Film/TV

Rekorder Roberto

Rim, 06. 10. 2005 17.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Roberto Benigni bo v italijanske kinematografe poslal skoraj tisoč kopij novega filma, ki se ukvarja z vojno v Iraku.

Italija je že vsa na trnih, saj bo čez dober teden premiera novega, težko pričakovanega filma režiserja in igralca Roberta Benignija, The Tiger and the Snow. To je njegov prvi izdelek po polomiji, ki jo je leta 2002 doživel s filmom Ostržek.

Roberto Benigni bo v novem filmu na komičen in sočuten način predstavil svoj pogled na vojno v Iraku
Roberto Benigni bo v novem filmu na komičen in sočuten način predstavil svoj pogled na vojno v Iraku FOTO: Reuters

Novi film je romantična komedija, v kateri poleg Benignija igrajo še njegova žena Nicoletta Braschi, francoski igralec Jean Reno in ameriški glasbenik Tom Waits.

Attilio De Giovanni (Benigni) je učitelj umetnostne vzgoje, ki ga nesrečna ljubezen do Vittorie (Braschi) ponese na težavno, a pustolovsko pot v Bagdad, v središče vojne.

Film bo v Italiji uradno premiero doživel 14. oktobra, sredi decembra pa ga bodo začeli vrteti tudi v Franciji. Zaenkrat še vedno (morda zaradi sporne vsebine?) nima distributerja v ZDA.

A Benigni, kljub politično občutljivi temi, poudarja, da polemike niso bile njegov namen. "Zavedam se, da je veliko število modernih dokumentarcev, ki se dotaknejo človeka. Moj film pa se bo dotaknil src in se zajedel v zavest in dušo, ki sta proti vojni," je povedal.

V Italiji bo film prišel na spored sredi oktobra, ko bodo v kinematografe po državi poslali 800 filmskih kopij. Toda poznavalci trdijo, da bi se število kopij lahko povzpelo celo do tisoč, kar bo, če se bo to res zgodilo, nov italijanski rekord.

Vsekakor bi Benigni rekord podrl tudi z osemsto kopijami, saj sta se z največjim številom kopij v Italiji doslej lahko pohvalila tretji del Gospodarja prstanov (738 kopij) in Troja (703 kopije). Situacija jasno nakazuje, da je Benigni Italijanom bolj pomemben kot ameriški "blockbusterji".

V filmu "The Tiger and the Snow" je Roberto spet zaigral z ženo Nicoletto Braschi
V filmu "The Tiger and the Snow" je Roberto spet zaigral z ženo Nicoletto Braschi FOTO: Reuters

Proračun novega filma je bil 36 milijonov ameriških dolarjev, na nedavni novinarski projekciji v Rimu pa je bil menda sprejet z mešanimi občutki.

Glede napovedi za otvoritveni vikend pa je Roberto spet pokazal, da ne izgublja smisla za humor. "Film bo brez izjeme prišel v čisto vse kinodvorane v Italiji. Dogovoril pa sem se tudi s pirati, ki so mi prav tako zagotovili distribucijo," se je pošalil Benigni.

SORODNI ČLANKI