Film/TV

Umrl Michelangelo Antonioni

Rim, 31. 07. 2007 11.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na isti dan kot Ingmar Bergman je umrla še ena režiserska legenda, saj je v 95. letu preminil italijanski režiser Michelangelo Antonioni.

Michelangelo Antonioni je leta 1975 posnel tudi film <i>Poklic: Reporter</i> z Jackom Nicholsonom in Mario Schneider.
Michelangelo Antonioni je leta 1975 posnel tudi film <i>Poklic: Reporter</i> z Jackom Nicholsonom in Mario Schneider. FOTO: Reuters
Če ne bi bil režiser, bi postal arhitekt, morebiti slikar. Z drugimi besedami, mislim, da sem človek, ki stvari rajši prikazuje, kot pa se o njih izreka. Michelangelo Antonioni

V Rimu je 30. julija umrl eden zadnjih velikanov italijanskega filma, Michelangelo Antonioni. Star je bil 94 let.

Antonioni se je rodil leta 1912 v severnoitalijanskem mestu Ferrara. Svoj prvi film Cronaca di un amore (Zgodba o ljubezenski aferi) pa je posnel šele leta 1950, ko je bil star 38 let. V teku naslednjih dveh desetletij pa je delal z velikimi imeni italijanskega filma, tudi z Marcellom Mastroiannijem, mednarodnio preboj pa je doživel v šestdesetih.

S smrtjo Antonionija nismo izgubili le enega največjih še živečih režiserjev, temveč tudi mojstra modernega filma. Walter Veltroni, župan Rima

Bil eden od najbolj poznanih italijanskih režiserjev, ki je po letih delovanja z velikimi imeni italijanskega neorealističnega gibanja, dosegel svetovno slavo s svojimi filmi, v katerih je raziskoval, kot je nekoč dejal, "čustveno sterilnost moderne družbe". Mednarodni sloves si je pridobil s filmi, kot so Povečava (1966), Avantura (1960), Noč (1961), Mrk (1972) in Točka Zabriskie (1970).

Njegovi namerno počasni in včasih dvoumni filmi niso bili vedno dobro sprejeti pri publiki, toda filmi kot je Avantura in Povečava, so ga spremenili v ikono za ostale režiserje. Eden takih je tudi Martin Scorsese, ki je Antonionija opisal kot "poeta s kamero".

Antonioni je leta 1997 na 54. beneškem filmskem festivalu prejel zlatega leva za življenjsko delo.
Antonioni je leta 1997 na 54. beneškem filmskem festivalu prejel zlatega leva za življenjsko delo. FOTO: Reuters
Ironija je hotela, da je umrl na isti dan kot njegov slavni švedski kolega Ingmar Bergman. Oba sta zapustila neizbrisni pečat v svetovni kinematografiji.

Občinstvo je njegove filme dostikrat sprejelo za mučen in (pre)zahteven zalogaj, spet drugi pa so mu peli slavo kot očetu in začetniku evropskega avnatgardnega filma. Veliki režiser je po malem delal tudi potem, ko bil od leta 1983, zaradi kapi, privezan na invalidski voziček.

Antonioni je leta 1994 presenetil še s filmom Onkraj oblakov (Beyond the Clouds), v katerem so nastopili John Malkovich, Jeremy Irons, Irene Jacob in Fanny Ardant. V njem je spletel tri zgodbe, ki jih je naslonil na svojo knjigo novel Bovling na Tiberi (Quel Bowling sul Tevere). Leta 2004 je režiral še del filma Eros.

Leta 1995 je prejel oskarja, 1997 pa zlatega leva v Benetkah - obe priznanji so mu podelili za njegov impresivni življenjski opus.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vodka-don
01. 08. 2007 00.39
spectator, enkratno
Spectator
31. 07. 2007 13.25
aguamaarin: Na dan ko dopolnis 94 let zacnes 95. leto. Torej ce si star 94 je isto kot da si v 95. letu, ker si jih ze celih 94 zivel, sedaj torej zivis 95. leto ki ga dopolnis ko si star 95.
chiquita
31. 07. 2007 13.10
v uvodniku tega članka piše, da je bil režiser star 95., spodaj pa piše da je imel 94. let kaj je prav???

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.