Naslovnica

Dobrosav Mitrović o nasledstvu SFRJ

Zagreb, 25. 02. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
© STA
Komentarji
0

Za rešitev vprašanja nasledstva nekdanje SFRJ obstajata dve poti. Ali ga bo pet naslednic rešilo razmeroma hitro, korak za korakom, ali pa bodo zavlačevale in bo tudi mednarodna skupnost dvignila roke, je v pogovoru za Nedjeljni Vjesnik menil vodja jugoslovanskih pogajalcev o nasledstvu Dobrosav Mitrović. Dodal je, da je od razpada nekdanje SFRJ minilo deset let in da je "veliko amortiziranega, mnogo tega pa enostavno ni več. Kdo bi vedel, kje je"?

Mitrović, ki se je od srede do petka v Ljubljani udeležil pogajanj o nasledstvu, ki so se ga udeležile pogajalske skupine vseh petih naslednic pod vodstvom mednarodnega posrednika sira Arthurja Wattsa, je kot najlažje rešljiva omenil vprašanja premoženja v tujini, veleposlaništev, deviznih računov in zlata. Na vprašanje, kateremu ključu delitve je ZRJ naklonjena, je Mitrović poudaril, da ne obstaja en ključ. Kot je znano so se glede delitve premoženja v baselski Banki za mednarodne poravnave (BIS) naslednice dogovorile za ključ Mednarodnega denarnega sklada (IMF), kateremu sicer BiH in Makedonija sedaj nasprotujeta, ZRJ pa ga podpira. Po mnenju Mitrovića bodo ključi sicer odvisni od posameznih vprašanj - nekje bo to število prebivalcev, drugje delež v nacionalnem odhodku ali ozemlje.

V prispevku z naslovom Gotovo je, da so sporazumi živi, čeprav je država mrtva, pa Nedjeljni Vjesnik meni, da je kljub temu da na pogajanjih v Ljubljani niso dosegli nobenega konkretnega dogovora, glede na ozračje pogovorov in doseženo moč pričakovati konkretne rezultate že v naslednjem krogu pogajanj, ki bo 9. aprila v Bruslju. Časnik meni, da bi naslednice v Bruslju lahko podpisale dogovor o delitvi premoženja v baselski banki