Naslovnica

Dražja plin in ogrevanje

Ljubljana, 15. 11. 2000 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Javno podjetje Energetika Ljubljana je danes zvišalo prodajne cene toplote iz daljinskega ogrevanja ter plina. V podjetju namreč s prodajo toplote in plina ustvarjajo izgubo, saj so se nabavne cene zemeljskega plina letos zvišale za skupaj skoraj 65 odstotkov, medtem ko so sami v istem času zvišali prodajni ceni toplote in plina le za 13 odstotkov. Povprečna prodajna cena toplote iz daljinskega ogrevanja je višja za 23 odstotkov, medtem ko se je plin odvisno od tarifne skupine odjemalcev podražil za 14 do 33 odstotkov.

Energetika Ljubljana za obračun dobavljene toplote po toplotnem števcu gospodinjstvom po novem obračunava 5514,7 tolarja na megavatno uro, k čemur je treba prišteti še 19-odstotni davek na dodano vrednost. Cena plina je z dosedanjih 108,27 tolarja za standardni kubični meter porasla na 123,39 tolarja v primeru male porabe oz. v primeru gospodinjstev, ki poleg dobavljenega plina plačujejo tudi priključnino v višini 9181,67 tolarja na leto, z dosedanjega 46,29 tolarja na 61,41 tolarja za kubični meter. Višina priključnine se ni spremenila. Prav tako je ostala nespremenjena tudi cena za priključno moč za tiste potrošnike, ki se s plinom grejejo, se je pa zanje cena plina zvišala s 46,29 tolarja za kubični meter na 61,41 tolarja. V cenah plina nista vključena DDV in taksa za obremenjevanje zraka z emisijo ogljikovega dioksida.

V Energetiki Ljubljana ugotavljajo, da bosta ogrevanje s plinom in daljinsko ogrevanje tudi po podražitvi ostala najcenejša sistema ogrevanja v slovenski prestolnici. V primerjavi z letošnjim porastom cen kurilnega olja so namreč skupne podražitve plina in daljinskega ogrevanja za več kot dvakrat manjše.