Glasba

VIDEO in FOTO: Slovo od glasbene legende Slavka Avsenika

Begunje na Gorenjskem, 06. 07. 2015 15.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
B.T./A.R./T.P.
Komentarji
907

Od Slavka Avsenika so se prišli posloviti številni ljudje, ki se jim je s svojo glasbo zapisal v srca. Pesnik in pisatelj Ivan Sivec je med drugim o Avseniku dejal, da odhaja kralj, kralj slovenske glasbe.

Več videovsebin
 • Iz 24UR: Zadnje slovo od Slavka Avsenika
  02:35
  Iz 24UR: Zadnje slovo od Slavka Avsenika
 • Govor Saše Gašperina
  03:02
  Govor Saše Gašperina
 • Govor Cirila Globočnika
  02:26
  Govor Cirila Globočnika
 • Govor Tomaža Habeta
  04:57
  Govor Tomaža Habeta
 • Govor Ivana Sivca
  02:54
  Govor Ivana Sivca
 • Govor Boruta Pahorja
  04:49
  Govor Boruta Pahorja
 • Govor Slavka Avsenika ml.
  06:11
  Govor Slavka Avsenika ml.
 • Poslanica več kot 100 glasbenikov
  05:00
  Poslanica več kot 100 glasbenikov
 • Iz SVETA: Državniški pokop
  02:38
  Iz SVETA: Državniški pokop
 • Iz SVETA: Zadnje slovo od Avsenika
  01:49
  Iz SVETA: Zadnje slovo od Avsenika
 • Iz SVETA: Slovo od velikana
  02:01
  Iz SVETA: Slovo od velikana
 • Iz SVETA: O Slavku vse lepo
  02:12
  Iz SVETA: O Slavku vse lepo
 • Iz SVETA: Slovenski glasbeniki o Avseniku
  02:20
  Iz SVETA: Slovenski glasbeniki o Avseniku
 • Iz 24UR: Čustveni govori
  01:06
  Iz 24UR: Čustveni govori
 • Iz 24UR: Vpisi v žalno knjigo
  01:19
  Iz 24UR: Vpisi v žalno knjigo
 • Iz 24UR: Avsenik je bil glasbeni genij
  02:26
  Iz 24UR: Avsenik je bil glasbeni genij
 • Iz 24UR: Znani Slovenci o Avseniku
  02:44
  Iz 24UR: Znani Slovenci o Avseniku
 • Iz 24UR: Zadnje slovo od Avsenika
  01:59
  Iz 24UR: Zadnje slovo od Avsenika
 • Iz 24UR: Vrsta za vpis v žalno knjigo
  02:33
  Iz 24UR: Vrsta za vpis v žalno knjigo
 • Iz 24UR: Pahorjev govor
  00:48
  Iz 24UR: Pahorjev govor
 • Iz 24UR: Od Avsenika so se poslovili tudi številni glasbeni kolegi
  02:26
  Iz 24UR: Od Avsenika so se poslovili tudi številni glasbeni kolegi
Slavko Avsenik
Slavko Avsenik FOTO: Arhiv izvajalca

Danes so ob 8. uri zjutraj krsto s pokojnikom pripeljali na domačijo Avsenik. Svojci so se v intimnem krogu od Slavka Avsenika poslovili najprej, od 8.30 do 9. ure. Ob 9. uri so položili vence, ki jih bo v imenu predsednika RS, predsednika vlade RS in predsednika DZ položila gardna enota Slovenske vojske. Po tem pa so se lahko v žalno knjigo, ki je bila pred vhodom v Muzej Avsenik, vpisali tudi obiskovalci ter se v mimohodu poslovili od pokojnika. Ob 15.15 so postavlili častno stražo.

Maša zadušnica se je v cerkvi Sv. Urha začela ob 16. uri. Mašo je vodil ljubljanski pomožni škof dr. Anton Jamnik, somaševala pa sta farni župnik dr. Matjaž Ambrožič in župnik Jože Čuk iz župnije Sora pri Medvodah. Zdaj pred Avsenikovo domačijo poteka žalna svečanost. Svečanost je vodila
Betka Šuhel Mikolič. Govore so imeli predstavnik krajevne skupnosti Begunje Sašo Gašperin, predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, župan občine Radovljica Ciril Globočnik, predstavnik Društva slovenskih skladateljev Tomaž Habe in pesnik in pisatelj, mag. Ivan Sivec. V imenu družine se bo od Slavka Avsenika poslovil tudi najstarejši sin, Slavko Avsenik ml. Govori so se zaključili s poslanico več kot 100 glasbenikov.

Sašo Gašperin je med drugim v svojem dejal, naj se pokojni ne boji, saj ga Begunjci nikoli ne bodo pozabili. "Rad smo te 'mel, pa fejst nam boš manjkal," je svoj govor zaključil Gašperin.

Ciril Globočnik je poudaril, da so skupaj s sokrajani ponosni na to, da se je Slavko vedno rad vračal domov in da se ga bodo spomnjali s spoštovanjem.

Tomaž Habe je svoj govor začel z naslednjimi besedami: "Kaj naj rečem ob slovesu? Besede so premalo. Bolj bi k slovesu sodila tvoja tenkočutna glasba." Naštel je tudi Slavkove uspešnice, za njegovo glasbo pa dejal, da diši po naši zemlji. "Je iskrena, neizumetničena, naravna, pa venrdarne izpovedna v svojem žanru," je še dejal Habe.

Ivan Sivec: "Odhaja kralj. Kralj slovenske glasbe, ki smo ga cenili in spoštovali vsi. Pravzaprav ne odhaja, ampak prehaja v naša slovenska nebesa. Po dolgih kilometrih se vrača domov. Hvala ti, da lahko s teboj delimo lepoto tvojega kraljestva," je v svojem govoru med drugim dejal Sivec.

Avsenikove pesmi so odmevale tudi na njegovem pogrebu.
Avsenikove pesmi so odmevale tudi na njegovem pogrebu. FOTO: Damjan Žibert

Borut Pahor je med drugim dejal: "Danes žaluje ves slovenski svet. Umrl je pesnik slovenske duše, Slavko Avsenik. Toda to ni slovo. Je tih, veličasten pozdrav. Je srečanje, čeprav tako zelo žalostno. Je naša tiha in iskrena izpoved hvaležnosti. To ni slovo, ker bomo skupaj za vse večne čase. Gotovo je nekje kraj, kamor so v neminljivost poklicani dobri ljudje. Če so to nebesa, je Slavko Avsenik že tam. Zdravljica in Golica. Dve himni. Dve umetnini, ki izkazujeta naš, slovenski narodni značaj. Dve pesmi in melodiji, ki nas določata. Če nam Prešeren govori o edinosti, sreči in spravi, nam Slavko Avsenik vse tri prešerno uglasbi. Slovenci se nimamo za radosten narod. Mar res nismo? Zavrtite Golico. V hipu bomo eksplodirali v nepopisno srečo. Slovenci se nimamo za povezan narod. Mar res nismo? Zavrtite doma ali kjerkoli po svetu pesem Slovenija, od kod lepote tvoje. Ni ga tisti hip čvrstejšega lepila od solz ganjenosti in narodne pripadnosti. Slavko Avsenik je v glasbenem smislu izumil naše čustvovanje veselja do življenja in ljubezni do domovine. Vse to je bilo tako silovito, odmevno in doživeto, da so te viže privzeli za svoje tudi preštevilni Evropejci. Melodije Slavka Avsenika so kulturna dediščina Slovenije, Evrope in vsega sveta. Nazadnje sva se srečala prav tu pred dvema letoma. Kot danes, pred številnimi privrženci, domačimi in tujimi. Ob 60. obletnici umetniškega opusa sem mu podaril repliko prazgodovinske Srebrne piščali. Skupaj sva stala tam na odru, ko je nekdo iz občinstva menda res vprašal, kdo je tisti zraven Avsenika? Slavko Avsenik, sprašujem Vas … ali je sploh kaj imenitnejšega od zadoščenja, da ste svojim ljudem zapustili navdih za lepo in dobro. Kako se počuti nekdo, ki nam je izumil tipko za srečo. Samo pritisneš nanjo, zaslišiš Golico, to slovensko kraljico in si vznesen od veselja. Vidite, Slavko Avsenik, celo na tem žalostnem srečanju govorimo o veselju in sreči. Res ste nekaj posebnega. Spoštujemo Vas. Hvaležni smo Vam. Zlasti pa Vas imamo neskončno radi."

Užaloščena vdova Brigita
Užaloščena vdova Brigita FOTO: Damjan Žibert

Slavko Avsenik ml. je med drugim dejal, da sta si z očetom, oziroma atijem, na zemlji delila skoraj 20.000 dni, da pa prvih 5.000 ni bil veliko z njim in da so ga pogrešali. Uvidel je tudi, da je oče pričakoval, da bo šel po njegovi poti, a z njim ni našel nobene podobnosti. Zato je šel on na pot za 5.000 dni, na njej pa končno našel vez z atijem. "Moral sem oditi od tebe, da sem se lahko vrnil k tebi," je med drugim dejal Avsenik. Povedal je tudi, da je bil ati zelo ponosen, ko je uvidel, da bo šel Sašo Avsenik po njegovi poti, saj je vedel, da poslušalci ne bodo več sami. Zato jim je bilo še toliko huje, ko so jim zdravniki povedali, da se njihovi skupni dnevi zaključujejo. Dodal je še, da so iz njega melodije vrele vse do konca. "Hudo nam je, da smo te morali pospremiti na zadnjo pot, a zdaj vidimo, da boš v nas živel še naprej." 

Od pokojnega so se s pesmijo poslovili Ansambel Saša Avsenika, Slovenski oktet in Orkester slovenske policije. Slavka Avsenika so pokopali z državnimi in vojaškimi častmi.

Kako je Ansambel bratov Avsenik spreminjal glasbeno podobo evropske popularne glasbe?

Leta 1953 je Slavko Avsenik s svojim bratom Vilkom ustanovil Ansambel bratov Avsenik in velja za najuspešnejšo slovensko glasbeno skupino. Petdeseta leta so zven njunega edinstvenega kvinteta ponesla po vsej Evropi. V šestdesetih letih so Avseniki postali poklicni ansambel, sedemdeseta pa so jih vodila na turneje po ZDA in Kanadi. Od leta 1953, ko je Slavko Avsenik sestavil svojo prvo avtorsko vižo V planinski koči pa do leta 1991, ko je avtorskih skladb nastalo že prek 700, med njimi tudi največkrat izvajana instrumentalna viža vseh časov Na Golici, je Ansambel bratov Avsenik izdal svoje skladbe na več kot 120-ih nosilcih zvoka, od tega je bilo 33 zlatih plošč. Prodanih je več kot 31 milijonov izvodov plošč in kaset, v času delovanja ansambla pa je bilo ustanovljenih več kot 150 klubov ljubiteljev Avsenikove glasbe po celi Evropi. Širina in kakovost Slavkovega umetniškega ustvarjanja v popolnem pomenu besede se je naselila tudi v genih njegovih treh sinov. Slavko Avsenik ml. je skladatelj filmske glasbe, Martin slikar, Gregor Avsenik pa kitarist in avtor skladb, ki s svojimi otroki nadaljuje tudi gostinsko tradicijo restavracije Pri Jožovcu v Begunjah na Gorenjskem, kjer se je rodil Slavko Avsenik. Nadaljevalec Avsenikove glasbe je danes Slavkov vnuk Sašo Avsenik, ki predstavlja tretjo generacijo družine Avsenik. Slavko je za njegov ansambel glasbo ustvarjal do nedavnega.

Slavko Avsenik je bil komponist, ki je s svojo instrumentalno izraznostjo in genialnostjo znal pogledati v srce in občutke zapisati v melodijo. S svojim bratom Vilkom, aranžerjem Avsenikove glasbe, sta pred več kot šestimi desetletji zgradila popolnoma nov glasbeni svet in veljata za nestorja narodno zabavne glasbe. S svojim ansamblom sta tlakovala pot novi glasbeni zvrsti, imenovani narodno zabavna glasba, s katero sta spreminjala podobo evropske popularne glasbe. V Slavkovih več kot tisoč avtorskih skladbah se zrcali narodova dediščina, ki je postala pomemben del slovenske glasbene zakladnice. Prve Avsenikove skladbe so ponarodele že v osemdesetih letih prejšnjega tisočletja. Izviren, dinamičen in značilen stil Slavkovega igranja, v katerega sodi tudi znamenito "tresenje" harmonike, posnemajo deset tisoči ansambli po vsem svetu. Njegova glasba je pred dvema letoma obeleževala 60-letnico obstoja. Ob tem jubileju je bila kot poseben fenomen vpisana med slovensko nesnovno oziroma duhovno kulturno dediščino. Letošnji Festival Avsenik bo namenjen spominu na Slavka Avsenika. Potekal pa bo v pokritem šotoru v Begunjah na Gorenjskem.

