Bližnjem vzhodu.

Kot je davi poročal izraelski radio, naj bi preučila tudi mirovno pobudo ameriškega predsednika Billa Clintona. Danes sicer poteče rok za odločitev, ali sprti strani sprejemata Clintonov kompromis glede statusa vzhodnega Jeruzalema, vrnitve palestinskih beguncev in mej prihodnje palestinske države. Po trditvah radia je stališče izraelske vlade do Clintonovega predloga načeloma pozitivno, vendar z nekaterimi zadržki. Izraelski kabinet se bo zato še danes sešel na posvetovanjih, da bi oblikoval dokončno stališče.

Privrženci izraelskega desničarskega tabora so danes protestirali proti predlogu ameriškega predsednika Billa Clintona, po katerem bi Izrael izgubil nadzor na Tempeljskim gričem v Jeruzalemu. Med zasedanjem vladnega kabineta v Jeruzalemu je poslopje obkrožilo 20 avtobusov in tovornjakov s protestniki, ki so nosili napise "Tempeljski grič je naš!"

Palestinske oblasti so sporočile, da se o mirovnem predlogu ameriškega predsednika Billa Clintona ne bodo izrekle danes, kot je bilo predvideno, saj se želijo najprej posvetovati z nekaterimi arabskimi in drugimi državami, je za francosko tiskovno agencijo AFP danes povedal visoki palestinski predstavnik, ki je želel ostati neimenovan.

"Odločitve doslej še nismo sprejeli. Palestinsko vodstvo še naprej najresneje preučuje ameriške predloge," pa je povedal tesen sodelavec palestinskega voditelja Jaserja Arafata Nabil Abu Rudeina.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni