Film/TV

V znamenju stoletnice

Bitola, 26. 09. 2005 11.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V makedonski Bitoli so s podelitvijo zlate kamere 300 zaključili filmski festival. Zmagal je kitajski film ‘Peacock’.

Režiser filma "Peacock" Gu Čangvej se je nagrade veselil v Berlinu, njegov direktor fotografije pa v Bitoli
Režiser filma "Peacock" Gu Čangvej se je nagrade veselil v Berlinu, njegov direktor fotografije pa v Bitoli FOTO: Reuters

V Bitoli v Makedoniji se je sklenil 26. mednarodni festival filmske kamere - Brata Manaki. Z nagrado zlata kamera 300 so nagradili kitajski film "Peacock" oziroma direktorja fotografije Janga Šuja.

Žirija je cenila Šujev lirični stil in menila, da mu je uspela učinkovita raba kompozicije in slik ter da je poiskal pravo ravnovesje med zgodbo in podobami.

Film “Peacock” predstavlja življenje kitajske delavske družine po kulturni revoluciji, dogaja pa se v manjšem mestecu na tamkajšnjem podeželju. Film je navdušil tudi žirijo na berlinskem filmskem festivalu, ki mu je prisodila srebrnega leva.

Prizor s snemanja madžarskega filma "Fateless", nagrajenega s srebrno kamero 300
Prizor s snemanja madžarskega filma "Fateless", nagrajenega s srebrno kamero 300 FOTO: Reuters

Srebrno kamero 300 sta prejela filma "The Child" Alaina Marocoena in "Fateless" Gyula Padosa, bronasta kamera 300 pa je ovenčala film "Moje poletje ljubezni" Ryszarda Lenczewskega.

V konkurenci za nagrade - zlato, srebrno in bronasto kamero 300 - je bilo letos dvanajst direktorjev fotografije oziroma filmov, ki so jih posneli.

Posebna nagrada za “Mesto greha”

Posebno nagrado Mosfilma so namenili Robertu Rodriguezu za film "Mesto greha".

Vittorio Storaro je dobil nagrado za življenjsko delo
Vittorio Storaro je dobil nagrado za življenjsko delo FOTO: Reuters

Nagrado za življenjsko delo pa je domov odnesel italijanski direktor fotografije Vittorio Storaro, dobitnik oskarja za film Zadnji kitajski cesar režiserja Bernarda Bertoluccija. Petinšestdesetletni direktor fotografije je sodeloval pri približno 50 igranih filmih.

V znamenju stoletnice

Festival je minil v znamenju stoletnice makedonskega filma. Leta 1905 sta namreč brata Milton in Janaki Manaki postala prva Makedonca, ki sta posnela gibljive slike – v rojstnem kraju Avdela v Egejski Makedoniji sta ovekovečila svojo 114-letno babico Despino.

Brata sta s kamero bioskop - 300, kupljeno v Londonu, dokumentirala pomembne dogodke, denimo obisk sultana Mehmeda Rašida V. v Solunu in Bitoli, obisk princa Aleksandra v Bitoli in druge.

Janaki (1878-1954) in Milton (1880-1964) sta leta 1905 prav v Bitoli odprla Studio za umetniško fotografijo.

SORODNI ČLANKI

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA