Domača scena

FOTO: Tina Maze že na belih strminah

Ljubljana, 16. 06. 2012 15.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Naša najboljša smučarka Tina Maze je na italijanskem ledeniku Stelvio pilila svoje zavoje. Pri tem ji je na pomoč (znova) priskočil tudi učitelj smučanja Sandi Murovec - Muri, ki je med drugim učil tudi Andreo Massija.

Sandi Murovec - Muri, ki velja za najboljšega slovenskega učitelja smučanja, javnosti pa je znan tudi po tem, da je z Jasminom Stavrosom posnel tri duete, se je pred dnevi mudil na snežnih strminah, kjer je do boljših rezultatov pomagal Tini Maze.

Mazejevi je pri treningu pomagal Sandi Murovec - Muri, ki velja za najboljšega slovenskega učitelja smučanja.l
Mazejevi je pri treningu pomagal Sandi Murovec - Muri, ki velja za najboljšega slovenskega učitelja smučanja.l FOTO: osebni arhiv
"Ekipa Team to amaze me je te dni ponovno poklicala k sodelovanju, če sem bolj natančen, na specialni trening tehnike na italijanski ledenik Stelvio, česar sem se, razumljivo, zelo razveselil. Izjemno namreč cenim Tinino znanje, rezultate in vse, kar je naredila za slovensko smučanje. V času, odkar smo zadnjič trenirali skupaj, se je marsikaj spremenilo, predvsem je vznemirljiv podatek, da gre tokrat za trening z drugo smučarko sveta, kar ni pred Tino uspelo še nobenemu slovenskemu smučarju. Seveda sem ponosen na dejstvo, da sem bil zraven, tudi ko se je Tina vračala v zmagovalne smučine, a tokrat naloga predstavlja največji možni izziv," je za naš portal povedal Sandi in dodal, da je vedno znova navdušen nad njeno zavzetostjo, željo po popolnosti in neverjetno sposobnostjo učenja. "Tina je vrhunska smučarka v vsakem smislu te besede, zato je najin trening svojevrstna igra zaupanja in obojestranska smučarska nadgradnja. Najbrž bi marsikdo užival ob spremljanju takšnih treningov, vendar podrobnosti ne bom razkrival. Upam le, da sva rešila nekatere težave v njenem smučanju, ki so ji v preteklosti prevečkrat onemogočale popolnejšo demonstracijo izjemnega znanja in s tem pot na sam vrh. Ob tem ne morem mimo njene ekipe, katere nesporni vodja je Andrea Massi. Z njim me veže posebna zgodba (bil je namreč moj učenec pri opravljanju strokovnega tečaja za učitelja 3. stopnje) in vse, kar lahko rečem, je, da s svojim delom preprosto dokazuje tisto, kar edino vodi k uspehu: treba je verjeti, želeti in upati si! Andrea iz dneva v dan ustvarja potrebne pogoje za dosego Tininih ciljev, ničesar ne prepušča naključjem, sodeluje le z najboljšimi in zato sem toliko bolj hvaležen in vesel, da me uvršča med omenjene in mi zaupa svoj, upam si reči, največji življenjski projekt."
Sandi Murovec s Tininim trenerjem Liviem Magonijem
Sandi Murovec s Tininim trenerjem Liviem Magonijem FOTO: osebni arhiv

Sandijeve sposobnosti je pohvalil tudi Andrea Massi: "Delo z Murijem je vedno nekaj posebnega in tudi tokrat je bil občutek dober že na samem začetku: kot takrat, ko je učil še mene. Za mene ni le najboljši demonstrator, temveč eden redkih, ki zna izjemno natančno posredovati prave informacije, s tem pa reševati probleme tudi tako izdelanih smučarjev, kot je Tina. Preprosto ve, za kaj gre!!!" nam je povedal Massi.

