Domača scena
Oglas

Andrea Bocelli: O filmski umetnosti in Goru di Italia

Ljubljana, 16. 05. 2016 10.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

19. novembra 2016 se bo v Sloveniji, v Centru Stožice v sklopu svoje svetovne turneje „Cinema World Tour“ ustavil svetovno uveljavljeni italijanski tenorist – Andrea Bocelli. Organizatorji obljubljajo tudi nekaj glasbenih presenečenj. Na koncertu boste lahko prisluhnili najboljšim uspešnicam z zadnjega petnajstega albuma "Cinema".

Življenjska zgodba Andree Bocellija je polna slikovitih trenutkov in zgodb, ki so zaznamovale njegovo glasbeno in ustvarjalno pot.

Eden izmed številnih vrhuncev njegove kariere je bil zabeležen v decembru 2007, ko je v šestem tednu prisotnosti na lestvici v Veliki Britaniji z albumom Vivere – The best of Andrea Bocelli zasedel četrto mesto in prehitel izredne ustvarjalce kot so Eagles in Led Zeppelin (peto in šesto mesto). Zbirka največjih uspešnic se je na angleškem trgu, ki je bil za italijanske izvajalce vedno težko dosegljiv, prodala v več kot 500.000 izvodih, medtem ko je skupna prodajna naklada v svetu presegla 3 milijone ploščkov.

Andrea Bocelli
Andrea Bocelli FOTO: Organizator, Andrea Bocelli

Njegova ljubezen do filma, ki predstavlja tudi osnovo za album »Cinema«, se je razvila že v rosnih letih. Ko Andrea Bocelli govori o filmski umetnosti se izraža na zelo enostaven način, »Ta film sem videl, ta film še nisem videl«. »Čutil imamo pet in na koncu je vedno glava tista, ki sestavi zgodbo v celoto. Obstajajo osebe, ki lahko nemoteno gledajo, ampak ne vidijo ničesar, in obstajajo takšni, ki ne morejo gledati, ampak vidijo vse. Filmska umetnost je pripovedovanje, ne samo slika. Obstajajo glasba, dialogi, zvoki, šumi. Vsakdo doživi film na svoj način«.

Leta 2009 ga je priznani italijanski režiser Franco Zeffirelli povabil k sodelovanju pri ustvarjanju dokumentarnega filma Omaggio a Roma (Poklon Rimu) , kjer je upodobil Maria Cavaradosso iz opere Tosca. Njegova soigralka je bila Monika Bellucci, ki je igrala Tosco.

Marca 2010 je Andrea Bocelli kot sedmi Italijan prejeli znamenito zvezdo na Hollywood Walk of Fame. Pred njim je to uspelo Arturu Toscaniniju, Anni Magnani, Bernardu Bertolucciju, Sophii Loren, Enricu Carusu in Rodolfu Valentinu.

Ljubitelj konjeništva in kolesarjenja (vozi se v tandemu) o tem izjemnem športu pravi, da gre za pravo bogastvo italijanske športne kulture. Navdušuje se nad znamenito tri tedensko kolesarsko preizkušnjo Giro di Italia, ki je pretekli vikend štartala na Nizozemskem. »Kot otrok sem hodil na ogled etapnih preizkušenj. Pričakovanje kolesarjev, prelet karavane, zvok koles in veter, ki šviga med njimi. Takoj, ko nas je karavana prešla, smo tekli domov pred televizijski sprejemnik in gledali zaključek dirke. Prihajam iz Lajatica, v bližini Pecciola, dežele Coppe Sabatini. V Toskani dihamo s kolesarstvom.«

Nekaj teh izjemnih zgodb bo zagotovo našlo mesto na odru dvorane Centra Stožice, kjer se bo Andrea Bocelli slovenski publiki predstavil prvič.

Zanimanje za koncertni dogodek je resnično veliko, zato vse ljubitelje in oboževalce pozivamo, da si vstopnice zagotovite pravočasno prek sistema Eventim SI in prek spletne strani www.andreabocelli.com/tickets.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA