Slovenija

Zaradi Big Brotherja veliko vroče krvi v Trenjih

Ljubljana, 24. 04. 2008 11.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Gre za denar in prepoznavnost ali je vse le igra? Kje so meje in kdo jih postavlja? Koliko je vredno človeško dostojanstvo?

Trenja
Trenja FOTO: POP TV

Uroš Slak je v oddaji Trenja gostil zagovornike in nasprotnike resničnostne oddaje Big Brother. Posamezne naloge in obnašanje stanovalcev je nekatere močno zmotilo, spet drugi odgovarjajo, da je samo igra.

Medtem ko je v studiu potekala vroča debata, pa so gledalci lahko glasovali v anketnem vprašanju, ki se je glasilo: Ali se strinjate z mnenjem varuhinje človekovih pravic, da so v Big Brotherju kršene človekove pravice? Tudi občinstvo je glede tega razdeljeno, saj je bil končni izid ankete petdeset odstotkov na vsaki strani.

S pismom se je na oddajo odzvala tudi varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik, ki je prepričana, da gre za poniževanje in izgubo človeškega dostojanstva. Nekateri se z njo strinjajo, spet drugi ne. Tako je Max Modic, sicer tudi eden od komentatorjev v Big Brotherju, prepričan, da je v Sloveniji veliko ljudi, ki bi bolj potrebovali pozornost varuhinje, tistih, ki nimajo gumba za zasilni izhod. "V Sloveniji je 150.000 – 200.000 ljudi v ponižujočih delovnih razmerij, pa ne morejo zapustiti delovnega mesta. Imajo nizko plačo, jih ponižujejo, pa nimajo rešilnega gumba," pravi Modic.

Tudi voditeljica Big Brotherja Nina Osenar se strinja, da gre za osebno izbiro, da so se tekmovalci sami odločili, da bodo sodelovali in vsako nalogo lahko tudi odklonijo. Z njo mnenje deli tudi glasbenik Domen Kumer, ki pravi, da so naloge del šova, s katerim snovalci oddaje popestrijo dogajanje. "Če ne bi bilo tega, potem naslednje sezone nihče več ne bi gledal," je prepričan Kumer. Ravno skrb za visoko gledanost pa skrbi partnersko terapevtko Meto Tavčar. Kot poudarja, se gledalci na televizijske vsebine navadijo in hočejo vedno več. "Ljudje smo odvisni od vsebin in grozljivo je, koliko perverznosti mora biti, da bomo uživali," pravi Tavčarjeva. Prepričana je tudi, da oddaja tekmovalce spravlja v nevarne situacije. "To so vojne razmere, ki iz človeka potegnejo najslabše," pravi Tavčarjeva.

Nasilje je nedopustno, je prepričana Osenarjeva.
Nasilje je nedopustno, je prepričana Osenarjeva. FOTO: POP TV


Kje so meje?

Nasprotniki oddaji Big Brother ji očitajo tudi, da ne postavlja meja dopustnega in za nesprejemljiva dejanja ne izvaja sankcij. S tem družbi sporoča napačne stvari, so prepričani. Po drugi strani pa je tudi to lahko vzgojno, je prepričana mama in urednica One Sabina Obolnar. Prav na neprimernem obnašanju, ki smo mu bili priča tudi v Big Brotherju, starši namreč lahko svoje otroke naučijo, kaj je prav in kaj narobe, je prepričana Obolnarjeva. Tudi Modic je prepričan, da imajo pomembno vlogo starši, ki morajo otrokom pojasniti, kaj se dogaja. S tem, da je takšna oddaja lahko tudi dober vir vzgoje se strinja tudi Tavčarjeva, vendar pa je po njenem mnenju problem v tem, da premalo staršev v Sloveniji bdi nad svojimi otroki in nadzoruje, kakšne vsebine gledajo.

Dejan pravi, da so za njegov izbruh krivi trije: on sam, Tjaša, ker ga je izzivala in Big Brother, ki ni skušal preprečiti spora.
Dejan pravi, da so za njegov izbruh krivi trije: on sam, Tjaša, ker ga je izzivala in Big Brother, ki ni skušal preprečiti spora. FOTO: POP TV

Sonja Lokar iz Evropske mreže za enakost spolov pa poudarja, da največji problem ni oddaja Big Brother, pač pa naša družba, kjer vlada prevelika toleranca do nasilja, manipulacije. Po njenem mnenju Big Brother sicer prispeva k brutalizaciji življenja, vendar pa je to življenje že samo po sebi brutalno, za kar so krive tudi inštitucije, sodišče, parlament, policija v odnosu do državljanov.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA