Film/TV

Kinoteka: Podpora iz tujine

Ljubljana, 17. 09. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ministru za kulturo sta se s pismoma podpore oglasila direktor kinoteke Furlanije in direktor avstralskega Nacionalnega filmskega in zvočnega arhiva.

Minister za kulturo Vasko Simoniti (vir: http://vlada.sds.si)
Minister za kulturo Vasko Simoniti (vir: http://vlada.sds.si) FOTO:

Ob nedavnih dogodkih, povezanih z imenovanjem novega direktorja Slovenske kinoteke, sta se s posebnima pismoma na ministra za kulturo Vaska Simonitija, v katerem sta podprla zaposlene v kinoteki, obrnila tudi direktor kinoteke Furlanije Livio Jacob in direktor avstralskega Nacionalnega filmskega in zvočnega arhiva Paolo Cherchi Usai.

Jacob je v pismu med drugim zapisal, da je, ko se je junija udeležil kongresa mednarodnega združenja filmskih arhivov in kinotek FIAF v Ljubljani, spoznal, da del dediščine aprila letos preminulega direktorja Slovenske kinoteke Silvana Furlana predstavljajo tudi zaposleni v kinoteki, sodelavci, ki so mu v minulih letih pomagali, da je Slovenska kinoteka postala resnično mednarodna organizacija, ki vzdržuje tesne stike z vsemi ostalimi članicami združenja filmskih arhivov.

O tem, da je Furlan okoli sebe zbral zaupanja vredne, predane in izobražene ljudi, se je, kot je zapisal, lahko prepričal na kongresu FIAF v Ljubljani, ki so ga ti organizirali na resnično profesionalni ravni. Jakob je v pismu tudi izrazil svoje zaupanje, da bo minister Simoniti naredil vse, da bo zagotovil, da bo tudi v prihodnosti Slovenska kinoteka to, kar je želel Silvan Furlan - institucija, posvečena ohranjanju, pridobivanju in vrednotenju filmske dediščine.

Nekdanji "oče" Slovenske kinoteke Silvan Furlan
Nekdanji "oče" Slovenske kinoteke Silvan Furlan FOTO:

Paolo Cherchi Usai je v pismu zaposlene v Kinoteki označil kot ene najbolj aktivnih in kompetentnih sodelavcev filmskih arhivov, kar jih je spoznal v svoji karieri. Slovensko kinoteko in njene zaposlene je označil kot "nacionalni kulturni zaklad". Obenem je izrazil svoje prepričanje, da se bo minister strinjal z njim o čudovitih možnostih, ki jih lahko strokovnjaki, zaposleni v kinoteki, ustvarijo tako za svojo državo kot za svetovno filmsko dediščino.

Obenem je izrazil upanje, da bo minister v svojih odločitvah o prihodnosti Slovenske kinoteke upošteval nasvet teh, ki so, pogosto pod zelo težkimi pogoji, pripomogli, da je slovenski nacionalni filmski arhiv postal to, kar je danes: ponos mednarodne skupnosti filmskih arhivov.

Predstavniki Slovenske kinoteke so minuli ponedeljek mednarodno strokovno javnost obvestili o nedavnih dogodkih v zvezi z imenovanjem novega direktorja. Svoje nestrinjanje s kandidaturo Staša Ravterja za novega direktorja Slovenske kinoteke so v pismu, naslovljenem na ministra Simonitija, izrazili številni filmski strokovnjaki iz 25 držav, na Simonitija pa se je s posebnim pismom že obrnila tudi predsednica mednarodnega združenja filmskih arhivov FIAF Eva Orbanz.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8