Naslovnica

Drnovšek v Francijo

Ljubljana, 23. 04. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Predsednik vlade Janez Drnovšek bo danes popoldne začel štiridnevni delovni obisk v Parizu, kjer se bo srečal s francoskim kolegom Lionelom Jospinom in nekaterimi ministri, predsednikom države Jacquesom Chiracom ter predsednikoma senata in narodne skupščine, Christianom Ponceletom in Raymondom Fornijem, udeležil pa se bo tudi slovesne otvoritve novih prostorov slovenskega veleposlaništva v Parizu. V načrtu ima še srečanja s francoskimi gospodarstveniki, z generalnim sekretarjem Mednarodne organizacije frankofonije Butrosom Galijem in nekdanjim vodjo misije ZN na Kosovu Bernardom Kouchnerjem.

Delovni obisk premiera Drnovška v Parizu, kjer se bo sestal tudi z zunanjim ministrom Hubertom Vedrinom, ministrom za evropske zadeve Pierrom Moscovicijem in načelnikom generalštaba francoske vojske, generalom Jean-Pierrom Kelchem, po mnenju Ljubljane potrjuje obojestranski interes za nadaljnjo krepitev vsestranskih odnosov med Slovenijo in Francijo. Obisk je po mnenju slovenske vlade zelo pomemben, saj je Francija ena od najpomembnejših članic EU in drugih mednarodnih organizacij.

Pariz podpira širitev EU in prizadevanja Slovenije za polnopravno članstvo, sicer pa vztraja pri stališču diferenciacije držav kandidatk, torej pri tem, da je vsaka kandidatka v procesu približevanja ocenjevana individualno in da pogajanja o članstvu sklene v skladu s svojimi dosežki. V okviru twinning projektov PHARE Francija kot nosilni ali sodelujoči partner s Slovenijo sodeluje pri petih projektih, kar jo uvršča na tretje mesto za Nemčijo in Avstrijo. Kar zadeva širitev zveze NATO, si je Francija na zadnjem vrhu zavezništva aprila 1999 prizadevala za ohranitev prednostnega položaja Slovenije in Romunije med kandidatkami.

Poleg širitve EU in zveze NATO bo na dnevnem redu pogovorov premiera Drnovška v Franciji tudi gospodarsko sodelovanje med državama, ki je zelo uspešno. Ljubljana je zainteresirana za sklenitev manjkajočih sporazumov, posebej sporazuma o izogibanju dvojnemu obdavčevanju, saj je v veljavi star sporazum iz leta 1974, ki ga je Slovenija nasledila po nekdanji SFRJ. Premier Drnovšek je pred obiskom v Franciji priredil delovno kosilo za dosedanjega predsednika uprave novomeškega avtomobilskega podjetja Revoz Bernarda Coursata in njegovega naslednika Michela Boutona. Glavno pozornost so namenili delovanju in načrtom Revoza, ki je med največjimi industrijsko-komercialnimi podjetji v Sloveniji. Strinjali so se, da obstaja med Slovenijo in Francijo še veliko neizkoriščenih možnosti za poglobitev gospodarskega sodelovanja. Posebej bi bilo potrebno povečati obseg sodelovanja med srednjimi in malimi podjetji obeh držav ter doseči večjo prepoznavnost slovenskih podjetij in njihovih izdelkov na francoskem trgu.

Francija je tretja trgovinska partnerica Slovenije, v srednji Evropi pa je Slovenija prva gospodarska partnerica Francije. Blagovna menjava med državama je lani dosegla dobrih 1,6 milijarde dolarjev. Medtem ko se je slovenski izvoz v Francijo v tem obdobju povečal za dva odstotka in dosegel 619 milijonov dolarjev, je uvoz upadel za pet odstotkov na 1,1 milijarde dolarjev. Francoska podjetja so med pomembnejšimi tujimi vlagatelji v Sloveniji, posebej na področju avtomobilizma, omeniti pa gre tudi naložbo družbe Seita v Tobačno tovarno Ljubljana in Siemens-Framatoma v NE Krško, na področju bančništva pa je letos prišlo do pomembne strateške povezave med tretjo največjo slovensko banko SKB in drugo francosko banko Societe Generale.

Dvostranski politični dialog s Francijo lani ni bil tako intenziven kot v letih pred tem. Leta 2000 namreč dvostranskih obiskov na najvišji ravni sploh ni bilo, kar na MZZ v določeni meri pripisujejo tudi dejavnostim, ki jih je Francija imela kot predsedujoča EU v drugi polovici leta 2000, in notranjepolitičnemu položaju v Sloveniji. Nov zagon so dvostranski odnosi dobili v začetku februarja letos, ko je bil na delovnem obisku v Parizu vodja slovenske diplomacije Dimitrij Rupel. Francoski kolega Vedrine mu je ob tej priložnosti dejal, da se zavzema za čim hitrejše napredovanje širitvenega procesa v EU in izrazil željo, da bi pristopna pogajanja kar najhitreje tekla.

Sicer je premier Janez Drnovšek Pariz prvič neuradno obiskal leta 1996, na uradnem obisku pa je bil februarja 1998. Leta 1994 je bil na uradnem obisku v Franciji predsednik Milan Kučan, ki se je sestal s tedanjim predsednikom Francoisom Mitterrandom. Nato sta v Pariz potovala še takratna ministra za zunanje zadeve Lojze Peterle in Zoran Thaler. Februarja 1998 je bil v Ljubljani vodja francoske diplomacije Hubert Vedrine, leta 1999 pa so bili na obisku v Parizu takratni zunanji minister Boris Frlec, obrambni minister Franci Demšar in predsednik državnega sveta Tone Horvat, Slovenijo pa je obiskal francoski minister za evropske zadeve Pierre Moscovici.

Od leta 1997 je slovenski veleposlanik v Parizu Jožef Kunič, ki je na položaju nasledil Andreja Capudra. Francijo pa v Sloveniji od leta 1999 zastopa veleposlanik Olivier de La Baume. Slovenija je od septembra 1999 opazovalka v mednarodni organizaciji Frankofonija. Status je dobila na 8. vrhu Frankofonije v kanadskem Monctonu.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA