Digitalna TV

Analogni oddajniki že ugašajo!

Ljubljana, 22. 11. 2010 11.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nekateri analogni oddajniki počasi že ugašajo, programi pa spreminjajo kanale. Tako bosta programa POP TV in Kanal A iz torka na sredo na Pohorju s 66. prestavljena na 27. kanal. Analogni oddajnik pa je že ugasnil na Nanosu.

Analogni oddajnik na Nanosu je v skladu z načrtovanim ugašanjem analognih oddajnikov prenehal z analognim oddajanjem TV Koper-Capodistria s kanala 27. Na istem kanalu se je začelo digitalno oddajanje omenjenega programa.

Oddajnik na Nanosu
Oddajnik na Nanosu FOTO:

Digitalni DVB-T signal na kanalu 51 z oddajnika na Nanosu bo še naprej oddajal, vendar z zmanjšano močjo. Hkrati z ukinitvijo analognega oddajanja TV Koper-Capodistria na Nanosu je prenehalo analogno oddajanje tega programa še na naslednjih lokacijah: Ajdovščina, Borovnica, Gorenja vas, Grahovo, Idrija 1, Idrija 2, Javorje, Kisovec, Košana, Movraž, Ortnek, Podbrdo, Sežana, Tolmin, Trbovlje, Zagorje. Na vseh omenjenih lokacijah pa se je začelo digitalno oddajanje programa.

Kdor želi še naprej sprejemati program TV Koper-Capodistria preko sobne ali strešne antene, mora imeti digitalni pretvornik, ki ga priklopi med anteno in stari TV sprejemnik, ali ustrezen TV sprejemnik. Pretvornik mora omogočati sprejem signalov MPEG-4. V primeru, da ste že priklopili DVB-T sprejemnik in ta ne preklopi samodejno na novi kanal, boste morali kanal ročno nastaviti ali ponoviti zagon samodejnega iskanja.

Spremembe tudi danes

Danes ponoči bodo tako RTV Slovenija kot programa POP TV in Kanal A na Pohorju zamenjali frekvenco oziroma kanal, in sicer s 66. na 27. kanal. To pomeni, da se bo področje pokrivanja bistveno povečalo, preostali gledalci v severovzhodni Sloveniji pa bodo imeli stabilnejši sprejem.

