Naslovnica

Demonstracije v Nišu

Beograd/Niš, 12. 05. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Na demonstracijah za izpustitev nekdanjega jugoslovanskega predsednika Slobodana Miloševića se je v Nišu zbralo okrog tisoč njegovih privržencev. Govorniki so vladni koaliciji DOS očitali, da je politični proces proti Miloševiću zrežirala in tako želela Srbijo prodati v tujino. Ob tej priložnosti so protestniki izrazili pričakovanje, da bi Miloševićeva socialistična stranka znova prišla na oblast. Od aretacije nekdanjega jugoslovanskega predsednika 1. aprila so to že četrte demonstracije v Srbiji, na katerih zahtevajo izpustitev Miloševića.

Obtožnico proti Miloševiću je izdalo tudi Mednarodno sodišče ZN za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu, ki mu očita zločine nad človeštvom, uradni Beograd pa medtem pripravlja zakon, s katerim bodo omogočili izročitev Miloševića haaškemu sodišču.

Sicer pa je vojaško sodišče v Nišu vložilo obtožnice proti 193 pripadnikom jugoslovanske vojske, ki naj bi med vojno na Kosovu zagrešili huda kazniva dejanja, je sporočil predsednik sodišča Vukadin Milojević. Med obtoženimi je največ vojakov iz rezervnega sestava jugoslovanske vojske. Proti šestim od njih je sodišče sprožilo postopek zaradi vojnih zločinov nad civilnim prebivalstvom.