Domača scena

VIDEO: Gole riti, lasje in ljubezen

Ljubljana, 23. 08. 2011 09.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Londonska zasedba, ki je v Križankah premierno uprizorila legendarni muzikal Hair, je s svojimi odličnimi glasovi, izredno igro in hipijevskim vedenjem razgrela občinstvo. Manjkale niso niti gole riti in cvetovi v laseh.

Včeraj je v ljubljanskih Križankah priznana zasedba glasbenih gledališčnih igralcev premierno uprizorila legendarni muzikal Hair. Predstavo so posebej za Slovenijo in Festival Ljubljana pripravili v Londonu pod budnim očesom režiserja in koreografa Mykala Randa, ki je kariero začel kot plesalec, danes pa sodeluje s priznanimi imeni glasbenega gledališča, na primer Andrewom Lloydom Weberjem. Med njegove odmevnejše projekte štejejo  sodelovanja pri muzikalih Rent, Golden Boy ali Starlight Express, ki so navdušili občinstvo v Veliki Britaniji, Nemčiji, na Japonskem in Novi Zelandiji.

Scenografija odra ter kostumografija sta bili minimalistični, a sta vseeno nazorno prikazovali takratni hipijevski način življenja. Muzikal Hair sta ustvarila igralca James Rado in Gerome. Spoznala sta se leta 1964, ko sta skupaj nastopala v gledališki predstavi. Istega leta sta začela pisati Hair. Glavna lika v muzikalu sta pravzaprav avtobiografska. Zamišljeni Claude predstavlja Jamesa Radota, medtem ko je ekstravertiran Berger odsev Geroma Ragnija.
Scenografija odra ter kostumografija sta bili minimalistični, a sta vseeno nazorno prikazovali takratni hipijevski način življenja. Muzikal Hair sta ustvarila igralca James Rado in Gerome. Spoznala sta se leta 1964, ko sta skupaj nastopala v gledališki predstavi. Istega leta sta začela pisati Hair. Glavna lika v muzikalu sta pravzaprav avtobiografska. Zamišljeni Claude predstavlja Jamesa Radota, medtem ko je ekstravertiran Berger odsev Geroma Ragnija. FOTO: 24ur.com

Rand je za Slovenijo režiral, kot je dejal, novejšo inačico originalnega scenarija (James Rado, Gerome Ragni), ki je luč sveta prvič ugledal leta 1967. Osnove, ki krojijo ta priznani muzikal, na primer ''droge'', golota, ljubezen, protesti proti vojni, golota na odru ter seveda glasba, so ostale nedotaknjene.
Osnovno sporočilo muzikala – ljubezen, mir in harmonija – se je včeraj čutilo takoj ob vstopu, saj so se nastopajoči pomešali s publiko, pozivali k ljubezni, kazali znake za mir in osebe, ki so imele dolge lase, obdarili z ogrlicami, narejenimi iz rož, ter pozneje na odru mirno počakali, da so se vsi posedli.

Scenografija odra ter kostumografija sta bili minimalistični, a sta vseeno nazorno prikazovali takratni hipijevski način življenja. Predstava se je začela z vsem znano pesmijo Aquarious, pozneje pa so skozi predstavitev likov, kjer se je vsak član hipijevskega plemena predstavil občinstvu, sledile še Donna, Hašiš, Sodomy, Manchester England, I Got Life in mnoge druge.

Sporočilo muzikala je univerzalno in je še danes uporabno. Ljubezen, ljubezen in še enkrat ljubezen. Golota v predstavi, ki je leta 1967 naletela na močno neodobravanje, v predstavi ni zato, da bi šokirala temveč zato, ker je bila del hipijevskega življenja in v nobenem pogledu ni seksualna, zatrjuje režiser Mykal Rand.
Sporočilo muzikala je univerzalno in je še danes uporabno. Ljubezen, ljubezen in še enkrat ljubezen. Golota v predstavi, ki je leta 1967 naletela na močno neodobravanje, v predstavi ni zato, da bi šokirala temveč zato, ker je bila del hipijevskega življenja in v nobenem pogledu ni seksualna, zatrjuje režiser Mykal Rand. FOTO: 24ur.com

Hair je zgodba o skupini mladih Newyorčanov v 60. letih, ki se iščejo v ljubezni in življenju, zavračajo življenjski slog svojih konservativnih staršev in se upirajo vpoklicu v vojsko. Vse to počnejo pod načeli ''svobodne'' ljubezni, puščajo si rasti dolge lase in zavračajo kakršno koli obliko državne pokorščine. Med predstavo vsak član hipijevskega plemena pove svojo zgodbo. Dve osebi znotraj plemena pa sta še posebej zanimivi: Bergerjeva (Matt Rawle), ki vodi pleme, in Claudova, ki se bojuje s svojo vestjo. Claude (Gary Watson) je navdušen nad svojim novim življenjem, občuduje ekstravertiranega Bergerja in je zaljubljen v študentko Sheilo. Zamišljenega Clauda čaka težka odločitev. Naj se upre vpoklicu v vojsko, kot so se njegovi prijatelji, ali pa prekrši svoja načela in opravi svojo državljansko dolžnost?

Zasedba je odlično opravila svojo nalogo. Marsikdo se je ob petju tudi naježil.
Zasedba je odlično opravila svojo nalogo. Marsikdo se je ob petju tudi naježil. FOTO: 24ur.com

Tisti, ki so poznali samo Hair iz filmske priredbe iz leta 1979, so mogoče s predstave odšli razočarani. Režiser filma Miloš Forman je filmsko verzijo prikazal s spremenjeno zgodbo, pa tudi liki so v filmu nekoliko drugačni. Glasba pa je v obeh primerih enaka, zato so bili tisti, ki so prišli zaradi nje, upravičeno zadovoljni, saj so lahko slišali pesmi, ki močno opredeljujejo obdobje 60. let. Pesmi, na primer Let the Sun Shine In, Good Morning Starshine, Aquarius in seveda Hair, so v zadnjih 40 letih postale že skoraj del popa 20. stoletja. Sporočilo muzikala pa še vedno ostaja isto in je še danes enako uporabno. Vse, kar potrebujemo mi in svet, je ljubezen, mir in harmonija.
 

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mateja Stare
26. 08. 2011 00.19
+1
opisano kot: uuUUUuuaaAAAaUUuuuu!
cvirn1
23. 08. 2011 15.20
+1
odlično je blo...res res res dobr odigran in odpet
ivory
23. 08. 2011 10.47
+1
bil, super predstava!!!