Domača scena
Oglas

Končno sončen dan v Ljubljani

Ljubljana, 24. 08. 2009 12.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V sredo, 9. septembra, bodo Križanke zaživele v mediteranskih ritmih priljubljenega hrvaškega glasbenika Nena Belana.

Neno Belan
Neno Belan FOTO:

V sredo, 9. septembra, bodo Križanke zaživele v mediteranskih ritmih priljubljenega hrvaškega glasbenika Nena Belana. Na velikem koncertu, kjer bomo lahko slišali vse njegove največje uspešnice iz obdobja ustvarjanja pri skupini Đavoli, solo kariere in večletnega sobivanja z odličnimi Fiumensi, se bodo Nenu na odru Poletnega gledališča pridružili tudi številni priznani glasbeniki, ki so v preteklosti sodelovali z njim – Tinkara Kovač, Vlado Kreslin, Massimo in Kingston.

Sunčan dan, Vino noći, Ja volim je, Dugo toplo ljeto, Stojim na kantunu, Ponoća zvona, Divojka s juga, Pričaj mi o ljubavi, Bambina, Ostani uz mene, Galeb, Ivona so danes del splošne kulture, ne samo hrvaške in regionalne. Dovršene pesmi mediteranskega pop rocka so napisane z najbolj prepoznavnim rokopisom avtorja, ki bi že sedaj lahko brez dvoma prejel nagrado za življenjsko delo.

Sansone
Sansone FOTO:

Tinkara Kovač bo z Nenom odpela uspešnico Mesec moj in mesec tvoj, v originalu skladba Život moj, život tvoj. Z Vladom Kreslinom sta lani izdala priredbo uspešnice Z Goričkega v Piran, preoblikovano v S Mure na more Jadransko. Massimo in Neno Belan sta letos prejela nagrado porin za najboljšo skladbo – Zar više nema nas. Nastop s skupino Kingston pa bo pravo presenečenje, saj bodo prvič v živo združili moči z Nenom Belanom.

Neno Belan že vrsto let ustvarja na prvi pogled preproste in nalezljive melodije, ki pa so v svoji biti zelo kompleksne in pevsko zahtevne. Mešanje elementov urbanega in tradicionalnega, modernih ritmov in klasičnih napevov dalmatinskih klap vzpostavlja svojevrstno atmosfero in izvrstno ozadje Belanovemu izjemnemu vokalu. Zasledimo lahko tudi žanrske značilnosti pop-rocka, ki jih brez orkestralnih vložkov, posebnih učinkov in kičastih aranžmajev ustvarja spremljevalna skupina Fiumens, s katerimi se na trenutke vrača v zvok osemdesetih.

Realno gledano je Neno Belan, poleg Gibonnija, največji hrvaški še živeči kantavtor urbane popularne glasbe. Njegov vnovičen veliki vzlet zadnjih sezon lahko potrdi s hit albumom >Rijeka snova<, ki je lani prejel nagrado porin za najboljši pop album, istoimenski singel je bil največkrat predvajana skladba na Hrvaškem leta 2008, s številnimi zmagami na festivalih, razprodanimi koncerti in še bi lahko naštevali.

Kreslin & Belan
Kreslin & Belan FOTO:

Neno Belan je tako eden izmed izvajalcev, ki dvigujejo kakovost hrvaške popularne glasbe na najvišjo raven.

NOVI SINGEL ''SUNČAN DAN - LIVE''

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA