Domača scena

FOTO & VIDEO: Razstava Laibach odprta, Brecelj nad Jankovića

Ljubljana, 16. 04. 2010 09.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Odprtje razstave o prvi desetletki delovanja skupine Laibach je obeležila tudi akcija Marka Breclja, ki se je spravil nad ljubljanskega župana Zorana Jankovića.

Marko Brecelj, ki je znan po svojem aktivizmu, je tokratni dogodek, odprtje razstave je namreć pripadlo ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću, izkoristil za svojevrstno akcijo. Jankoviću je zabrusil, da je "diktator in da kultura ni Mercator", skupaj s sodelavci pa so ga ometavali z letečimi igračkami, ki so jih nekaj spustili tudi v zrak. No, po prostorih MGLC-ja so raztosili tudi letake s svojimi slogani, sicer pa si del te akcije lahko ogledate v prispevku.

Ob 30. obletnici ustanovitve skupine Laibach so na Mednarodnem grafičnem likovnem centru (MGLC) v Ljubljani 15. aprila odprli razstavo z naslovom Gesamtkunst Laibach, Temelji 1980–1990. Laibach namreč že od vsega začetka ni bil le glasbena skupina, ki se je s performativni nastopi že zdavnaj zapisal kot del kulturne zgodovine, temveč so bili že od vsega začetka tudi likovna skupina. Podobe križa, skodelice kave, jelena ali metalca, ki jih večina pozna s slik Irwinov, so namreč izvorno Laibachovi motivi. Bile so del kapitala, ki ga je Laibach leta 1984 vložil v takrat ustanovljeni Neue Slowenische Kunst. Po ustanovitvi NSK je njihovo do tedaj ustvarjeno likovno tradicijo prevzela skupina Irwin.

Laibach je v likovno produkcijo Slovenije prinesel alternativno postmoderno ustvarjanje. Povezal je slikarstvo nove podobe, naredi-si-sam ustvarjanja punkovskih skupin in postkonceptualne prakse, ki sta jih promovirali beograjska in zagrebška scena. Laibach je med sabo 'zvaril' različne medije, glasbo, video, film in performans, visoko in 'nizko', popularno kulturo, politiko in umetnost. Že na samem začetku osemdesetih je jasno definiral tudi temelje retroavantgarde.

Na ogled so slike, grafike, plakati, publikacije, časopisne strani, vabila, ovitki plošč, fotografije, ...
Na ogled so slike, grafike, plakati, publikacije, časopisne strani, vabila, ovitki plošč, fotografije, ... FOTO: Miro Majcen

Razstava v MGLC je pregled ustvarjanja skupine Laibach v prvem desetletju delovanja, ki je imelo osrednjo vlogo v umetnosti subkulturnega gibanja v 80. letih prejšnjega stoletja. Laibach predstavlja kot multimedijsko skupino, ki povezuje likovno in glasbeno ustvarjanje ter teoretsko pisanje. Po tridesetih letih so tako prvič zbrane in predstavljene slike, grafike, plakati, publikacije, časopisne strani, vabila, ovitki plošč, fotografije, scenografije koncertov, video in izdelki za promocijo. Na ogled so tudi tri nove instalacije, nastale posebej za razstavo v MGLC.

Marko Brecelj med akcijo, katere "žrtev" je bil Zoran Janković, ki je nato govor priložnostno priredil glede na dogajanje.
Marko Brecelj med akcijo, katere "žrtev" je bil Zoran Janković, ki je nato govor priložnostno priredil glede na dogajanje. FOTO: Miro Majcen

Prvo desetletje Laibacha bo v MGLC na ogled do 6. junija, od 21. aprila do 12. maja bo v ljubljanski galeriji Luwigana predstavljen del njihove novejše grafične produkcije. Grafično delo Laibachov bodo od 23. aprila do 14. maja na ogled tudi v Galeriji 14 na Bledu.