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hovdec
26. 11. 2010 08.26
V kolikor bodo televizije želele, da gledam njihov program, mi bodo same namestile dekoder oz. sprejemnik. Niti pod razno ga ne bom kupoval, saj plačujem rtv prispevek in mi je Tv dolžna zagotovit gledanje brez dodatnih stroškov.
veselo-na-delo
24. 11. 2010 23.50
@ddrej 23.11.2010 - 09:30 Ja od kod sem!?. Pri nas je podeželje in so hribi,kdo bi naj prišel mi preverit signal če mi pa v lepem vremenu super dela ko se pa pripraulja nevihta ali pa niska oblačnost vmes še veter tud nagaja nebo niti tistemu ki bi preveril nič pokazalo ker ker je ozračje nasičeno z elektriko in ne prepušča valov niti mobilnih vmes da nam niti mobiteli ne delajo,ne pa še digitalnih, to današnja moderna tehnika.
mega356648
24. 11. 2010 22.07
Žal do danes nisem dobila odgovora s strani PRO PLUS-a, glede pokritosti signala na podeželju kjer smo imeli težave že z analognim signalom, z digitalnim pa so še večje. upam, da namenite kaj truda v tej smeri, da smo tudi mi enakovredni državljani in da si zaslužimo gledat TV programe brez problemov. Gledali bi jih prek spleta a je tudi pri tem ovira saj imamo premajhen prenos , ker pač hitrejšega ne moremo imet kot do 4. To pa dela težave, ki jih verjetno poznate. V oktobru smo lahko gledali tudi TV3 in PINK.SI, potem pa je 4.11. signal izginil in ga do danes nismo uspeli vzpostaviti. Vsak dan iščemo na raznih frekvencah a žal nič. Upam, da nam boste tokrat prisluhnili in nam odgovorili.
damirg@email.si
24. 11. 2010 21.39
važn da imamo slo1 in slo2 v 720p
PowRider
23. 11. 2010 21.32
Vsi ki imate digitalne pretvornike in ki imate težave je lahko vzrok za težave tudi slab digitalni pretvornik! Mi je povedal strokovnjak s tega področja da je imel veliko primerov ko ni mogel ugotoviti zakaj je tako slab signal iz pretvornika in nato ga je za probo zamenjal in potem je delalo brez težav. V njegovih primerih so bili pretvorniki kupljeni večinoma v večjih hipermarketih za okoli 50€. Probajte težavo reševat še v tej smeri... Jaz imam dekoder že v TV-ju in digitalni programi delujejo odlično.
ddrej
23. 11. 2010 12.01
@rumburak23.11.2010, 07:32 Se načeloma strinjam VHF-UHF vendar je 27 kanal še vedno v UHF področju, vendar nižja frekvenca (namesto 830 (66ch) Mhz je 518 Mhz (27ch) ).
Puppupapa
23. 11. 2010 10.12
megalomanske korporacije nas silijo v brezvezne stroške.... DIGI TV SUX!!!
belavrana
23. 11. 2010 10.09
Naj bo signal tak ali drugačen, bomo vsi plačevali naročnino. Kje je kdo, ki bi bil zmožen preveriti, koliko naročnine je pobrane neupravičeno? Še vedno so kraji, kjer ni bilo zemeljskega signala, torej tudi digitalnega ne bo, naročnina pa ostaja. Kaj pa tisti, ki prejemajo signal preko Siola, Amisa... Vsi ti praktično plačujejo dve naročnini. Najprej RTVS, potem pa še ponudniku širokopasovnih storitev, ki mora seveda del sredstev nakazati RTVS. Pošteno bomo plačevali šele tedaj, ko bo vsak plačal samo toliko kot dejansko porabi.
ddrej
23. 11. 2010 09.30
@veselo-na-delo23.11.2010, 00:20 Pri nas v vukojebini ali kje? Povejte ljudje božji, vsaj približno kje, če hočete da bo mogoče kdo prišel preverit!!! Enako kot nekdo, ko reče avto je crknil. Skratka kr neki!!
Gr@bnv@ler
23. 11. 2010 09.26
no glede na vse skupaj ne rečem da ni slabo pretvorba v digi....samo vsaj vsem bi pa lahko dal 30% popust za nadgradnjo sploh se ne strinjam z RTV zakonom ker je to zavajanje potrošnikov! sploh pa nimajo konkurence! eh škoda kej povcedat
mega356648
23. 11. 2010 09.00
Spoštovani na RTV in Komercialne TV na podeželju konkretno Polana nad Jurkloštrom nimamo možnosti gledanja TV preko kabelske ali druge napeljave, tako, da smo odvisni od sobnih in strešnih anten. Analogne programe smo gledali brez težav, zdaj pa nam sliko non stop kocka, ko je veter, oblačno, deževno ali če pelje mimo hiše traktor. Že če greš mimo DIGI sprejemnika ali da je mobilni telefon aktiven, delamo motnje in sliko kocka. Čas bi že bil, da se prestavite iz Ljubljane in drugih mest na podeželje preverite sprejem in nam omogočite gledanje TV kot vsakemu drugemu državljanu. Tudi tukaj smo vaši volilci, mogoče bolj zvesti, kot v večjih mestih, saj smo bolj povezani med seboj. Upam, da bo te vrstice prebral tudi kdo od odgovornih in da bodo te besede naletele na plodna tla. Upam, da imate tudi kogav vaši hiši, ki mi bo na tole tudi lahko odgovoril.
Dejan Zajebancije
23. 11. 2010 07.32
Škoda, da so dali Savinjsko/Koroško območje na kanal 66! Zakaj niso mogli it nižje?! Lokalni pokrivajo z VHF frekvencami, oddaljeno pa z UHF? Kje je logika?? Moralo bi biti ravno obratno!!
veselo-na-delo
23. 11. 2010 02.59
