Film/TV

Prihaja londonski filmski festival

London, 14. 09. 2008 11.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na letošnjem filmskem festivalu v Londonu bodo med drugim predvajali filme o ameriških predsednikih Nixonu in Bushu ter najnovejšo pustolovščino 007.

Na festivalu bodo javnosti prvič predstavljene nove prigode agenta 007 z naslovom Kvantum tolažbe. Film bodo za splošno občinstvo predvajali 29. oktobra, takoj po svetovni premieri, namenjeni ozkemu krogu povabljenih, med katerimi bosta tudi britanska princa William in Harry. Film bodo po svetu začeli predvajati 31. oktobra.

Letošnji 52. filmski festival se bo začel 15. oktobra s svetovno premiero filma "Frost/Nixon" režiserja Rona Howarda. Film prikazuje televizijske intervjuje iz leta 1977, ki so osramočenemu ameriškemu predsedniku zapečatili usodo, gostitelju pogovorne oddaje Davidu Frostu pa prinesli bleščečo novinarsko kariero.

Po besedah umetniške direktorice festivala Sandre Hebron bo letošnji festival v ospredje postavil "politiko, zgodovino in spomine". "Imamo pa tudi zelo dobre filme, ki se ukvarjajo z zelo različnimi temami, od pop glasbe do življenja v zaporu, od ovčjereje do športa," je dodala.

Med odmevnejše stvaritve iz letošnje festivalske ponudbe sodijo tudi film "W", ki ga je režiral Oliver Stone, v vlogi predsednika Busha pa je nastopil Josh Brolin, biografija revolucionarne ikone "Che" Stevena Soderbergha ter "Vicky Christina Barcelona" režiserja Woodyja Allena.

Na gala večeru bodo predvajali animirani protivojni film izraelskega režiserja Arija Folmana "Walz with Bashir", gangsterski film Riana Johnsona "The Brothers Bloom" z Rachel Weisz in Adrienom Brodyjem v glavnih vlogah ter "Easy Virtue", komedijo, ki se dogaja v dvajsetih letih prejšnjega stoletja in v kateri Ben Barnes svojo bogataško angleško družino šokira, ko domov pripelje nevesto iz Amerike– igra jo Jessica Alba.

Festival se bo zaključil 30. oktobra s filmom "Slumdog Millionaire" režiserja Dannyja Boyleja, ki je zaslovel s filmom "Trainspotting". Tokrat gre za zgodbo o indijskem najstniku, ki se na televizijskem kvizu poteguje za bogastvo.

Letošnji seznam skoraj 300 filmov iz 43 držav vključuje tudi rekordno število svetovnih premier. Teh bo 15.

Iz seznama britanskih filmov velja izpostaviti "Hunger" režiserja Steva McQueena o vodji Irske republikanske armade (IRA) Bobbyju Sandsu in film "Genova" režiserja Michaela Winterbottoma, v katerem Colin Firth igra osamljenega zbeganega intelektualca v italijanskem pristaniškem mestu. Na festivalu bodo predvajali tudi "Telstar", zgodbo o legendarnem glasbenem producentu Joeju Meeku režiserja Nicka Morana in "Of Time and the City", v katerem se Terence Davies pokloni svojemu rodnemu mestu Liverpool.

Med zvezdniki, ki naj bi se udeležili festivala, so zveneča imena, kot so Gwyneth Paltrow, Penelope Cruz, Liam Neelson in Omar Sharif.

Londonski festival, ki je bil ustanovljen leta 1957, želi britanskemu občinstvu pokazati najboljše svetovne kinematografske stvaritve preteklega leta, na njem pa ne podeljujejo velikih nagrad, kot je to običajno na podobnih festivalih v Cannesu, Benetkah in Torontu.

Novi film o 007 bodo po svetu začeli predvajati 31. oktobra.
Novi film o 007 bodo po svetu začeli predvajati 31. oktobra. FOTO: Reuters


  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.