Film/TV

Slovenka gre v Toronto

Ljubljana, 09. 09. 2009 11.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenka, novi film režiserja Damjana Kozoleta, se po uspešni svetovni premieri na sarajevskem festivalu podaja na sloviti filmski festival v Toronto, kjer ga čaka še ameriška premiera.

Režiser Damjan Kozole in Nina Ivanišin na rdeči preprogi v Sarajevu
Režiser Damjan Kozole in Nina Ivanišin na rdeči preprogi v Sarajevu FOTO:

Slovenka, novi film režiserja Damjana Kozoleta, bo imel po uspešni svetovni premieri na sarajevskem festivalu 12. septembra še ameriško premiero na slovitem filmskem festivalu v Torontu, ki bo potekal med 10. in 19. septembrom.

Na festivalu bodo letos prisotni številni zvezdniki, kot so George Clooney, Penelope Cruz, Naomi Watts, Demi Moore, Eva Green, Steven Soderbergh … Slovenko bodo predvajali v prestižnem ScotiaBank Theatreu.
 

Nina Ivanišin ob zidu slavnih
Nina Ivanišin ob zidu slavnih FOTO:

Selektor festivala Dimitri Eipides film najavlja s temi besedami: “Debitantki Nini Ivanišin je uspelo tako avtentično odigrati angela iz pekla, da jo bo katera koli druga igralka težko presegla …” In še: “Damjan Kozole izrazito alegorično uporabi osebno zgodbo za raziskovanje širših ideoloških razsežnosti. Prehod iz adolescence v zrelost je enako težak za Slovenko kot za Slovenijo. Najbolj osupljivo je pravzaprav to, kako je režiserju uspelo, da obe protagonistki – Slovenka in Slovenija vseskozi ohranita svoje dostojanstvo.”
 

Velik članek o filmu z naslovom Čezkontinentalna vročica: Slovenka je kot najavo festivala v Torontu objavila tudi vplivna ameriška revija Variety.
 

Film bodo septembra predvajali še na festivalih v Reykjaviku in Montrealu, v domače kinodvorane pa prihaja 1. oktobra. Nato ga čaka še cela serija svetovnih filmskih festivalov. Samo v oktobru bodo Slovenko prikazali na festivalih v Londonu, Pusanu (azijska premiera!), Varšavi, Valencii in Solunu.

Ekipa Slovenke na sarajevskem filmskem festivalu
Ekipa Slovenke na sarajevskem filmskem festivalu FOTO:

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nad.oblaki
09. 09. 2009 13.48
To je res sramota z kakšnimi temami filmov se Slovenija promovira v svetu... Slovenka, ki si plačuje študij z prostitucijo.
googca
09. 09. 2009 13.05
ja ok, to je res, ni lih novejši :D.. no, veste pa kaj mislm ane :)..
palacia
09. 09. 2009 12.53
madonca...so se mi zdele malo čudne te kamere na hodniku in v predavalnici... šokantni prizori, ampak zelo resniča zgodba! je talentirana tale Nina!
MSveps
09. 09. 2009 12.21
googca brez zamere ampak Kekec se mi ne zdi ravno novejši slovenski film :)
googca
09. 09. 2009 12.16
zakon. komi čakam da vidmo to čudo.. do zdaj so me novejši slovenski filmi (z izjemo kekca) razočarali..