Naslovnica

Drnovšek v Salzburgu

Salzburg, 02. 07. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
© STA
Komentarji
0

<slika_1>Slovenski premier Janez Drnovšek, ki se v Salzburgu udeležuje tridnevnega Evropskega gospodarskega foruma, je imel danes več dvostranskih srečanj. Med drugim se je sestal s hrvaškim predsednikom Stipetom Mesićem, s srbskim premierom Zoranom 195144inđićem, krajši pogovor pa je imel tudi s Clausom Schwabom, enim od ustanoviteljev in predsednikov Svetovnega gospodarskega foruma, ki prireja srečanje v Salzburgu.

Slovenski premier in hrvaški predsednik Mesić sta govorila predvsem o dvostranskih odnosih ter pri tem ugotovila, da se rešitve preostalih odprtih problemov po desetletju, ko ni prišlo do dogovora, prav v tem obdobju pospešeno rešujejo. Mesić je poudaril, da so vsa preostala odprta vprašanja rešljiva in dodal, da je potrebno zagotoviti, da bosta obe državi v prihodnje stopali v stike s tretjimi državami brez bremena kakršnihkoli odprtih dvostranskih problemov. Drnovšek je poudaril, da sta Slovenija in Hrvaška v zadnjih mesecih vzpostavili intenziven dialog, v ta okvir pa sodi tudi njuno današnje srečanje, na katerem sta sogovornika predvsem ocenila sedanji položaj v pogajanjih.

S srbskim kolegom 195144inđićem se je premier Drnovšek pogovarjal predvsem o gospodarskem sodelovanju med državama. Slednji je poudaril, da državi nimata odprtih dvostranskih vprašanj in obenem izrazil prepričanje, da bi se bilo mogoče dogodkom izpred desetih let, ko je Slovenija zapustila nekdanjo skupno državo, izogniti, saj Srbija "nikoli v zgodovini ni imela razlogov za probleme s Slovenijo". 195144inđić je dodal, da je Srbija zelo zainteresirana za obnovo sodelovanja s Slovenijo, ki je nekoč že obstajalo, zlasti na področju gospodarstva pa tudi na drugih ravneh.

Sicer je na tridnevnem Evropskem gospodarskem forumu, ki je organiziran ob podpori Svetovnega ekonomskega foruma, v prvi vrsti vprašanje Srednje in Vzhodne Evrope. Na forumu, ki poteka pod naslovom "Evropa: gradimo na različnosti" in velja za eno najpomembnejših srečanj političnih in gospodarskih voditeljev Evrope, se je zbralo več kot 600 predstavnikov iz 44 držav, od tega 14 voditeljev držav in vlad, med njimi finančni minister Tone Rop in slovenski premier Janez Drnovšek. Kot prvi govorec je nastopil srbski premier Zoran 195144inđić. Evropski gospodarski forum bo pokazal, ali je Zahod resnično odločen v svoji nameri, da pomaga ZR Jugoslaviji pri njeni prenovi, je na forumu dejal 195144inđić.

Slovenija pozdravlja jasno zavezo voditeljev Evropske unije o nemotenem nadaljevanju širitve povezave in upa, da bodo vsi odprti problemi v pogajalskem procesu rešeni s sodelovanjem in na zadovoljstvo obeh strani, je na plenarnem zasedanju Evropskega gospodarskega foruma v Salzburgu na temo širitve EU poudaril slovenski premier Janez Drnovšek. Pogajalski proces se bliža najtežjim poglavjem, kjer po besedah premiera Drnovška sicer obstajajo nekatera odprta vprašanja, vendar pa Ljubljana kljub temu upa, da se bo ratifikacijski proces potrjevanja pristopnih pogodb začel čez 18 mesecev.

Drnovšek je še menil, da irski "ne" na referendumu o potrditvi pogodbe iz Nice kaže na pomanjkanje transparentnosti, kar lahko ogrozi širitveni proces, obenem pa izrazil upanje, da bo imel negativen izid referenduma tudi učinek šoka za članice unije, ki naj bi jih prisilil k hitremu reševanju težav, povezanih s širitvijo. Sicer so se udeleženci razprave strinjali, da je proces širitve potrebno nadaljevati, saj je ključnega pomena za oblikovanje enotne Evrope miru, stabilnosti, blaginje in skupnih vrednot.Kot je poudaril premier Drnovšek, Slovenija sedaj čaka, da bo EU pripravljena na pogajanja o t. i. finančnem paketu poglavij, ki med drugim zajemajo tudi področja regionalne politike, finančnih prispevkov, idr. Najpomembnejše vprašanje za Slovenijo je, ali bo po vstopu v unijo postala neto plačnica ali neto prejemnica sredstev v strukturnih in kohezijskih skladih. Slednje ji namreč grozi ob ohranitvi sedanjega sistema.

Drnovšek je tudi ponovil stališče Ljubljane glede prehodnih obdobij za prost pretok delovne sile. Kot je dejal, se bo država o tem vprašanju še naprej pogajala, kljub dejstvu, da je EU sprejela skupno stališče in zato veliko možnosti za spremembe ni. Evropski komisar Günter Verheugen, ki je prav tako sodeloval v razpravi, je Drnovšku odgovoril, da Slovenija boljše ponudbe ne bo dobila. "Odločitev je preprosta

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3