Domača scena

25 let bratovske naveze

Maribor, 24. 03. 2011 11.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Dušana in Mirana ne vežejo le družinske vezi. Brata, ki letos obeležujeta 25 let glasbene poti, sta med drugim tudi ustanovna člana hudomušnih Frajkinclarjev.

Odmevna pot na avtorskem in izvajalskem področju se je začela v družbi z Ivanom Finžgarjem in Srečkom Zorkom – leta 1995 so ustanovili ansambel Frajkinclarji, s katerim so v več kot petnajstih letih izdali štiri albume, posneli kup videospotov in se udeležili vseh pomembnih slovenskih glasbenih festivalov, odkoder so se zmeraj vračali s številnimi priznanji s strani ljudstva in strokovnih komisij.
Odmevna pot na avtorskem in izvajalskem področju se je začela v družbi z Ivanom Finžgarjem in Srečkom Zorkom – leta 1995 so ustanovili ansambel Frajkinclarji, s katerim so v več kot petnajstih letih izdali štiri albume, posneli kup videospotov in se udeležili vseh pomembnih slovenskih glasbenih festivalov, odkoder so se zmeraj vračali s številnimi priznanji s strani ljudstva in strokovnih komisij. FOTO: osebni arhiv

Glasbeno pot s samostojnimi nastopi in lastnimi skladbami sta brata Waldhütter začela leta 1986, pred tem sta skupaj igrala v harmonikarskem orkestru KUD Pošta v Mariboru, kateremu je Miran kasneje tudi dirigiral, Dušan pa je hkrati začenjal svojo samostojno pot kot pevec pri ansamblu Coctail Party Band v Ljubljani. Kot redna člana inštrumentalnega ansambla Akademske folklorne skupine KUD Študent iz Maribora sta v desetletju in pol, ki je sledilo, nastopila v večini evropskih držav in muzicirala na gostovanjih tudi v Avstraliji, Aziji in Južni Ameriki.

Toda najbolj odmevno je bilo ravno s Frajkinclarji, saj so najvišja glasbena priznanja osvojili na ptujskem, vurberškem, dravograjskem, cerkvenjaškem in števerjanskem festivalu. Bili so večkrat nagrajeni na festivalu narečnih popevk v Mariboru in zmagali na Naj polki. Nastopili so tudi na Melodijah morja in sonca, festivalu Hit in country festivalu. Bili pa so vabljeni tudi na evropski festival v nemški Dresden in na gostovanje v Švico. Skoraj vseh festivalov so se udeležili s skladbami, katerih besedilo je napisal Dušan, skladbo pa Miran Waldhütter – kar velja tudi za slovensko Naj polko leta 1998.

Poleg ustvarjanja med Frajkinclarji s svojo harmoniko in kitaro še vedno nastopata v duetu – kot na začetku svoje glasbene poti. Le da sta zdaj bogatejša za četrt stoletja glasbenih izkušenj z odrov po vsem svetu.

Miran - Hitri: harmonikar, vokalist in avtor skladb in Dušan - Duc: kitarist, vokalist in avtor besedil bosta v jubilejni koncertni program strnila vse najboljše glasbene izdelke.
Miran - Hitri: harmonikar, vokalist in avtor skladb in Dušan - Duc: kitarist, vokalist in avtor besedil bosta v jubilejni koncertni program strnila vse najboljše glasbene izdelke. FOTO: osebni arhiv
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ljga
24. 03. 2011 15.59
+3