Film/TV

Sanjske punce vodijo!

Hollywood, 23. 01. 2007 14.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Muzikal <i>Sanjske punce</i> je prejel osem oskarjevskih nominacij, a ga kljub temu ni med nominacijami za najboljši film.

V filmu <i>Sanjske punce</i>, ki je prejel največ, kar osem oskarjevskih nominacij, igrajo tudi Beyonce Knowles, (nominirana) Jennifer Hudson in veteranski Danny Glover
V filmu <i>Sanjske punce</i>, ki je prejel največ, kar osem oskarjevskih nominacij, igrajo tudi Beyonce Knowles, (nominirana) Jennifer Hudson in veteranski Danny Glover FOTO: Reuters
Scorsese z zlatim globusom. Bo letos "njegovo" leto tudi na oskarjih?
Scorsese z zlatim globusom. Bo letos "njegovo" leto tudi na oskarjih? FOTO: Reuters

Muzikal Sanjske punce je na razglasitvi oskarjevskih nominacij za 79. podelitev zlatih kipcev, ki sta jih oznanila predsednik Akademije za filmsko umetnost Sid Ganis in članica akademije in pretekla oskarjevska nominiranka Salma Hayek, prejel največ, kar osem nominacij. Zanimnivo pa je, da ga ni med nominiranci za najboljši film. Inarritujeva multietnična drama Babilon pa je prejela sedem nominacij.

Med nominiranci za najboljši film so tako Dvojna igra, Babilon, britanska drama Kraljica, družinska komedija Naša mala mis in Eastwoodova vojna drama Letters From Iwo Jima.

Mnogi se sprašujejo tudi, če je letos leto, ko bo oskarja končno prejel tudi Martin Scorsese, ki je nominiran za naj režiserja s filmom Dvojna igra. S tem filmom se je namreč spet vrnil k svojemu priljubljenemu žanru, krvavi kriminalki, podobno kot v svojih prejšnjh filmih (Ulice zla, Taksist in Dobri fantje). Družbo mu delajo še Alejandro Gonzalez Inarritu (Babilon), Clint Eastwood (Letters From Iwo Jima), Stephen Frears (Kraljica) in Paul Greengrass (United 93).

Helen Mirren je favoritka v ženski kategoriji ...
Helen Mirren je favoritka v ženski kategoriji ... FOTO: Reuters
Podelitev oskarjev bo 25.februarja v teatru Kodak, v Hollywoodu, vlogo gostiteljice pa ima letos komičarka in TV voditeljica Ellen DeGeneres.

V kategoriji za najboljšo igralko prav tako ni bilo nobene dileme, da bo za film Kraljica nominirana Helen Mirren, ki je tudi najbolj verjetna dobitnica zlatega kipca, saj je do sedaj pobrala prav vse kritiške in cehovske nagrade, z zlatim globusom vred. Poleg nje so v igri za najboljšo igralko še Penelope Cruz (Vrni se), Judi Dench (Notes on a Scandal), Meryl Streep (Hudičevka v Pradi) in Kate Winslet (Little Children).

... Forest Whitaker pa v moški ...
... Forest Whitaker pa v moški ... FOTO: Reuters

V moški kategoriji prednjači Forest Whitaker, ki igra ugandskega diktatorja Idija Amina v filmu Zadnji škotski kralj, družbo pa mu delajo še Peter O'Toole (Venus), Will Smith (The Pursuit of Happyness), Leonardo DiCaprio (Krvavi diamant) in Ryan Gosling (Half Nelson).

V kategoriji stranske igralke so nominirane Adriana Barraza (Babilon), Cate Blanchett (Notes on a Scandal), Abigail Breslin (Naša mala mis), Jennifer Hudson (Sanjske punce) in Rinko Kikuchi (Babilon). Za naj stranskega igralca pa se potegujejo Alan Arkin (Naša mala mis), Jackie Earle Haley (Little Children), Djimon Hounsou (Krvavi diamant), Eddie Murphy (Sanjske punce) in Mark Wahlberg (Dvojna igra).

V pomožnih kategorijah, za naj stransko igralko in igralca, sta zagotovo favorita temnopolta Jennifer Hudson in Eddie Murphy, ki sta prejela tudi zlata globusa za njuni stranski vlogi v Sanjskih puncah.

Za najboljši tuji film so nominirani After the Wedding (Danska), Days of Glory (Indigenes) (Alžirija), The Lives of Others (Nemčija), Panov labirint (Mehika) in Water (Kanada). Pri slednji kategoriji je zanimivo, da so izpustili enega od velikih favoritov, film Vrni se, Pedra Almodovarja.

Skladatelj Ennio Morricone je letošnji prejemnik častnega oskarja, za življenjske dosežke
Skladatelj Ennio Morricone je letošnji prejemnik častnega oskarja, za življenjske dosežke FOTO: Reuters

Skladatelj Ennio Morricone, petkratni nominiranec za glasbo v filmih kot so Misijon, Nedotakljivi in Bugsy, pa bo prejel častnega oskarja, za življenjske dosežke.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.