Erotika

Dolga zgodovina spolne ljubezni

Ljubljana, 05. 11. 2007 08.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Max Modic
Komentarji
3

Seks je od nekdaj veljal za filozofijo, osnovno razvedrilo in najljubšo znanost.<br /> <b>Piše: Max Modic</b>

Kama Sutra je v osnovi delila moške in ženske glede na dolžino oziroma globino spolnih organov ter glede na vzdržnost in zahtevnost spolne sle.
Kama Sutra je v osnovi delila moške in ženske glede na dolžino oziroma globino spolnih organov ter glede na vzdržnost in zahtevnost spolne sle. FOTO: Max Modic

Si predstavljate skupnost, kjer bi ljudje sproščeno debatirali o seksu in se pri tem tudi praktično, brez slabe vesti ali ljubosumja, dajali dol v nizu eksotičnih položajev? Sami, s partnerjem oziroma partnerko, ali pa v družbi, pri čemer bi strnili vero z užitkom, duhovno nadgradili s telesnim, zabrisali meje med vrlinami in strastmi ter v zakonskem življenju videli drugo ime za erotični naboj. Ta paradiž spolnega užitka je nekoč obstajal in o tem imamo tudi dokaze. Reče se mu Kama Sutra - staroindijski priročnik za idealno spolno in ljubezensko življenje, nastal pa je nekje v začetku 5. stoletja izpod peresa kronista Vatsjajane, človeka, ki naj bi bil po nekaterih zgodovinskih virih povsem brez izkušenj na področju spolnosti.

Že najstarejši seksualni priročniki so svetovali, kateri tipi naj seksajo med sabo in kako, brez predsodkov, kompleksov in travm.
Že najstarejši seksualni priročniki so svetovali, kateri tipi naj seksajo med sabo in kako, brez predsodkov, kompleksov in travm. FOTO: Max Modic

A Kama Sutra kljub temu ni izmišljotina, ob kateri bi zamahnili z roko, češ saj gre le za zbirko vlažnih sanj nepotešenega pesnika. Narobe, gre za drugi najstarejši seksualni priročnik, njegovi zametki pa naj bi nastali že pred približno 4500 leti, toda Vatsjajana je spolne prakse takratne dobe prvi zbral, popisal in razčlenil. No, za prvi tovrstni priročnik v zgodovini človeštva veljajo zapiski Kitajca Huang Tija z vzdevkom "Rumeni osvajalec", ki je v 25. stoletju pred Kristusom izčrpno popisal tradicionalne spolne veščine.

Spolnost je od nekdaj služila kot navdih upodabljajočim umetnikom vseh vrst in profilov.
Spolnost je od nekdaj služila kot navdih upodabljajočim umetnikom vseh vrst in profilov. FOTO: Max Modic

Vatsjajanova Kama Sutra je najprej služila kot inspiracija kiparjem, ki so staroindijske templje v 6. stoletju okrasili s kipi božanstev, združenimi v vseh mogočih pozah, akrobatskih položajih in strastnih aktivnostih, kot so oralni in skupinski seks, samozadovoljevanje, seks z živalmi in podobne zadeve. In pazite, Kama Sutra je bila tako kot Ananga-Ranga (v prevodu: Oder ljubezni), njen dopolnjeni zapis iz 15. stoletja, namenjena moškim, skrbela pa je za potešitev žensk. Kama Sutra je potemtakem zapis o časih, ko je bil spolni užitek prvi zakon, malodane edina religija. Da bi bil karseda poln, je Kama Sutra v osnovi delila tako moške kot ženske glede na dolžino oziroma globino spolnih organov ter glede na vzdržnost in zahtevnost spolne sle, pri tem pa svetovala, kateri tipi naj seksajo med sabo in kako. Jasno, brez predsodkov, kompleksov in travm.

Si predstavljate skupnost, kjer bi ljudje sproščeno debatirali o seksu in se pri tem brez slabe vesti ali ljubosumja dajali dol v nizu eksotičnih položajev?
Si predstavljate skupnost, kjer bi ljudje sproščeno debatirali o seksu in se pri tem brez slabe vesti ali ljubosumja dajali dol v nizu eksotičnih položajev? FOTO: Max Modic

Tipičen zahodni simbol svobodne ljubezni ostaja Giovanni Giacomo Casanova (1725-1798). Mladi Casanova se je šolal za duhovnika, a so ga nagnali zaradi preveč razuzdanega obnašanja. Za spolno zrelega mladeniča pač ni bolj nenaravne stvari, kot je hišni red semenišča. Pravila pač zlahka prekršiš in po hitrem postopku te stigmatizirajo z grešnikom. Ugovori, da v božjih očeh nisi grešil, ne zaležejo. Če sem grešnik, bom pač grešil, si je mislil Casanova. Vrgel se je v posvetnejše dejavnosti in postal uspešen diplomat, amaterski filozof in žmohten pripovednik, ki je v dramatizirani avtobiografiji Spomini podrobno popisal posteljne pustolovščine s preko 2000 ženskami. Da so Spomini postali uspešnica, verjetno ni treba posebej razlagati, brati pa jih je bilo moč tudi kot kritiko takratnega časa in njegovih slabosti. "Casanova je užival v uživanju, ne v ženskah, ki jih je imel," je Spomine nekoč komentiral seksolog Havelock Ellis. "Človek tako visokih moralnih norm, kot si jih pripisuje Casanova, nikoli ne bi mogel ljubiti toliko žensk, kot običajen moški pa jih nikoli ne bi tako zelo osrečil."

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

albertinum@excite.com
08. 11. 2007 00.05
poletnarosa@yahoo.com
05. 11. 2007 12.21
Kama Sutra ne prinaša nič takšnega, česar povprečen človek v sodobni družbi ne bi vedel ali izkusil. Da pa je Kama Sutra brez predsodkov, je pa pogruntavščina Maxa Modica. V njej zelo vidno odsevajo družbene norme in predsodki tistega časa. Casanova je bil pa predvsem nevrotik. Slabo poučeni ljudje nasedajo mitu o velikem ljubimcu, čeprav je šlo v bistvu za problem psihično labilne osebnosti.
jebi ga
05. 11. 2007 12.09
indijanc,ne beri če te ne zanima.