Domača scena

FOTO: Predstava Gospoda Glembajevi tudi tokrat navdušila občinstvo

Ljubljana, 27. 06. 2012 08.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Teja Pelko
Komentarji
1

Drama Miroslava Krleže v produkciji beograjskega Ateljeja 212 o propadu bogate meščanske družine, ki je svojo moč in bogastvo zgradila na prevarah, zločinih in goljufiji, je pri nas (znova) naletela na izjemen odziv.

Predstava Gospoda Glembajevi beograjskega Ateljeja 212, ki so jo tam premierno prikazali pred dobrim letom, je tudi tokrat (pri nas je namreč že gostovala) – kljub na začetku nekoliko slabim zvokom (pomagati si je bilo moč z nadnapisi) – požela bučen aplavz polne dvorane poletnega gledališča.

V eni najbolj znanih in največkrat izvajanih dramskih del velikana hrvaške moderne književnosti Miroslava Krleže nastopajo igralci z območja nekdanje Jugoslavije, v glavnih vlogah pa blestijo Nikola Ristanovski, Boris Cavazza in Anica Dobra.

Predstavo odlikuje izvrstna igralska zasedba z območja nekdanje Jugoslavije.
Predstavo odlikuje izvrstna igralska zasedba z območja nekdanje Jugoslavije. FOTO: Miha Fras

"Jaz sem danes predstavo gledal bolj mimogrede, ker sem jo videl že več kot pred enim letom v Beogradu. Naslednji dan sem namreč imel v Ateljeju predstavo. Zelo je zanimiva igralska postavitev. Moj prijatelj, igralec in pevec Đuza Stojiljković, ki ima 82 let in mi pravi dečko moj, jaz jih imam pa že čez 70, je res genialen, predvsem pa me je navdušil Boris, s katerim se poznava od leta 1957 še iz Pomorske šole. Vsi so dobro izbrani in so se predstave fenomenalno lotili. Je pa bil današnji ambient zaradi akustike zelo težak. Morda tudi predstava za 1.500 ljudi ni najboljša, a predstava je meni zelo všeč, predvsem na račun enostavne scene, ki pa je zelo efektna v vsem in odličnih igralcev. Meni so teater še vedno igralci, ne šov," nam je povedal pevec Lado Leskovar, ki je v Beogradu prebil skoraj 17 let. "Jaz sem bil,  lahko bi rekel, dete tega teatra, saj sem sodeloval v vseh velikih projektih. Danes sem videl, da so bili vsi zelo veseli, da me vidijo. Lepo je, da po vseh teh letih še vedno čutiš, da nekam pripadaš. V tem teatru, ki je zame eno najbolj zanimivih gledališč v nekdanji Jugoslaviji, ni sodelovalo veliko Slovencev. Sam si štejem v čast, da sem," nam je še dejal legendarni pevec.

Tomažu Domiclju (na fotografiji s partnerko, umetnico Ireno Brunec Tebi) je bila predstava zelo všeč in si jo bo skušal ogledati še v teatru v Beogradu.
Tomažu Domiclju (na fotografiji s partnerko, umetnico Ireno Brunec Tebi) je bila predstava zelo všeč in si jo bo skušal ogledati še v teatru v Beogradu. FOTO: Miha Fras

Predstava je bila zelo všeč tudi kantavtorju Tomažu Domicelju. "Malo sem že pozabil, za kako zelo intenzivno stvar gre in kako je Krleža ne tako davno tega uspel napisati zadevo, ki se lahko popolnoma primerja z antičnimi ali Shakespearovimi dramami. Zadeva odlično deluje. Mogoče je zvočno glede na ambient, v katerem smo bili, zadeva malce ušla, a so bili nadnapisi, malo sicer po svoje prirejeni, a vseeno je predstava zelo dobra in si jo bom skušal še v Beogradu v teatru ogledati," nam je dejal Domicelj.

Srbski veleposlanik Aleksandar Radovanović z igralcema: Tanasijem Uzunovićem in Anico Dobra.
Srbski veleposlanik Aleksandar Radovanović z igralcema: Tanasijem Uzunovićem in Anico Dobra. FOTO: Miha Fras
Anica Dobra, ki upodablja baronico Castelli Glembaj, nam je povedala, da se vedno trudijo igrati, kot da jim je prvič oziroma zadnjič: "Jaz sem dala vse od sebe. Prostor je nespecifičen za to predstavo. Naše gledališče v Beogradu je relativno majhno in intimno. To je bil zelo veliki prostor, na odprtem, tako da je bila predstava v tem oziru vsekakor zelo drugačna. A imam vtis, da je publika dihala skupaj z nami in da je prikazano zelo dobro sprejela."

Boris Cavazza, ki izvrstno upodobi glavo družine Glembaj, pa nam je dejal: "Ravno sem govoril z eno mojo znanko, ki je razumela. Na začetku je bila katastrofa, ker so bili fotografi in so pritiskali na sprožilec, tako da se je morala zelo potruditi, da je kaj slišala. To ni predstava za zunaj, ampak za teater, za zaprt prostor. A kaže, da so gledalci vseeno dobro sprejeli predstavo. Aplavz je bil namreč enak kot v Beogradu in povsod drugod," je za naš portal povedal Cavazza, na vprašanje, ali je zanj drugače igrati na odprtem oz. v zaprtem prostoru, pa dejal: "Ne, ko notri padeš, niti slučajno ne pomisliš, da igraš zunaj ali znotraj."

Darko Brlek, direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana (drugi z leve) je bl tudi tokrat lahko več kot upravičeno nasmejan do ušes.
Darko Brlek, direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana (drugi z leve) je bl tudi tokrat lahko več kot upravičeno nasmejan do ušes. FOTO: Miha Fras

SORODNI ČLANKI

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
28. 06. 2012 08.05
"...polne dvorane poletnega gledališča...." - pa kaj je vašim do konca sfuzlalo?