Domača scena

Izvrstna v moški vlogi: 'Zame je to eden večjih izzivov, kar sem jih imela v življenju'

Ljubljana, 08. 12. 2016 10.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na velikem odru Drame so premierno uprizorili predstavo Merlin ali Pusta dežela nemškega dramatika Tankreda Dorsta. Prvo slovensko uprizoritev je režiral Aleksandar Popovski, tri glavne (moške) like v drami pa so odlično uprizorile tri izvrstne igralke: Barbara Cerar, Silva Čušin in Tina Vrbnjak. V ljubezenskem trikotniku sta se znašla Klemen Janežič kot sir Lancelot in Saša Pavlin Stošić kot kraljica Ginevra.

Veličastna gledališka igra v režiji Aleksandra Popovskega Merlin ali Pusta dežela uprizarja junaške legende iz mita o kralju Arturju in vitezih Okrogle mize in govori o minevanju časa, o propadu utopij, o staranju ljudi ter staranju idej ter o krhkosti civilizacije. Režiser je uprizoritev Merlin ali Pusta dežela razdelil na tri dele: prvi govori o vzpostavljanju Okrogle mize, ki temelji na načelu enakosti. V drugem delu spremljamo začetek krhanja ideje o viteštvu in enakosti, v tretjem pa z Arturjevo izgubo prestola doživimo zlom te ureditve. Priznani makedonski režiser se je odločil za malo drugačen koncept, in sicer je tri glavne (moške) like v drami - Merlina, hudiča in mladega kralja Arturja – zaupal trem izvrstnim igralkam: Barbari Cerar, Silvi Čušin in Tini Vrbnjak.

Tina Vrbnjak kot Mladi kralj Artur, Barbara Cerar kot Merlin in Silva Čušin kot hudič
Tina Vrbnjak kot Mladi kralj Artur, Barbara Cerar kot Merlin in Silva Čušin kot hudič FOTO: Peter Uhan/SNG Drama Ljubljana

''Zame je to eden večjih izzivov, kar sem jih imela v življenju. Moram reči, da je bilo izredno lepo delati z režiserjem Aleksandrom Popovskim, s katerim sodelujeva že sedmič. Aleksander je mojster čaranja, magije v teatru in skupaj sva nekako prišla do tega rezultata,'' je po premieri za 24ur.com povedala Barbara Cerar, ki je sodeč po prvih odzivih gledalcev izvrstno upodobila lik Merlina, hudičevega sina in sina človeške matere, in s tem dokazala, da ji ni tuja, še tako zahtevna vloga.

V uprizoritvi je razdeljena tudi vloga kralja Arturja, ki ga na začetku predstave igra Tina Vrbnjak, v čevlje kralja Arturja pa v zadnjem delu stopi Branko Šturbej. Tina je dejala, da je bil proces priprave na vlogo zelo intenziven, saj so imeli zelo malo časa, ki so ga maksimalno izkoristili.

''Predvsem se izogibam temu, da so to moški ali ženski čevlji, ampak so to čevlji z neko vsebino in ko vstopiš v te čevlje, se potem ukvarjaš predvsem z vsebino in ne toliko s spolom, ker v resnici nima veze,'' je o zahtevnosti vloge komentirala Tina, ki za režiserja Popovskega pravi, da je fenomen, krasen človek in entuziast. ''Z njim je tako lepo delati, res. Ker te navduši, potegne te noter v proces. On je kot otrok in ne moreš, da bi bil z distanco v projektu. Se mi zdi, da ljudje, ki na novo pridejo z njim v proces, so tako navdušeni.''

Barbara Cerar je bila v vlogi Merlina odlična.
Barbara Cerar je bila v vlogi Merlina odlična. FOTO: Peter Uhan/SNG Drama Ljubljana

Navdušen pa je bil tudi igralec Klemen Janežič, ko je izvedel, da je režiser glavne moške like dodelil igralkam.

''To, kar nam je Aleksandar predstavil in ko smo tekst prebrali, si je vsak želel določeno vlogo. Moja izbira je bila Lancelot in hvala bogu sem jo tudi dobil. To se mi je zdela precej pogumna, predvsem pa zelo dobra odločitev, da so hudič, Merlin in Arthur ženske. Dekleta prinesejo v vlogo neko tenkočutnost, nekaj malo lepšega mogoče. Seveda ne surovega, kot če bi moški igral Arturja, ampak, saj pravim Aleksandar Popovski je … nimam besed,'' je povedal Klemen, ki je tokrat odigral vlogo Sira Lancelota, ki velja za zgodovinski lik, najboljšega viteza in tudi ljubimca, ki se znajde v ljubezenskem trikotniku med kraljem Arturjem in kraljico Ginevre, ki jo je odigrala Saša Pavlin Stošić.

''Najhujše je prizadeti človeka, ki ga imaš rad, ki ga spoštuješ. To je najtežje narediti in tu se zgodi neka brezpogojna ljubezen med kraljico in Lancelotom in oba to skrivata pred Arturjem. Iz tega, problem samo še bolj raste, kot vemo. Dokler v enem trenutku ne poči in je prepozno za karkoli. Jaz mislim, da se to dogaja v resničnem življenju znova in znova, zato zgodovina vedno prežvekuje te trenutke, te situacije, ljubezenske trikotnike … Tukaj pa, Artur je 'the best' dečko, Ginevra je 'the best' … ampak vseeno, če je ljubezen, je ljubezen,'' za konec pove Klemen.

Saša Pavlin Stošić kot kraljica Ginevre in Klemen Janežič kot Sir Lancelot se ujameta v ljubezenski trikotnik.
Saša Pavlin Stošić kot kraljica Ginevre in Klemen Janežič kot Sir Lancelot se ujameta v ljubezenski trikotnik. FOTO: Peter Uhan/SNG Drama Ljubljana

Za še bolj prepričljivo igro pa je Saša na odru tako kot Klemen razgalila tudi svoje intimne dele, kar je za igralce seveda del odrskega nastopa. ''Če golota ni upravičena zame igralsko, se ne bom slekla. Če pa najdem zelo tehten razlog zakaj, potem pa nimam zadržkov in se ne počutim slabo v svoji koži,'' je pojasnila Saša, za katero je bila to prva premiera v Drami.

V nizu fantastičnih, igrivih, obešenjaško duhovitih, včasih krutih, včasih ganljivih, gledališko bogatih in večkrat magičnih prizorov poleg zgoraj že omenjenih igrajo še: Tadej Toš kot klovn, Saša Mihelčič kot Velikanka Hanne in kot Herzeloide, Filip Samobor kot Perceval, Rok Vihar kot sir Gawain, Matija Rozman kot sir Lamorak, Gašper Jarni kot sir Orilus in Matic Lukšič kot sir Mordred.

Utrinke s premiere si lahko pogledate v fotogaleriji.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.