Film/TV

Zmagovalec Buick Riviera

Sarajevo, 24. 08. 2008 16.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na sarajevskem filmskem festivalu je slavil hrvaški film, Cvitkovič pa je dobil posebno priznanje.

Jan Cvitkovič je iz Sarajeva prinesel nagrado žirije za njegov kratki film Vem.
Jan Cvitkovič je iz Sarajeva prinesel nagrado žirije za njegov kratki film Vem. FOTO:

Sarajevu se je v soboto s podelitvijo nagrad končal 14. Sarajevski filmski festival. Kot najboljšega je žirija nagradila film Buick Riviera hrvaškega režiserja Gorana Rušinovića. Slovenski režiser Jan Cvitkovič pa je za kratki film Vem, ki so ga predvajali v tekmovalnem programu, prejel posebno plaketo žirije, je poročal Radio Slovenija.

Buick Riviera
Buick Riviera FOTO:

Igralca Leon Lučev in Slavko Štimac sta si za vlogi v filmu Buick Riviera razdelila nagrado za najboljšega igralca. Nagrado srce Sarajeva za najboljšo žensko vlogo pa je prejela turška igralka Ayca Damagaci za vlogo v filmu My Marlon and Brando (Moja Marlon in Brando) režiserja Hüseyina Karabeyja.

Za najboljši kratki film je bil nagrajen film iz BiH Tolerantia Ivana Ramadana. Med dokumentiranimi filmi pa je žirija kot najboljšega nagradila film Koridor številka 8 bolgarskega režiserja Borisa Despodova.

Na festivalu so premierno predvajali tudi slovenski film Blaža Kutina Nikoli nisva šla v Benetke, ki je bil uvrščen v tekmovalni program, kjer se je za nagrade potegovalo deset filmov. Za festivalske nagrade sta se potegovala tudi slovenska filma Vsakdan ni vsak dan Martina Turka in dokumentarec Rudija Urana Nebo visoko, a zemlja tvrda. Izven tekmovalnega programa so predvajali celovečerca Estrellita - pesem za domov v režiji Metoda Pevca in Traktor, ljubezen in rock'n'roll Branka Đurića.

Na festivalu so v devetih programih od 18. avgusta predvajali 174 filmov iz 32 držav, poseben gost festivala pa je bil ameriški igralec, oskarjevec Kevin Spacey.

Letošnji posebni gost festivala je bil Kevin Spacey.
Letošnji posebni gost festivala je bil Kevin Spacey. FOTO: Reuters

Žirijo je vodil turški režiser in scenarist Nuri Bilge Ceylan, v njej pa so bili še britanski režiser Hugh Hudson, hrvaška igralka Marija Škaričić, ustanovitelj in direktor Match Factory Michael Weber iz Nemčije in umetniška direktorica italijanskega filmskega festivala Taormina Deborah Young.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.