Domača scena

Sanja Poljšak Pesan bo zapela umrlim otrokom

Ljubljana, 14. 10. 2010 12.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

15. oktober je mednarodni dan spomina na otroke, umrle med nosečnostjo ali kmalu po porodu. Društvo, ki v njihov spomin organizira komemoracijo, je k sodelovanju povabilo tudi Sanjo Poljšak Pesan.

Sanja Poljšak Pesan
Sanja Poljšak Pesan FOTO: osebni arhiv

V spomin na otroke, ki so umrli med nosečnostjo ali kmalu po porodu, bodo 15. oktobra ob 18. uri v vseh spominskih parkih po Sloveniji v zrak spustili balone. V Parku zvončkov v Ljubljani bo pred tem potekala komemoracija, ki jo organizira društvo Solzice. V društvu so k sodelovanju povabili tudi pevko Sanjo Poljšak Pesan, ki bo angelčkom in njihovim staršem zapela pesem, in redaktorico Bibaleze.si Edito Žugelj, ki bo v spomin na umrle otroke prebrala nekaj vrstic.

Društvo je Sanja razveselila s pozitivnim odzivom in čutom za dobrodelnost. Mlada mamica le upa, da med petjem ne bo zajokala.

Na Primorskem še ni urejenega spominskega parka, kljub temu pa se bodo na enem izmed pokopališč srečale mame umrlih otrok.

Oseba, ki poganja mline in se trudi, da bi umrli otroci dobili svoj prostor, hkrati pa skuša pomagati žalujočim staršem, je Petra Urek s sodelavci. Energična mama treh otrok je pred leti tudi sama izgubila otroka in ob tem prestajala muke in žalost. Petra je na pobudo žalujočih staršev leta 2004 ustanovila društvo Solzice.

Park zvončkov
Park zvončkov FOTO: osebni arhiv

Bodo prejeli državno pomoč?

Poleg skupin za samopomoč, strokovne pomoči, organizacije slovesa od otroka v porodnišnici, izkustvenih delavnic, pomoči pri pravnih zadevah in vračanju na delovno mesto si prizadevajo za uresničitev številnih drugih projektov. Med njimi je tudi ureditev spominskih parkov v Sloveniji in uresničitev ideje o spominskih paketih, ki bi jih prejeli starši, ki otroka niso pokopali in se od njega niso poslovili. Ravno pri tem so v društvu naleteli na največ težav. Zaradi neurejenih pravnih pogojev za zdaj namreč nimajo državne finančne podpore, zato morajo sredstva priskrbeti sami.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

henrikosmi
16. 10. 2010 14.26
ti @Pattrisha, zakua pa ne komentirat??? ravn takšen reči je treba komenirat kr so občutlive. in starš predvsem pa mame majo pravico zvedet kua se zgodi z mrtvim otročičkom. pa ne sam to, tud majo pravico odločet na kak način bo pokopan al (skupinsko?) upepeljen. se pa te stvari okrog mrtvorojenih otročičkov zdej zbolšujejo. včasih pred leti jih sploh niso obravnavau kot otroke je rekel en prznan upokojen porodničar (ime sem pozabu). ker je tema vseen občutliua raj ne bom omenjau kje so takšn otroc končaui...
maia.
15. 10. 2010 20.08
Sožalje vsem staršem. Nik ♥ Počivaj v miru.
TineS
15. 10. 2010 13.59
kje pa je ta park v ljubljani?? nism ga še vidla..
vansa
15. 10. 2010 13.13
+1
abcc VSAK OTROK SI ZASLUŽI PESEM PA ČE JE BIL SPONTAN ALI PA NESPONTAN SPLAV!!!! MALO SPOŠTOVANJA PROSIM. UPAM, DA NIKDAR NE BOŠ DOŽIVEL / A TEGA, DA BI IZGUBIL / A OTROKA NA KAKRŠEN KOLI NAČIN.
abcc
15. 10. 2010 08.19
-4
ja IN ? A bo pela tudi za (nespontano) splavljene otroke? TAJ PA HUDA !!!! :) haha ovjeeeee
Mali_pikec
14. 10. 2010 21.44
+1
Namesto, da nekateri dajete neumestne komentarje, bi lahko vsaj pomislili, kako je staršem, ki so izgubili otročka in NE komentirali! Sožalje staršem, mali angelčki pa naj počivajo v miru!
tjk
14. 10. 2010 15.50
-4
A bo pela tudi za (nespontano) splavljene otroke?
MOSSAD001
14. 10. 2010 15.05
Otroci so špica !! Oprostite-Vsak k ma 5min časa se gre lahko en cirkus!!
Pattrisha
14. 10. 2010 15.01
-1
sožalje vsem ! mislm pa, da ni to pravi članek za komentiranje lahko komentarje ukinete ?!