Film/TV

20. LIFFe: Kuhinja z dušo in jekleni Martin Strel

Ljubljana, 20. 11. 2009 06.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Akinova slastna filmska pojedina s ščepcem humorja, malce drame in čustev ter komična psihološka analiza ultramaratonca Martina Strela, ki je preplaval Amazonko.

Grška brata Zinos in Illias v filmu Kuhinja z dušo
Grška brata Zinos in Illias v filmu Kuhinja z dušo FOTO:

Najnovejši film Fatiha Akina v originalu nosi naslov Soul Kitchen in ima dvojni pomen. To je ime restavracije oziroma je kar "kuhinja z dušo", kot je tudi slovenski naslov filma ali pa se ime nanaša na omenjeno glasbeno zvrsti iz naslova. Nemški režiser turškega rodu je še enkrat potrdil, da ima izjemen posluh za "male" ljudi, njihove tegobe, vsakdanje težavice in medsebojne odnose in tudi tokrat mu je uspelo ustvariti nepretenciozen, a zabaven, duhovit in konec koncev preprost film, ki s pravo mešanico čustev, humorja, zabave, vsakodnevnih tegob in medsebojnih trenj ustvari pravo kuharsko "mešanico", ki izjemno dobro tekne. Akin uspešno združi marginalce, ki so večinoma emigranti in jih sooči s nemško natančnostjo in pravili, ki jih utelešajo bankirji, nepremičninarji, dacarji ...

Tokrat Akin ne prikazuje Turkov, temveč sta v glavnih vlogah grška brata. Zinos (Adam Bousdoukos), lastnik restavracije, in Illias (Moritz Bleibtreu), ki je mali kriminalec, pogosto v zaporu, sta glavna lika tega "multikulturne" komedije. Poleg njiju nastopa še cela paleta izjemnih likov, od natakarice Lucie, starega pomorščaka, kuharja Shayna (Birol Ünel). Zinos je lastnik restavracije v industrijski četrti Hamburga, s poslovanjem pa nikakor ne zleze na zeleno vejo, poleg tega ima cel kup osebnih (čustvenih in zdravstvenih) težav, nato pa še Illias zakocka restavracijo. Vse skupaj je videti brezupno, vendar …

Akin je ploden in uspešen ustvarjalec. Spomnimo na film Solino, pred nekaj leti pa je navdušil s Z glavo skozi zid (Gegen die Wand), kasneje pa s filmom Kebab Connection.

Jekleni Martin Strel v filmu Mož, ki je premagal Amazonko.
Jekleni Martin Strel v filmu Mož, ki je premagal Amazonko. FOTO:

Mož, ki je premagal Amazonko (režija: John Maringouin, 2008)


Martin Strel se je leta 2007 odločil, da bo preplaval Amazonko. Režiserja Johna Maringouina pa je to vzpodbudilo, da je o tem podvigu, ki je zahteval nadčloveške napore, posnel dokumentarec. Zgodbo o svojem očetu pravzaprav pripoveduje njego v sin Borut , ki je bil skupaj z navigatorjem Matthewom Mohlkeom glava odprave. Na 66 dni trajajoči odisejadi na Strela prežijo vse mogoče nevarnosti, od smrtonosnih živali, nadležnih zajedalcev, sončnih opeklin, pa vse do nepredvidljivih zapletov. Prav nič pa to ni motilo specialista za velike reke, ki je doslej preplaval že Donavo, Jangce in Mississippi.

Film na poljuden način obelodani nekatere zakulisne podrobnosti tega neverjetnega podviga, obenem pa naplete zgodbo o želji človeka, ki si želi z nečloveškimi napori odrešiti dušo. Martina je režiser, ki je seveda Američan, na nek način malce "primitivno zamerikaniziral" in ga prikazal kot trmoglavega debeluha, ki preveč pije, a si ne moremo kaj, da ne se ne bi načudili preprostosti in pristnosti glavnega akterja. Za nekatere odlomke v filmu bi se dalo trditi, da so bili posneti "za potrebe filma", saj jim preprosto ne gre verjeti, čeprav se vse skupaj spaja v simpatično celoto, ki je velik spomenik človeku, ki je tako izživel svoje sanje, obenem pa svetu predal okoljevarstveno sporočilo.
 

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Taksist
22. 11. 2009 15.53
Piscema tega teksta bi morali prepovedati pisati o filmu, saj v tem osnovnošolskem spisu, ki žali povprečno izobraženega človeka, kar mrgoli napak. Tako recimo nimata pojma, kaj je Akin v resnici posnel in kaj ni. Kebab Connection ni njegov film, itd.
fjozef
20. 11. 2009 09.30
Po vseh komentarjih, ki smo jim bili priča do sedaj, je današnji nepotreben saj članek pove vse.