Naslovnica

Deutsche Telekom lastnik hrvaškega telekoma

Zagreb, 03. 07. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
© STA
Komentarji
0

Hrvaška vlada je potrdila, da je Deutsche Telekom kupil še 16-odstotni delež v Hrvaških telekomunikacijah (HT) in tako postal večinski lastnik družbe. Nemški telekomunikacijski operater, ki bo za omenjeni delež odštel 500 milijonov evrov, je že oktobra 1999 za 850 milijonov dolarjev kupil 35-odstotni delež v HT, skupaj z najnovejšim nakupom pa se je njegov lastniški delež v HT povečal na 51 odstotkov.

Najnovejša prodaja deleža v HT je, kot je zapisala hrvaška vlada v sporočilu za javnost, "jasen znak, da namerava vlada nadaljevati proces privatizacije na Hrvaškem". Vlada je prodajo deleža označila kot pomemben korak v razvoju HT kot temelja moderne in konkurenčne telekomunikacijske industrije, ki bo gonilna sila hrvaškega gospodarstva. Svetovalec hrvaške vlade pri prodaji deleža v HT je bila investicijska banka Schroder Salomon Smith Berney.

Občinsko državno tožilstvo pa je v ponedeljek v Zagrebu potrdilo, da je proti nekdanjemu finančnemu ministru Borislavu Škegru in predsedniku uprave HT Ivici Mudriniću uvedena preiskava zaradi suma, da sta v prvi fazi privatizacije HT leta 1999 oškodovala državni proračun za približno 215 milijonov kun. HT je v uradni izjavi za javnost ovadbo proti Mudriniću označil kot neutemeljeno.