Laibach - odprtje razstave-24
Laibach - odprtje razstave-24 FOTO: Miro Majcen
  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jamallllll
18. 04. 2010 22.02
+1
Sem napisal komentar proti Breclju, se nič ne zgodi... Napišeš komentar proti Laibach, pa se že fantki tresejo za svoje službe...
kapitalist
18. 04. 2010 10.20
Jankoviću -ali si pršu pobirat PROSTOVOLJNE donacije ?????????????? -ali te je šokiral Brecelj kaj???????????? vse čestitke Brecelj - Jankoviću pojdi pobirat donacije še v Ultro,mafijske firme tvojih sinov,.............. pa še Senici in kresalki kej pober
bdso1
18. 04. 2010 08.48
OPROSTITE ,KAJ LEZETE JANKOVIČU VRIT,DABRIŠETE KOMENTAR,KI NI JANKOVIČU V PODPORO!
bdso1
18. 04. 2010 08.40
JANKOVIČ SE SPET SILI V OSPREDJE TAM ,KI GA NIČ NE BRIGA.MOGOČE PAJE PRIŠEL POBRAT PROVIZIJO! BRECELJ BRAVO! KAJ BO JANKOVIČ ŽE ENKRAT SPREGLEDAL,DA GA SLOVENCI NE MARAJO! MOGOČE PA ŽE,TO DOKAZUJEJO NJEGOVA DEJANJA S KATERIMI SI PRIDOBIVA VOLILCE.ŽAL JE V LJUBLJANI PREMALO SLOVENCEV,DA BI GA POSLALI NA JUG MED SVOJE ROJAKE!! LP
agonija13
18. 04. 2010 08.32
"pozdrav stricu" pohvalu bi gospoda mira majcna za slike, ker je nakljuchje v tem da je na sliki, ko je deklica pod 3mi portreti tomazha hostnika ravno njegova nechakinja... lepo... tudi brez tega podatka z njim pa toliko bolj ganljivo...
Jamallllll
18. 04. 2010 02.23
Sam tem Brecelju se je pa res mal zavozlal....zapravu si bo vse pike k jih je mel pr men (če jih ni že)
hot125
17. 04. 2010 20.57
Edino pametno dejanje norega Breclja.
bingabonga
17. 04. 2010 19.10
moje mnenje je sledeče: brecelj bi se vsakemu postavil po robu, razen.... niti on sam ne ve komu! pa ga s tem ne kritiziram! dejstvo je, da je v naši politiki en sam lobi in strategija ala monopoli!!! in brecelj to ve, zato se igra, kar se igra.. kar pa se lajbachov tiče: naredili so ogromno za slovenski alternativni prostor...v preteklosti so povedali ogromno... če le jih znaš brat... vendar s svojo superficialnostjo, prepotenco intelektualcev sodijo v prejšnje stoletje, .... ja, saj vem, da je to njihov pristop... vendar..igrajo se igro, v kateri so tudi sami akterji...za poznavalce.... nismo več v časih nabrušene alternative in opozicij, temveč v času fluidne komunikacije... kdo šteka???? lajbahi štekajo??? ne vem, če!!!
Spetsnaz
17. 04. 2010 18.53
Zakaj ste izbrisali moje mnenje o tem kvazi "umetniku "?? Marko Brecelj ni umetnik.
delavc44
17. 04. 2010 18.00
Na fotkah pogrešam pa člane skupine Laibach..Kva pa Jankovič tam dela mi pa ni jasn ,ko so jih izgnal iz jugoslavije je pa Jankovič takrat vrjetn glih komu od komunistov lezu v rit!!!!
Katarina Ostran
16. 04. 2010 18.56
Hahaha Brecelj je res težak, ampak s takimi akcijami je pa car! Skrajno domiselne ideje, slogani... pojava, ki ji v tej branži ni pri nas para.
vetruvian
16. 04. 2010 14.27
Je pa ta poteza Breclja vsekakor pohvalna in družbeno potrebna.
bhcd
16. 04. 2010 12.54
OMG.. 16.04.2010, 11:16 2 čestitke Marko Brecelju upam da bo jankovič počasi le skapiral da mora zapustit politiko -zapustil jo bo, ko si bo ustvaril tako močan ljubljanski lobij, da mu bo zmanjkalo časa za županske obveznosti...
Andrea Burši?
16. 04. 2010 12.18
diktator, kultura ni mercator :DDDDD haha !!!! kje jih najde
vetruvian
16. 04. 2010 12.15
Zakaj bi Janković zapustil politiko, če mu je ta dala vse, kar ima od Mercatorja naprej? In ne pustite, da vas slepi, on je bil vedno najprej politik in nato vse ostalo.
OMG..
16. 04. 2010 11.16
+1
čestitke Marko Brecelju upam da bo jankovič počasi le skapiral da mora zapustit politiko