Domača scena

Za veliko noč je pravi Balkanec

Ljubljana, 03. 04. 2012 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Frenk Nova nam je ob bližajočih se velikonočnih praznikih razkril nekaj zanimivih notranjskih običajev. Sam je pri njih povprečno uspešen, kar mu čisto zadostuje, pozna pa mojstre, ki so domov nosili po cele vreče jajc.

Notranjec iz Loške doline obožuje velikonočne dobrote, sam pa naredi tudi pirhe.
Notranjec iz Loške doline obožuje velikonočne dobrote, sam pa naredi tudi pirhe. FOTO: Arhiv izvajalca
Pevec in glasbenik Frenk Nova, ki zadnji dve leti ustvarja v skupini SopranoS, nam je zaupal, da z bandom veliko dela in nastopa, vseeno pa je kar malo razočaran nad trenutnim stanjem na tem prodročju.

"Po navadi izdamo dva singla na leto in en videospot. Več enostavno ne gre, če delaš po nekih zmožnostih slovenske scene, a ne samo glasbene, tudi kulturne, gospodarske in politične. Ni več tako, kot je bilo včasih. Takrat smo z Babiloni na leto dali ven po tri videpospote in po pet singlov in vse je šlo. Tudi slovenska glasba se je poslušala, uredniki so bili zelo naklonjeni slovenski glasbi, zdaj pa je polno nekega kritiziranja oziroma ignoriranja z njihove strani. Tega ne razumem. Malo sem razočaran. Vem, da se bo obrnilo, ker se mora, škoda pa mi je le za ta leta, ki jih dosti glasbenih izvajalcev izgublja zaradi takšnih odločitev,“ nam je potožil Frenk.

Notranjec iz loške doline nam je ob bližajočih se velikonočnih praznikih razkril tudi nekaj zanimivih običajev, ki jih poznajo samo oni.

"Velikonočni zajtrk je pika na i za Slovence, za nas na Notranjskem pa sploh. Sicer nisem neki mesojedec, čeprav ga jem, a kadar sem dol, sem pa pravi Balkanec. Takrat pojem veliko mesa. Tisti, ki me poznajo, sploh ne morejo verjeti. Tudi jajca barvam. Bodisi z barvami, ki jih kupim v trgovini, ali pa naravno s čebulo. Delamo tudi pisanice. Moj oče je kar strokovnjak za to. Se kar zabavamo s tem,“ je za naš portal povedal Frenk, nato pa nam opisal, kako to poteka.

"V Loški dolini imamo poseben običaj, ki ga drugje v Sloveniji nisem opazil. Ko sem denimo na Štajerskem rekel: 'Gremo jajca sekat!' so me vsi čudno gledali, kaj bi rad. Gre za to, da jajca sečeš z dinarjem oziroma zdaj z evrskim drobižem. Težji je, večjo možnost imaš, da ga zadaneš. Tako da če vanj ciljaš s kovancem za dva evra, imaš kar dobre možnosti, da ga zadaneš. V kot postaviš tri jajca in jih sečeš s kovanci. Tisti, ki jih poseče več, pobere vsa jajca. Potem si z njimi naredi solato z regratom, čebulo ... Imamo pa še en običaj, ki ga tudi nisem nikjer drugje zasledil. To je trkanje z jajci. Špičko trkaš s špičko in ritko z ritko. Če ti nasprotnik jajce razbije, ti ga vzame. Poznam neke legende, ki so po cele vreče jajc nosili domov. Ne vem, kaj so delali z njimi. Jaz sem v celem življenju nekako povprečno uspešen. Tako je tudi v tem primeru in to mi čisto zadostuje. Razen v lotu – tam mi pa ne gre,“ nam je še povedal Frenk.

Frenk Nova zadnji dve leti ustvarja v skupini SopranoS.
Frenk Nova zadnji dve leti ustvarja v skupini SopranoS. FOTO: Barbara Zajc
  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.