Glasbena pot Ansambla Bratov Avsenik je bila široka avtocesta. Petdeseta leta so zven edinstvenega kvinteta ponesla po vsej Evropi. V šestdesetih letih so se Avseniki odločili za poklicno glasbeno pot. Sedemdeseta pa so jih že vodila čez lužo, na enomesečno turnejo po ZDA in Kanadi. V osemdesetih letih so prve Avsenikove skladbe ponarodele. Čisto zares se je začelo pri Slavkovih rosnih sedmih letih, ko je v dar dobil prvo harmoniko, rabljeno frajtonarico.

Slavko Avsenik je bil komponist, ki je s svojo instrumentalno izraznostjo in genialnostjo znal pogledati v srce in občutke zapisati v melodijo.
Slavko Avsenik je bil komponist, ki je s svojo instrumentalno izraznostjo in genialnostjo znal pogledati v srce in občutke zapisati v melodijo. FOTO: POP TV

KOMENTARJI (907)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

maneno48
11. 07. 2015 08.55
+5
OBA AVSENIK IN SLAK STA USTVARILA PREČUDOVITO GLASBO; ENIM JE VŠEČ AVSENIKOVA ENIM PA SLAKOVA, ENIM, TUDI MENI STA VŠEČ OBE !
juša
08. 07. 2015 13.01
+20
Moje mnenje je da si je zaslužil pogreb z državnimi častmi, ko je že ravno debata...je eden redkih, ki slovencev ni razdvajal, ni važno ali si levi ali desni, z glasbo je častil slovenijo in slovence in jih povezoval v dobrem in slabem....takšne slovenije si želim, da se že neham pokat o JJ in ne vem še kom in mislimo na dobro prihodnost in naše otroke, ne pa da se izdajamo kot v preteklosti....upam da bo še kdo v prihodnosti, ki nas bo povezoval, a na žalost ne v parlamentu.
yyyeb
08. 07. 2015 17.37
-4
pogled1
08. 07. 2015 11.50
+36
Predsedniki političnih strank ali njihovi predstavniki, ki se niso prišli poslovit od legende narodnozabavne glasbe Slavka Avsenika, ki je za Slovenijo naredil veliko dobrega, pozitivnega..., takšni politiki si ne zaslužijo in nikoli več ne dobijo mojega,- našega glasu na volitvah.
LJ81
08. 07. 2015 11.56
+8
"Nimajo časa", Bruselj je prioriteta, saj veš, Merklova bo jezna če jo ne bodo naši hlapčki ubogali.
chucknorris
08. 07. 2015 11.37
+12
Kaj če bi se post-hum tako poslovili tudi od Ivana Krambergerja ?
deathbite
08. 07. 2015 17.17
+1
LJ81
08. 07. 2015 11.37
+2
Hvala Vam za vse, kar ste naredili za prepoznavnost slovenske narodnozabavne glasbe in naše države v svetu, žal, tukaj ste bili premalo cenjeni. Lep pogreb, samo, Vama to sedaj nič ne pomaga ko niste več med nami, v naši ljubi deželi ste bili žal, premalo cenjeni. Ljudem je treba pomagati in ceniti jih za življenja, tistim ki seveda, potrebujejo pomoč in ki si to zaslužijo, to je moje geslo in tega se držim, potlej na pogrebih je prepozno objokovat.
pompa
08. 07. 2015 11.21
+9
letališče semore preimenovat v Slavko Avsenik,podporniki Pučnika pa naj zaprosijo nemce,da oni poimenujejo po njem svoje letališče,ker je tam živel in njim plačeval davke
valvazor44
08. 07. 2015 14.26
+7
vsekakor,se mora letališče preimenovat,po našem Slovencu Slavku Avseniku
Kliko7
08. 07. 2015 16.50
+1
starima?ek 1
08. 07. 2015 11.16
+2
Zato pa smo tam kjer smo,podpiramo skorumpirance in šund glasbo lala,trili,ti,ti,ti R,nikakršna besedila,ni narodnoz.ans.ki bi se lahko kosal z njim tudi Slak ne,žalostno pa da ga bolj cenijo tujci kot mi,bolj so razviti,razgledani mi pa slabši kot Balkan.
starima?ek 1
08. 07. 2015 11.05
+4
Ne samo tisti hopa,hopa,tudi naši tamlajši ans.so čista nula,besedila da te je sram,tudi takšni so proti,tisti,ki navdušeni nad ROŽICO takšni smo pač ,precej primitivni,pripomorej še pa mediji,enkrat na leto napolnijo C.dvorano Golovec pa tak pomp,Avsenik pa velike dvorane po celi Evropi in drugot po svetu,300 kocertov letno.
pogled1
08. 07. 2015 11.04
+16
Slavku Avseniku globok poklon in velik HVALA za prelepo glasbo, ki jo je ustvaril, razdajal doma in širom sveta. Večna legenda nam je zapustil pravi zaklad... Hvala vsem, ki so kakorkoli sodelovali pri žalni svečanosti, ki so se prišli poslovit, pospremit Slavka na zadnjo pot. Hvala RTV Slovenija za lep, profesionalen prenos.
Jojžek1
08. 07. 2015 09.45
+20
g.Slavko, počivajte v miru in hvala Vam za vsako melodijo. Takšne narodno-zabavne glasbe, ne zna ustvariti noben glasbenih na slovenskih tleh kot tudi na tujem. Vaša glasba ima nek poseben melos, ki je druge pač nimajo. SPOŠTOVANJE.
murinar
08. 07. 2015 09.05
+28
Ko prebiraš komentarje takoj vidiš kdo jih piše, negativne mislim.Večina negativnih napišejo tisti ,kateri se z krpo v roki vrtijo v krogu ,rulijo hopa hopa ,copa copa ,ica pica ,drma mi se travarica .Kakor indijanci v pripravah na boj !
medo90
08. 07. 2015 09.55
+18
bravo, to so itak prebivalci Slovenije, ki so dobili državljanstvo po inteligenci so pa itak na nivoju pračloveka. V bistvu jim manjka še 30 let, da pridejo do lesene žlice.
maajde
08. 07. 2015 10.12
+4
Žal so tudi slovenci (ti si velike začetnice ne zaslužijo) vmes.
crazyHorse
08. 07. 2015 14.03
+4
Tole pa je zbirka retardiranih komentarjev ...
yyyeb
08. 07. 2015 17.40
-1
murinar, kako veš? vidiš čez računalnik njihovo osebno izkaznico?
murinar
08. 07. 2015 09.01
+34
Ja Avsenik je in bo legenda v svetovnem merilu! Pravi sin Slovenske matere.Naj vam bo lahka Slovenska zemlja! Počivajte v miru.
spygirl
08. 07. 2015 08.52
+58
Gospod Gašperin je zadel žebljico na glavico...mislim, da še tisti, ki ne posluša take glasbe se je naježil ob njegovem govoru...po domače in iskreno...Slavku pa želimo naj počiva v miru...in še se bo plesalo na Avsenikovo musko tako, kot se je dosedaj...ni veselice brez Golice...pogreb pa... kapo dol...govorci, glasba, vse je bilo čudovito..
murinar
08. 07. 2015 08.56
+17
kominterna
08. 07. 2015 08.17
-37
murinar
08. 07. 2015 09.06
+6
siFBI
08. 07. 2015 09.06
+27
Sicer ga ne pogrešam niti malo. Samo zanimivo, da se " zavedni" desničarji niso prišli vsaj pred kamere nastavljat. Konec koncev je bil eden od velikih Slovencev, ki je v svojem življenju za Slovenijo naredil veliko več kot vsa politika v 25 letih Slovenije. JJ pa itak ni hotel priti, ker pač ne bi bil v središču pozornosti in bi s svojim grdim ksihtom uničil zadnje slovo velikega. Tako da sem mu hvaležen, da se ni prikazal. Morda je dojel, da ga nihče ne mara več.
takje
08. 07. 2015 09.57
+22
Janša je pokazal, kako pokvarjeno dušo ima! Da se, kot neki državni funkcionar, predstavnik ljudstva, ne greš poslovit od narodnega velikana in legende, to je dno dna!!
LJ81
08. 07. 2015 12.36
+13
Pa tak domoljub se dela ta Janša, poklonit se pa ni imel "časa" od velikana slovenske narodnozabavne glasbe, Janša se je sedaj izkazal.
deathbite
08. 07. 2015 15.23
+4
TRUMPP
08. 07. 2015 08.08
+31
Velik Slovenec,.....največji po Prešernu.
devede
08. 07. 2015 07.54
+56
Naj pociva v miru!P.s.vsi gardisti,ki so bili na pogrebu,si zasluzijo dvojno placo in nagradni dopust!To je bil necloveski napor!
helter skelter
08. 07. 2015 07.46
+35
Zelo lepo slovo od legende. Še posebej lepo je povedal g. Gašperin.
SlovenijamaTALENT
08. 07. 2015 07.40
-15
Vse lepo in prav. Absolutnu človeku iskazati čast, vendar ne morem razumeti kaj ima tukaj VOJSKA ZRAVEN. kaj takega nisem zasledil v svetu, razen če to ne razumemo kot pompoznost teh samovšečnih pahorčkov....samo kakšno veliko pomanjkanje oz dostikrat neukusno pretiravanje strokovnosti v vsem kar počnemo največ pa v tem postopaškem neukusnem protokolu ki ga izvajamo.Drugače pa poklon Slavku Avseniku.
SlovenijamaTALENT
08. 07. 2015 07.47
+1
če bi pokojni skladal za vojaški simfonični orkester ali kaj podobnega potem bi razumel...tako pa žal ne. Pa o človeku vse naj. On nima nič pri tem...Po moje velik spodrsljaj in vprašanje kakšne ljudi imamo v tem protokolu.....?
spygirl
08. 07. 2015 08.54
+9
če se klanjamo vsem b.a.r.a.b.a.m je to še najmanj kar smo lahko naredili za Slavka...zato se ne spuščaj v stvari, ki nimajo nobene veze...
SlovenijamaTALENT
08. 07. 2015 13.15
-1
O čemu ti to? To z vojaščino je naredilo ,neukusen prizvok samemu namenu. O tem jaz govorimj ne o tem da si pokojni ni zaslužiol VSE najvišje časti . Samo sem NE spada vojska če človek ni bil vojak. To pokvari vtis. Zakaj enega svobodnega umetnika MILITARIZIRATI ob njegovem slovesu??
deathbite
08. 07. 2015 15.27
+3
Slavko Avsenik je naredil za Slovenijo več kot vsi novodobni slovenski politiki zadnjih dveh desetletij. Zato si je zaslužil pokop z najvišjimi državnimi častmi. In to je povsod v svetu vojaški pokop.
deratizacija
08. 07. 2015 07.19
-32
Nič nimam proti Slavku Avseniku, Avsenikom in njihovi glasbi, vendar menim, da je bil pogreb z državnimi častmi, kljub zaslugam, ki jih Avseniki imajo za popularizacijo določene zvrsti glasbe, pretiravanje. Imamo vrsto priznanj in odlikovanj s katerimi bi mu lahko izkazali to priznanje. Ali pa je mogoče to zgolj še eden od načinov za pridobivanje všečnosti našega predsednika države?!
FRTACIN
08. 07. 2015 08.05
+20
jaz pa mislim, da si je le -to zaslužil... in kaj bomo zdaj.. ?
spygirl
08. 07. 2015 08.54
+8
deratizacija
08. 07. 2015 09.13
-11
Zaslužil bi si priznanje, ne pa pogreb z državnimi častmi.
Maček2
08. 07. 2015 06.57
+44
Lahko je sram tiste z negativnimi komentarji!Slavko je bil in bo ponos Slovencev in za vedno bodo njegove pesmi ostale z nami in jaz vem,da jih bodo moji otroci tudi spoznali. Gospo Slavko še enkrat hvala za vse .
Maček2
08. 07. 2015 06.59
+35
Povsod, kamor seže pogled, lepota zasanjana, kje najti še lepši je svet, kje lepše je kot doma? Se s hribov v daljavo zazrem prek gričev, dolin, gora, v daljavi še modro morje uzrem, kje lepše je kot doma? Slovenija - od kod lepote tvoje?....