Nevem kdo si je to butasto tehniko izmislu toti digi samo večjo sranje je, že vidim koliko krat bomo brez signala poleti ob današnjih vremenskih motnjah že zdaj dosti krat izpiše no signal potem bo še pa hujše samo glavno da dvakrat plačamo prvič za sprejemnik drugič pa naročnino RTV signal bo pa igral kocke,ali negdo res misli da je toti signal vsemogoč že zdaj se dost ljudi buni skoraj vsaki dan slišim to eno ta isto, ooo kaj bo še pa po 1Decembru potem pa bomo brez TV ker bomo imeli DIGI SNEG da bomo lahko iz tvja kidal sneg skozi okno!
Trapist
23. 11. 2010 02.27
@davidee 1. Pod FAQ verjetno najbolj prodajanega digi pretvornika (DT-12 SD) piše sledeče: Trenutno se še pojavljajo težave s sprejemom signala preko sobnih anten, saj jakost signala še ni primerna za sobne antene na nekaterih področjih. V samih navodilih naprave pa piše tudi sledeče: Delilniki in ojačevalne enote lahko zelo motijo sprejem DVB-T signala. Hipotetičen primer: 75 let stara ženica iz Baške grape, s pokojnino par 100 evrov, naj plača najprej 45 evrov za pretvornik, potem kakih 50 evrov za primerno anteno in kabel do nje, ter še nadaljnih 50 evrov za električarja, ki bo to zvezal in montiral na primerno lokacijo. Seveda, če je to sploh možno. Zakaj že? Da bo lahko sploh gledala TV, tako kot dosedaj. In to brez kakih opaznejših izboljšav. Če si starejši tam od 65 let, pa je nakup HD digi pretvornika žal nepotreben. Glede na povprečno življenjsko dobo, HD TV programa niti na kakem novejšem televizorju skoraj zagotovo ne boš dočakal. 2. Leta 1999 je bila sprejeta sprememba zakona o RTV, ki med drugim pravi takole: Šteje se, da ima radijski ali televizijski sprejemnik vsaka pravna ali fizična oseba, ki je registrirana kot odjemalec oziroma plačnik električne energije v javnem električnem omrežju, razen če poda izjavo, da nima svojega in da v svojih prostorih tudi ne uporablja tujega radijskega ali televizijskega sprejemnika ter da je bila seznanjena z zakonskimi posledicami neresnične izjave. Razno prijavljanje TV sprejemnikov, ali njih pečatenje, torej ne obstaja že svojih 11 let. Do programov RTVSLO je sicer (bojda) možno tudi prek satelita. A to še vedno ni zastonj in ne rešuje vprašanj kako npr. do drugih slovenskih TV programov. Takisto ni jasno, kaj bo z lokalnimi TV postajami, ki si drage naložbe v digitalno opremo najverjetneje ne bodo mogle privoščit. Za nekatere se bo sprejem zagotovo izboljšal, vendar nas bo tistih, ki bomo zaradi digitalizacije ostali brez uporabne slike, za isto ceno, mnogo več. Po podatkih RTVSLO nekje 200.000 gospodinjstev.
veselo-na-delo
23. 11. 2010 00.20
@davidee .... Pri nas ful prekinja toti signal ko se naprimer pripraulja kaka huda nevihta ali pa zelo povečana niska oblačnost, potem ni pri nas ne tv in tud nobenoga mobilnega omrežja ali je pa slab, in prav tako ni (digitalnega edino analogni mi delal - satelitski signal)pa imam strešne antene pa ojačevalnike, edijno radio dela pa v tem preskeče med nevihto kot hudič,analogni signal je pa vedno delal kot satelitski tako televiziski analogni samo pikice so se vmes pojauljale med nevihto na ekranu, pa je delal, to pa vem zato ker sem to že vse sprobal. Toliko o tem.
Chelsea_
22. 11. 2010 22.46
največje sraanje kar sm ga u žulenju slišu -.- 1. na primorskem bo usake dve sekundi crknlo, ker je tuki močn vetr in toča, dež.. 2. to je u vašo korist, ne našo kot bluzite po TV.. 3. pou folka si ne more privoščit digi sprejemnika. lahk se neumno sliši sam 50€ za človeka ki ČE dobi 500€ na mesec, ima 200€ položnic, 100€ šolanje otrok.. kolk ostane? 200€. s temi dvestotimi pa se zdej odloči al boš familiji hrano kupu al DIGI sprejemnik ?! zdej pa brisat hitr
mojster03
22. 11. 2010 22.43
Men se zdi da bo vse to en vekik ku... , ker če ne bodo povečal moči oddajanja bomo kmalu brez slike! Plačat bo pa vseen treba! Žalostno toda resnično!
Trapist
22. 11. 2010 19.58
Če pogledamo strukturo prebivalstva in njen socialni izvor, je jasno, da nekje polovica živi na podeželju. Če se za nameček ukvarjaš še s kmetijstvom, imaš prejkone čas le za večerne informativne oddaje. Kvaliteta slike je zaradi mene lahko tudi nekaj manjša, le da jo lahko vidiš brez prekinjanja. V primeru DVB-T pa se dogaja, da na zakotnih območjih obupno prekinja. In to kjub obljubam o nadaljnem oddajanju analognega signala na takih predelih. Čeprav je digitalizacija panevropski projekt, pa je v času krize, ko nekateri niti za hrano nimajo, precej asocialna stvar. Je pa dober biznis za trgovce in ponudnike CATV ter IPTV. Na kratko rečeno - vseeno kakšen je signal, če sliko lahko vidim in mi zato ni potrebno kupiti novega televizorja ali pretvornika. Pa še s slednjima je kvaliteta slike mnogokrat slabša kot poprej. Masten državni denar, ki bi RTVSLO morala porabit za digitalizacijo in zagotovitev dobrega signala, pa je šel za vzpostavitev tretjega, ergo parlamentarnega kanala. Največjo zaslugo za to pridobitev ima današnja opozicija. Res, iskrena hvala!
s28676s
22. 11. 2010 19.22
to s temi digitalnimi oddajniki je sam sraje...sliko ž ub navadnem vetri prekinja....na analognih se tu ni dogajal....sram vas bilo....