Naslovnica

Danes lahko ustvarjamo, kar si želimo

, 17. 07. 2024 18.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
© STA
Komentarji
0

Ste sedaj, deset let po osamosvojitvi, še vedno prepričani, da smo se ob razglasitvi neodvisnosti odločili pravilno?

Seveda. Imamo svobodo. Lahko govorimo kar hočemo, lahko ustvarjamo kar si želimo. Pri prehodu meje nam ni potrebno več goljufati z devizami in podobno. To so stvari, ki smo ji skoraj že pozabili, čeprav so nas takrat zelo morile. Danes smo dejansko v Evropi, imamo občutek, da smo med civiliziranimi ljudmi, kar za človekov ponos pomeni veliko. Včasih pa nas je bilo na meji kar sram, da smo morali pokazati tisti rdeč jugoslovanski potni list. Glede tega smo vsekakor na boljšem.

Vendar kljub temu verjetno ni vse tako, kot bi naj bilo?

Politična kultura pri nas vsekakor ne ustreza statusu samostojne socialne države, ki smo jo razglasili z ustavo. Naša politična kultura se je vsaj sedemdeset let oblikovala pod vplivom Balkana in komunizma. Za stranko iz prejšnjega sistema je bilo značilno, da je hotela uveljavljat svoj pogled na svet, da je hotela uveljavljat svojo vodstveno vlogo, da je skladno s tem hotela imeti svoje ljudi na vseh položajih odločanja v državi. Ali je sedaj pri naših strankah bistveno drugače?

Ali članstvo v EU in Nato ogroža našo samostojnost?

Združena Evropa je po mojem mnenju nujnost. Zavedati pa se moramo, da je bil cilj Slovenske osamosvojitve zagotoviti nacionalno identiteto. Zato bi žrtvovanje nacionalne identitete za vstop v EU pomenilo negacijo samega sebe. Včasih smo mislili, da ne moremo živeti brez Dunaja. Nato, da ne moremo živeti brez Beograda. Danes pa, da ne moremo živeti brez Bruslja. Tukaj obstajajo vzporednice. Če hočemo preživeti, moramo sami v sebi ustvariti lastno življenjsko silo, ne pa biti zmeraj pod varuštvom nekoga drugega. In tega miselnega ostanka se še nismo v celoti znebili.

Ali Slovenija potrebuje članstvo v zvezi Nato?

Ali ni bila ob obisku Busha in Putina v Slovenija edinstvena priložnost, da bi si zagotovili trajno nevtralnost, za katero bi jamčili velesili ZDA in Rusija? Potem bi bilo članstva v Natu nepotrebno.

Kdo lahko na predsedniških volitvah prihodnje leto nadomesti Milana Kučana?

Cela vrsta ljudi. Če bi imeli na izbiro le enega ali dva, potem enostavno ne bi bili sposobni za samostojno državo. Jih je pa veliko. Obstaja pa nevarnost, da ljudje pod pritiskom strank ne bodo volili nadstrankarske moralne avtoritete, kar mora biti predsednik.