Film/TV

Čast za Olivio

Los Angeles, 04. 11. 2005 09.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Dvakratna dobitnica oskarja Olivia de Havilland bo leta 2006 deležna posebne časti.

Filmska akademija bo tik pred 90. rojstnim dnem počastila igralko Olivio de Havilland
Filmska akademija bo tik pred 90. rojstnim dnem počastila igralko Olivio de Havilland FOTO: Reuters

Ameriška filmska akademija bo igralki Olivii de Havilland priredila veliko slavje na Beverly Hillsu. Iz akademije so sporočili, da se bo De Havillandova, ki od 50-ih let živi umaknjeno v Parizu, udeležila slovesnosti 15. junija v Kaliforniji. Avstrijski gledališki ustvarjalec Max Reinhardt je nadarjenost te Angležinje odkril leta 1935 na neki šolski predstavi Shakespeareovega Sna zimske noči.

Filmski studio Warner Brothers je z de Havillandovo takoj podpisal sedemletno pogodbo in jo zasedel ob "hollywoodskem lomilcu src" Errolu Flynnu, s katerim je igralka posnela osem filmov. Vloga bolj neopazne, a srčno dobre Melanie Hamilton ob strani Rhetta Butlerja (Clark Gable) in Scarlett O'Hara (Vivian Leigh) v filmu V vrtincu ji je prinesla status hollywoodske legende.

Olivia de Havilland je edina še živa iz kvarteta glavnih igralcev v tem filmu. Leta 1942 sta bili Olivia in njena mlajša sestra Joan Fontaine obe nominirani za oskarja. Oskarja je končno dobila za vlogi v filmih Materinsko srce (1946) in Dedinja (1949). Leta 1987 je Olivia de Havilland za televizijski film "Anastasia" prejela še nagrado zlati globus.