Več o tem, kaj se je dogajalo na treningih, pa nam je zaupala Tina Maze: "Prvi zavoji, po daljšem spomladanskem premoru, so vedno nekaj posebnega. Prilagajanje (kot ponavadi poimenujemo tovrstni trening) prinaša čas, ki ga lahko namensko posvečam le absolutni perfekciji zavojev. Vedno sicer stremim k čim bolj identično izpeljanim tako levim kot desnim, a doseči slednje v praksi ni preprosto – simetrija telesa namreč nikoli ni popolna. Na oko minimalne izboljšave v tehniki, ki jih kamera le redko ujame, so večkrat odločilne, čeprav smučarjeve (lastne) občutke težko opišem – govorimo namreč o minimalnih premikih v telesu (gleženj, kolena, boki oz. mišice). V tem kontekstu demonstratorji predstavljajo perfekcijo in simetrijo hkrati, težave, ki se bodisi zaradi mehanskih bodisi mentalnih ovir pojavljajo nam tekmovalcem, pa hitro razumejo, in kar je najvažnejše, odpravijo. Z Murijem sem sodelovala že večkrat in vsakič prišla do dobrega rezultata. Skozi pogovor in smučanje mi odpira nove možnosti, tiste, ki jih sama morda ne vidim ali preprosto spregledam. Kot pravi pregovor: več glav, več ve! Najina komunikacija poteka izjemno hitro, kar pa s takim "profesorjem smučanja"  ni težko. Zadovoljna sem, da tudi Andrea in Livio gledata na te stvari odprto in mi s tem omogočata napredovanje," je svoja najožja člana ekipe pohvalila Mazejeva.

Mazejeva se je mudila na italijanskem ledeniku Stelvio.
Mazejeva se je mudila na italijanskem ledeniku Stelvio. FOTO: osebni arhiv
  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
17. 06. 2012 11.32
-1
Čudno da Kopirat nič ne zahteva od Hokejske zveze! Za priprave recimo!
terra luna
16. 06. 2012 19.05
+0
MitjaKot
16. 06. 2012 18.26
+7
kr tko naprej Tina jst vedno navijam zate carica mala si
wsharky
16. 06. 2012 17.59
-7
... sou what ... ce je na belih strminah ... sou what ...
yodimisy
16. 06. 2012 16.02
-15
moram napisat!tina maze vse lepo in prav,DOBRA SI NAVIJAM ZATE!!!!!sam nekaj me pa jezi ,en ko bo na para olimpijskih igral zmagal se nebo nič pisalo,kak da sele o denarnih nagradah gooovorim!pa kaj ti misliš,da si kaj vec vredna oz,se kaj bolj tridiš kvecjemmu imas se boljše pogoje za trenirat,ampak on se mora se bolj trudit,hočem povedat VSI SMO IZ MESA IN KRVI IN NOBEDEN NI VECREDEN KOT JAZ NITI MANJ ITD...........NEDA SE MI VEC PISAT.....
777
16. 06. 2012 16.14
+16
sloveska faušija tralalalalala ko boš ti popoln/a pluvaj po drugih....TINA TEBI PA VSO SREČO
Veyron95
16. 06. 2012 16.39
+18
ali je kdaj rekla, da je večvredna? Kakšni biserji od komentatorjev ej. Če bi faušija v Sloveniji gorela, nas nikoli ne bi zeblo!
wiXXer
16. 06. 2012 22.58
-2
a je ona kriva da jo mediji bol napihujejo, druge pa nič.. vsem bi blo fajn če bi se jih omenil na spletu tako paraolimpijce in druge.. in tina ni nič kriva če napišejo mediji kje ma trening, o drugih pa nič.. mediji krivi ne Tina Maze in drugi znani športniki..
wiXXer
16. 06. 2012 23.01
-2
nogometašice Pomurja so osvojile letos tri naslove.. pokalne, futsal in državne prvakinje pa se ni nič pisalo od njih, hokej na travi- triglav predanovci osvojil useh 7 naslovov u10, u12,u14, u16, mladinci, članice, člani pa tud o nas se ni nič pisalo tle gor pa nismo fauš tini maze da dobi tok nagrade pa da je napisano kje ma trening..