Domača scena

Glasbeniki za pomoč prizadetim v poplavah

Ljubljana, 08. 11. 2010 11.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V okviru akcije za pomoč poplavljencem na območju Črne vasi in Lip je bil organiziran in uspešno izveden dobrodelni koncert v dvorani Krim na Galjevici.

Zoran Janković : "Dajte si aplavz!"
Zoran Janković : "Dajte si aplavz!" FOTO: Miro Majcen
Prireditev sta povezovala Boris Kobal in Vita Mavrič.
Prireditev sta povezovala Boris Kobal in Vita Mavrič. FOTO: Miro Majcen

Lokalna iniciativa Črne vasi na čelu z Vito Mavrič je lahko včeraj mirno spala, saj je bil dogodek, ki so ga organizirali v okviru akcije za pomoč poplavljencem, uspešen. Ljubljančani so se odzvali in do zadnjega kotička napolnili dvorano Krim. Večer, poln glasbe in upanja, je odprl ljubljanski župan Zoran Janković s kratkim nagovorom občinstva. Med drugim se je zahvalil organizatorjem koncerta in občinstvu zaželel : ''Želim si, da bi na tem prelepem koncu Ljubljane imeli lep večer. Hvala, ker ste prišli. Dajte si aplavz!''

Vsi nastopajoči
Vsi nastopajoči FOTO: Miro Majcen

Kot prva je nastopila Elda Viler, za katero res lahko rečem, da je ena še res redkih velikih dam. Po kratkem nagovoru občinstva je zapela pesem Lastovka. Kasneje se ji je na odru pridružila hči Ana Dežman, ki je najprej zapela pesem V dvoje in kasneje še v duetu z mamo Nora je misel. Alenka Godec je zapela nam vsem znano pesem Med iskrenimi ljudmi, medtem ko je Darja Švajger odpela Somewhere in Pesem o pomladi. Za tem je sledil prvi moški izvajalec, in sicer Jan Plestenjak. ''Objemite svoje najdražje'', je dejal in začel peti Moja ljubica. Pri refrenu se mu je pridružilo občinstvo in dvorano je preplavilo tiho prepevanje več sto glasov. Večer se je nadaljeval z mlajšo generacijo glasbenikov, in sicer z Neisho, ki je zapela in zaigrala pesmi Krila in Tiste lepe dni. Sledila ji je Vesna Zornik, ki je v svojem prepoznavnem stilu odpela Ne reci nič in Povabi me na luno kdaj. Na oder so potem prišli Severa in Gal Gjurin ter Hamo in priredili manjši koncert znotraj koncerta. Severa je odpela Ledena, Hamo Hope She'll Be Happier (Bill Withers), Gal pa je doživeto odpel Srce. Med izvajanjem pesmi se jim je  nenapovedano pridružil Vlado Kreslin in skupaj s Severo odpel Dva, ki ležita ter Abel in Kajn. Kreslin je odpel še Krasni novi svet in Piran. Takoj za njim je na oder prišel odličen inštrumentalni kvartet Akord in ob spremstvu Vite Mavrič občinstvo spravil do navdušenega ploskanja. Sledil jim je Zoran Predin s pesmijo Utrujeni čarovnik. Večer je zaključil ženski pevski zbor Kombinat z Jutri gremo v napad in Nabrusimo kose.

Ženski pevski zbor Kombinat
Ženski pevski zbor Kombinat FOTO: Miro Majcen

Večer je zabavno povezoval Boris Kobal in v vlogi preprostega vodovodarja občinstvo dostikrat pripeljal do glasnega smeha. Z vsakim nastopajočim je imel kratek pogovor in se z vsakim malo pošalil. Med drugim je Jana Plestenjaka vprašal, kako je kaj na njegovi višini, in takoj za tem olajšano ugotovil, da bo v primeru dežja prej moker Plestenjak kot on. Med drugim je poskušal občinstvu tudi razložiti par kratic: ''Kaj veste, kaj pomeni kratica s. p.? Sebi prepuščen!'' Občinstvo ga je za njegovo dobro opravljeno delo pohvalilo z bučnim aplavzom. Veliko šal je letelo tudi na župana Zorana Jankovića, ki je koncert spremljal v prvih vrstah in ki je na koncu večera povedal: ''Lahko iskreno povem, da že dolgo nisem bil na tako dobrem koncertu.'' Po tem, ko so se glasbeniki v zadnji poklon zvrstili na odru, je Vita Mavrič v veselje vseh prisotnih povedala, da so s tem večerom zbrali okoli 15.000 evrov.

Vsi gostujoči glasbeniki so bili istega mnenja, da sta njihov čas in dobra volja najmanj, kar lahko naredijo za žrtve poplav. Alenka Godec: ''Glasbeniki se za take zadeve zlahka odločimo. V veselje nam je, da lahko pomagamo!'' Na vprašanje, ali je tudi ona imela težave s poplavami, glasbenica odgovarja: ''Ne, na srečo ne. Vendar poznam dosti ljudi, ki so jih poplave prizadele. Take stvari se te dotaknejo. Pred kratkim sem tudi nastopala v Kostanjevici na Krki. Ljudje, s katerimi sem nastopala, so iz teh krajev. Ko sem od njih slišala, kaj se je zgodilo s krajem, za katerega pravim, da je eden najlepših kotičkov Slovenije, me je prizadelo. Vedno mislimo, da se nam kaj takega ne more zgoditi. Pa se je!''

Matevž Šalehar – Hamo: ''Če je to dovolj, da zaigramo in zapojemo, kar 'itak' radi počnemo, in s tem komu pomagamo, potem to naredim z velikim veseljem!''

Gal in Severa Gjurin
Gal in Severa Gjurin FOTO: Miro Majcen

Severa Gjurin prav tako meni, da si moramo pomagati: "Zdi se mi v redu, da to počnemo. Bilo bi tudi super, da se v prihodnje navadimo, da take zadeve počnemo dobrovoljno. In ne samo glasbeniki. Vsi vpleteni. Od 'lučkarja', varovanja, podjetij pa do posojanja dvoran. Sicer pa se mi zdi žalostno, da potem ko se vsi gostujoči kot tudi vpleteni odpovemo honorarjem, da moramo plačati davek državi.''

Sredstva se bodo zbirala do konca novembra, potem pa se na podlagi izpolnjenih obrazcev za prijavo poplavne škode razdelila med poplavljence.

Zoran Predin
Zoran Predin FOTO: Miro Majcen

V humanitarne namene so prepevali:
Vlado Kreslin, Zoran Predin, Elda Viler, Ana Dežman, Alenka Godec, Jan Plestenjak, Neisha, Darja Švajger, Severa in Gal Gjurin, Hamo, Vesna Zornik, Vita Mavrič in kvartet Akord, Cafe Teater Band, Pevski zbor Kombinat. Gostitelja koncerta sta bila Vita Mavrič in Boris Kobal.
 

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cica_draza
08. 11. 2010 23.39
murka pa ni blo al kja???
spock
08. 11. 2010 19.35
skoraj vsi ste volili Zokija! Kaj zdaj jamrate! In danes, po volitvah nihče ne prizna da ga je volil. To pa ste Kljukci! Na koncertu pa je moral bit, že zaradi svoje funkcije, katero ste mu vi, Ljubnljančani, privolili ali dovolili, kakor hočete. Je pa žalostno, da "smetana" slovenske glasbene zabave pridela 15 jurjev. A to je vrh glasbene scene? Koliko so prispevali bogataši z lestvice najbogatejših? Še bolj me pa zanima, koliko je dala Cerkev! Beda od bede! Ne vem, a je za jokat, za smejat ziher ne.
mlad3n
08. 11. 2010 16.28
Zbral smo se, ne. Da zberemo čim več dnarja, ne. Za pomoč prizadetih v poplavah, ne. Hvala, ne!!
Izbrisani5
08. 11. 2010 15.56
Kaj počne Roman Jakič vedno in vsepovsod zdraven? Ampak res čisto povsod je zdraven, kjer se denar tala in kjer so fotografi! Še bolj je nadležen kot diktator.
osvajalkaxx
08. 11. 2010 15.48
nekaj o Zoranu Jankoviču Ko so Vegradovi delavci pristali na cesti jim je pred volitvami deval hrano, ja res je bil zelo humanitaren a ne? tri dni po volitvah je bilo tega konec!
zivcae3
08. 11. 2010 15.44
Pa kava je z vami ljubljančani!?Volitve so komaj mimo.Večina vas je bla za Jankoviča,a vsi ga pluvate.Kje je logika????
rokin
08. 11. 2010 15.42
samo da ni vilija resnika not pa je vse kul.
Izbrisani5
08. 11. 2010 15.17
Vprašanje za najbolj poštenega človeka na svetu: Koliko si prispeval sam iz "svojega" "pošteno" "prigaranega" denarja?
Maček2
08. 11. 2010 15.16
napram njemu si mi nimamo kaj ploskati .
ZeroGravity
08. 11. 2010 15.09
dajte si aplavz...na vaš račun bom še naslednje 4 leta bogatel
JozaFric
08. 11. 2010 15.01
Ima srečo, da ga je Rop nastavil. Drugače bi še danes bil glavni mešetar na tržnici z zelenjavo.
upornik18
08. 11. 2010 15.00
dajte si aplavz,ker jutri bodo začeli graditi đdamijo :)
JozaFric
08. 11. 2010 14.54
Kakšno srečo je imel, da ga je Rop nastavil. Drugače bi še danes bil glavni barantač na tržnici.
akcija-reakcija
08. 11. 2010 14.53
Kaj jokate bede???!!! Smo ga izvolili na DEMOKRATIČNIH volitvah in mu omogočili, da v imenu ZAKON počne kar hoče!!! Skupaj s sinovi in ostalimi levaki!
Uwish
08. 11. 2010 14.49
zorane:lahko je z polno rit srat??
zalitasve?ka
08. 11. 2010 14.49
Mancyy@ vsak srb je zate Nikola Tesla!
buderus
08. 11. 2010 14.48
Bravo Janković, tebe so vsi prišli gledat v živo.
Izbrisani5
08. 11. 2010 14.38
Dajte si aplavz, prispevali ste v socialni sklad Electe!
Mancyy
08. 11. 2010 14.38
To je tisti, ki je sinu kupik Maturo kateri sedaj grotz Novinarjem po Sloveniji. Toliko o teh Srbbijancih..
markint
08. 11. 2010 14.23
Ta je še le poštenjak nad poštenjaki! A še ni na Povšetovi??