Film/TV

Kozoletova Slovenka odlična tudi čez lužo

Toronto, 16. 09. 2009 16.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po svetovni premieri na sarajevskem festivalu je Slovenka, novi celovečerni film režiserja Damjana Kozoleta navdušil še občinstvo na prestižnem festivalu v Torontu.

Režiser Damjan Kozole z glavno igralko Nino Ivanišin
Režiser Damjan Kozole z glavno igralko Nino Ivanišin FOTO:

Dvorana z več kot 500 sedeži je bila razprodana. Projekcije filma sta se med drugimi udeležila tudi sloviti režiser Brian De Palma in veleposlanik Republike Slovenije v Kanadi Tomaž Kunstelj.

Med festivalom v Torontu so se začeli tudi resni dogovori o distribuciji Slovenke v ZDA in Kanadi, veliko zanimanje s strani ameriških agentov pa vlada tudi za glavno igralko Nino Ivanišin, ki je po besedah ameriških kritikov naredila izjemen debut.

Slovenka prihaja v Sloveniji v redno distribucijo 1. oktobra, svojo festivalsko pot pa bo nadaljeval na filmskem festivalu v Reykjaviku, ki bo med 17. in 27. septembrom in na filmski festival Raindance v Londonu, ki bo potekal med 30. septembrom in 11. oktobrom.

Ekipa filma Slovenka
Ekipa filma Slovenka FOTO:

Oktobra bo film prikazan na mednarodnem filmskem festivalu v Pusanu, ki je največji azijski filmski festival in bo potekal med 8. in 16. oktobrom. Film bo prikazan v selekciji World Cinema. Istočasno bo prikazan v tekmovalnem programu 25. filmskega festivala v Varšavi, ki bo potekal med 9. in 18. oktobrom.

Slovenka je povabljena tudi v tekmovalni program 30. filmskega festivala v Valencii, ki bo potekal med 16. in 24. oktobrom. Na tem španskem filmskem festivalu je Kozole leta 2006 s filmom Delo osvobaja slavil dvojno: prejel je nagrado za najboljšega režiserja in Grand Prix – zlato palmo za najboljši film. 1. oktobra bo Slovenka prikazana tudi na Festivalu slovenskega filma v Portorožu.

Novembra je film povabljen na filmska festivala v angleški Leeds in grški Solun, januarja 2010 pa še na največji skandinavski filmski festival v švedski Göteborg in na enega najpomembnejših filmskih festivalov na svetu –  v nizozemski Rotterdam. Vabila na mednarodne filmske festivale pa še kar prihajajo.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

LaFemme
23. 09. 2009 23.49
Js tud komi čakam film in MOČNO upam, da ne bo zgolj še ena slovenska razvlečena drama več :( ... We will see...
Vika Krajšek
23. 09. 2009 11.32
Se že veselim ogleda filma!
koshamonca
16. 09. 2009 23.55
SUPEEEEER! bravo, bravo, bravo! komaj čakam, da vidim film, četudi ne izpolni mojih pričakovanj želim čim več dosežkov. slovenci moramo delati filme!! svet obožuje evropske filme, ker so preprosto drugačni od poplave ameriških... svaka čast!
foreverblue
16. 09. 2009 19.00
(Dobesedno skopiran članek . Ampak OK, je vsaj tu.) Komaj čakam, da vidim ta film. Sliši se že dobro...