Naslovnica

Dell najuspešnejši pri prodaji

San Jose, 21. 04. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V prvem letošnjem trimesečju je največ osebnih računalnikov po svetu prodal ameriški proizvajalec Dell Computer. Dell je tako postal svetovni tržni vodja pri prodaji osebnih računalnikov - prodal je 4,2 milijona osebnih računalnikov -, celotna industrija pa je prvič v zgodovini zabeležila padec prodaje v ZDA.

Dellu, ki je imel na trgu osebnih računalnikov v ZDA vodilni položaj že pred letošnjim prvim trimesečjem, saj ima 23-odstotni tržni delež, je tako uspelo prehiteti svojega največjega tekmeca, ameriškega proizvajalca računalnikov Compaq.

Ameriško podjetje za raziskave Gartner Dataquest v svoji raziskavi tako ugotavlja, da je Dell v prvem letošnjem trimesečju imel 12,8-odstotni tržni delež na svetovnem trgu osebnih računalnikov, z 12,1-odstotnim tržnim deležem pa mu je sledil Compaq. Na tretjem mestu je bil v prvem trimesečju s 7,3-odstotnim deležem ameriški Hewlett-Packard, sledil mu je s 6,2-odstotnim deležem, prav tako ameriški IBM, na peto mesto pa se je uvrstil prvi neameriški proizvajalec osebnih računalnikov, in sicer japonski NEC. NEC je v omenjenem obdobju imel 4,5-odstotni tržni delež.

Vendar pa je računalniško industrijo v prvem trimesečju presenetil padec prodaje osebnih računalnikov v ZDA. Prodaja v ZDA se je v prvem trimesečju v primerjavi z enakim obdobjem lani zmanjšala za 3,5 odstotka z 11,4 milijona na 11 milijonov prodanih računalnikov. Strokovnjaki Gartner Dataqust ob tem opozarjajo, da trg osebnih računalnikov že kaže prve znake zasičenja, razmere pa poslabšuje še upočasnjevanje svetovne gospodarske rasti.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni