Film/TV

Kraljica Helen in Babilon

Los Angeles, 16. 01. 2007 03.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Boštjan Tušek
Komentarji
0

Mehiška drama <i>Babilon</i> je prejela zlati globus za najboljši film, kraljica večera pa je bila Helen Mirren z dvema globusoma.

Alejandro Gonzalez Inarritu z glavnim globusom večera, za najboljšo filmsko dramo <i>Babilon</i>
Alejandro Gonzalez Inarritu z glavnim globusom večera, za najboljšo filmsko dramo <i>Babilon</i> FOTO: Reuters

Za marsikoga presenečenje, za tiste, ki so film Babilon, mehiškega režiserja Alejandra Gonzaleza Inarrituja že videli, pa zagotovo ne, saj je film prejel najbolj prestižno nagrado na podelitvi zlatih globusov v Hollywoodu. Film je imel sicer kar sedem nominacij, največ od vseh, a so ga večinoma spregledali, zato pa so mu podelili zlati globus za najboljši film. Za najboljšo dramo so se potegovali še Dvojna igra, Little Children, Kraljica in Bobby.

Dami Helen Mirren se je smejalo dvakrat - za dve Elizabeti - prvo in drugo!
Dami Helen Mirren se je smejalo dvakrat - za dve Elizabeti - prvo in drugo! FOTO: Reuters
Tom Hanks je z besedami "kakšna jajca je moral imeti za tako kariero" častno nagrado Cecil B DeMille podelil veteranu, legendarnemu igralcu, režiserju in producentu Warrenu Beattyju.

Helen Mirren, 61-letno britansko igralko, pa bi lahko označili za kraljico letošnje podelitve zlatih globusov. Igralko so namreč nagradili s kar dvema globusoma, za najboljšo glavno igralko v drami Kraljica, režiserja Stephena Frearsa, v kateri je zaigrala britansko kraljico Elizabeto II. in pa za TV film Elizabeta I., v kateri je zaigrala njeno predhodnico.

V moški kategoriji so za najboljšega igralca nagradili Foresta Whitakerja, ki je ob prejemu globusa za vlogo Idija Amina v filmu Zadnji škotski kralj komaj prihajal do sape, a zahvalni govor le nekako izpeljal do konca.

Forest Whitaker z globusom za glavno moško vlogo
Forest Whitaker z globusom za glavno moško vlogo FOTO: Reuters

Za naj filmskega režiserja so razglasili Martina Scorseseja za kriminalko Dvojna igra. Scorsese je bil nagrade vesel, zagotovo pa se že sprašuje, kako "ugodna" bo letos zanj podelitev oskarjev. Če bo podobno kot pred leti z Letalcem, ki je pobral oskarje pretežno v tehničnih kategorijah, se mu ne piše nič dobrega.

Martin Scorsese z globusom za naj režiserja. Se grize v ustnico, ker ga skrbi, kako bo na oskarjih?
Martin Scorsese z globusom za naj režiserja. Se grize v ustnico, ker ga skrbi, kako bo na oskarjih? FOTO: Reuters

Najboljši film v kategoriji komedija ali muzikal je postal Sanjske punce, ki je premagal filme Borat, Naša mala mis, Hudičevka v Pradi ter Hvala, ker kadite. Za najboljšo igralko v muzikalu ali komediji so nagradili Meryl Streep (Hudičevka v Pradi), za naj igralca pa Sacho Barona Cohena za njegovo komično mojstrovino Borat.

V kategoriji stranskih igralcev in igralk sta konkurenco zasenčila temnopolta Jennifer Hudson in Eddie Murphy, oba za glasbeni film Sanjske punce in tako filmu priborila še dva od skupaj treh zlatih globusov.

Sacha Baron Cohen je v civilu prejel globus za Borata in imel najbolj duhovit zahvalni govor večera
Sacha Baron Cohen je v civilu prejel globus za Borata in imel najbolj duhovit zahvalni govor večera FOTO: Reuters

Najboljši tujejezični film je postal Letters From Iwo Jima, Clinta Eastwooda, najboljši animirani film Avtomobili, za scenarij so nagradili Petra Morgana (Kraljica), Justin Timberlake pa je podelil globus za najboljšo filmsko pesem, ki jo je prejel Prince, za pesem The Song of the Heart, ki se pojavi v animiranem filmu Vesele nogice. Za najboljšo filmsko glasbo pa je zlati globus prejel Alexandre Desplat (The Painted Veil).

Pozlačeni "grda" Betka in Elizabeta I.

V televizijski konkurenci sta bila presenečenje večera zagotovo dva zlata globusa za novo serijo Ugly Betty za najboljšo komično serijo ali muzikal, še posebej pa je bila globusa za glavno vlogo vesela 22-letna America Ferrera, ki je poskrbela za najbolj čustven govor večera.

Presrečni America Ferrera in Salma Hayek sta soigralki v seriji <i>Ugly Betty</i>
Presrečni America Ferrera in Salma Hayek sta soigralki v seriji <i>Ugly Betty</i> FOTO: Reuters

Največ, kar tri globuse je pobral britanski TV film Elizabeta I., saj so ga nagradili z globusem za naj TV film oz. miniserijo, Helen Mirren, kot rečeno, so nagradili za naj igralko, Jeremy Irons pa se je razveselil nagrade za naj stranskega igralca v miniseriji oz. TV filmu.

Za najboljšo dramsko serijo so izbrali zdravniško nanizanko Talenti v belem, za najboljšo igralko v dramski seriji so nagradili Kyro Sedgwick (The Closer), za naj igralca v dramski seriji pa Hugha Laurieja (Zdravnikova vest). Za naj igralca v komični seriji ali muzikalu pa se je globusa razveselil Alec Baldwin (30 Rock).

Hugh Laurie je globus prejel za vlogo dr. Housa
Hugh Laurie je globus prejel za vlogo dr. Housa FOTO: Reuters

Za naj igralca v miniseriji ali TV filmu je globus prejel Bill Nighy (Gideon's Daughter), za stransko igralko pa so v isti kategoriji za isti film nagradili Emily Blunt.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.